Tipset: MFF säljer 1-3 spelare

Skånesports MFF-expert Ole Törner.

Snart startar Silly season på allvar.

Här är vad jag tror kommer att hända i MFF i sommar.

Två saker är definitivt klara:

Behrang Safari böjar träna med laget redan när truppen samlas igen den 20 juni och blir spelklar när övergångsfönstret in till Sverige öppnar den 15 juli.

Målvakten Zlatan Azinovic kommer inte att erbjudas något nytt kontrakt. Det bekräftade sportchefen Daniel Andersson när jag pratade med honom i veckan. Därmed lämnar Azinovic truppen. Eventuellt blir hans nästa adress Ängelholms FF där MFF placerat honom, men när hans kontrakt gått ut är det helt och hållet upp till honom själv var han hamnar. Ett väntat beslut. Han fick ett halvårs förlängning för att kunna rehabträna i lugn och ro.

[ad_dropper zone_id=”1155″]

Han kan dock ha en framtid i MFF ändå, utanför planen. Han är engagerad i idrottsakademiverksamheten i MFF i Samhället och håller på att utbilda sig till lärare. Där är det en mycket nyttig kombination.

Med dom två spelarna lämnar jag fakta och går in på vad jag tror kommer att hända.

Ett par spelare som behöver speltid kommer att lånas ut. Mitt tips är Felipe Carvalho och Piotr Johansson. Eller tips och tips, jag har fått rätt klara indikationer på att det är just de två det handlar om.

Felipe Carvalho är ett råämne till något stort och MFF tror fortfarande att han ska utvecklas till inte bara en spektakulär utan även stabil allsvensk mittback. Därför kommer klubben inte att sälja honom utan det är utlåning och speltid som gäller. Piotr Johansson har redan varit utlånad och tiden i Ängelholms FF utvecklade honom. Andra delen av hans sejour där tog han stor kliv framåt, steg som han utan speltid i MFF riskerar att förlora. Den här gången vill dock MFF låna ut honom till ett bättre lag. Jag tror därför att Carvalho och Johansson under hösten spelar i ett annat lag i Allsvenskan än Malmö FF.

Försäljningarna tror jag blir betydligt färre än många tidigare säsonger och inte så många som flera har spekulerat i. Mitt tips är att MFF säljer 1-3 spelare och om jag ska ranka dem som är i riskzonen är det 1) Oscar Lewicki, 2) Yoshimar Yotún, 3) Jo Inge Berget och 4) Enock Kofi Adu.

När det gäller Oscar Lewicki hänger det till viss del på vad han själv vill. Han har 1,5 år kvar på kontraktet, det centrala mittfältet är späckat med goda alternativ i truppen, han var hett uppvaktad i vintras och i praktiken köpte MFF in en ersättare i Anders ”AC” Christiansen redan då. Om MFF får ett acceptabelt bud säljer man Lewicki. Med 1,5 år kvar på kontraktet är det nu man ska agera om det ska bli en bra ekonomisk uppgörelse och spel i EM är ett bra skyltfönster.

I ett annat skyltfönster, Copa America, övertygar Yoshimar Yotún. Han har också 1,5 år kvar på kontraktet och med Behrang Safari och Pa Konate i truppen behövs krasst uttryckt inte Yotún längre i samma utsträckning. Därför är det samma slutsats här. Får MFF ett bra bud säljer man.

Jo Inge Bergets kontrakt går också ut om 1,5 år. Han är het både som anfallare och kantspelare och utlandsintresse finns. Så ofta som MFF nämner honom när man själva ska spekulera i spelare som kan vara på glid undrar jag så smått också om MFF inte vill trissa upp priset i en försäljning man ändå anar ska komma? Rätt pris så…

Gissa hur lång tid Enock Kofi Adu har kvar på kontraktet. Jomenvisst, 1,5 år. Fast det fallet är lite annorlunda. Tro inte för ett ögonblick att de sportsligt ansvariga i MFF inte förstår vilken fantastisk fotbollsspelare Adu är. Det gör man! Adu och AC är det överlägset bästa centrala mittfältsparet i Allsvenskan och i jakten på SM-guldet kan det vara dumt att sälja ena halvan. Här avgörs det istället av Enock Kofi Adus vilja att flytta och tjäna ännu mer pengar någon annanstans. Ibland blir den för stor.

Guillermo Molins då? Hoppas fortfarande att det löser sig. Men om han och Jo Inge Berget inte är kvar till hösten MÅSTE MFF prioritera en forward i nyförvärvsjakten. Och när det gäller den så återkommer jag.

Ole Törner

Pepp

Yotúns framfart i Copa America. MFF-backen gjorde en riktigt bra träningsmatch med Peru inför mästerskapet och när Peru vann med 1-0 och slog ut Brasilien spelade han hela den andra halvleken. Dessutom gjorde han det bra. Många expertkommentatorer öste beröm över hans insats och han visade att han är en mästerskapsspelare. På fredagen möter Peru Columbia i kvartsfinalen.

Håkan Jeppssons ja. MFF-ordföranden är hårt uppbokad, men nu är det klart att han kommer till podden Blått snack och pratar MFF med mig och Hasse Strandberg Han gör det lagom till återstarten i Allsvenskan i mitten av juli. Sedan får vi se om han kan utmana företrädaren Bengt Madsen, vars avsnitt nu är det i särklass mest avlyssnade av alla de upp mot 20 vi hittills spelat in.

Depp

MFF U19:s tappade form. Laget inledde strålande och radade upp vinsterna i den södra U19-allsvenskan. I nio omgångar var MFF obesegrat, men sedan förlorade med man 2-4 mot BK Häcken och följde upp det med 0-1 uppe i Borås mot IF Elfsborg i seriefinalen. Därmed fick Elfsborg revansch för när MFF körde över dem med 10-0 i Ligacupen och håller serieledningen. MFF ligger tvåa och de två bästa lagen går till SM-slutspel. Men nu gäller det att hitta formen igen. Närmast på söndag hemma mot Öster.

Det uteblivna suget. EM-uppehåll, sommarledigt och så vidare. Det finns massvis med förklaringar till att det än så länge går lite trögt med biljettförsäljningen till den allsvenska återstarten med MFF-Örebro SK på Swedbank stadion den 11 juli. Men ändå! Biljettbarometern på hemsidan har stått och stampat strax över 14 000 lite för länge nu. Det är två topplag som möts efter en lång vila. Vakna!