Starkaste minnet: Ekbergs straffmål

Joacim Ernstsson är Skånesports handbollskrönikör. Foto:Lars Dareberg

Sommaren är här och för handbollens del så går det mesta på sparlåga.

De flesta elitlag har avslutat den första delen av försäsongsträningen och förmodligen har det svettats mängder både i styrketräningslokaler och i löpspår runt om i Sverige.

För ungdomslagen återstår det förhoppningsvis någon sommarcup som avslutning av säsongen 2015/2016.

Det svenska herrlandslaget lyckades under förra veckan besegra Bosnien i det viktiga kvalet till VM i Frankrike 2017. Segern grundlades på hemmaplan i Växjö med en säker åttamålsseger, returmatchen i Sarajevo kändes smått avslagen och Sverige kunde relativt enkelt kontrollera matchen till ett oavgjort resultat. Glädjande var att se IFK Kristianstads Albin Lagergren ta för sig på högernio under sina debutmatcher i den blågula dressen. Albin är en annorlunda spelartyp jämfört med sin kollega Johan Jakobsson och en mer ”spelande” högernia som ger ett bra flyt i spelet. Ska bli spännande att se om Albin fortsätter samma utveckling, då kommer han garanterat få fler möjligheter i landslagströjan. Viktigt också för Staffan och Olas efterträdare, vem det nu än blir, att kunna få lite arbetsro och inleda med ett stort mästerskap som man redan kvalificerats för.

[ad_dropper zone_id=”1174″]

Nästa stora landslagshöjdpunkt blir såklart OS i Rio under augusti. Ska bli superspännande att följa både dam- och herrlaget i jakten mot nya medaljer. Värt att notera när det gäller landslagshandboll är att det blev två tidigare skåningar som utsågs till årets spelare 2016. På damsidan blev det Nathalie Hagman, ursprungligen från Stockholm men handbollsslipad i LUGI från Lund och på herrsidan blev det Trelleborgssonen Andreas Nilsson. Två bra val enligt mig om man ser till dess offensiva kvaliteter, målsprutor som de båda är.

För att på något sätt summera och sätta punkt för den gångna säsongen har jag försökt att sålla ut det ögonblick som har etsat sig fast allra starkast under handbollssäsongen 2015/2016, resultatet blev detta:

Niclas Ekbergs straff i OS-kvalet

Med fem sekunder kvar av den avgörande matchen mot Spanien i OS-kvalet på hemmaplan i Malmö stiger Ystadspågen fram till straffpunkten med hela landets tyngd på sina axlar. Några sekunder senare är han hela Sveriges hjälte och den som skjutit blågult hela vägen till OS i Rio. Ödets ironi slog dock till och en fotskada kommer att sätta stopp för Ekbergs OS-deltagande, men jag är säker på att hans lagkamrater ändå skänker honom en tacksamhetens tanke när de väl är på plats i Brasilien.

Förhoppningsvis får vi uppleva fler sådana ögonblick under nästa säsong, väl mött då!

Joacim Ernstsson