Pantern bra rustat trots SHL-flykt

Panterns sportchef Joakim Tillgren är mer eller mindre klar med lagbygget inför hösten.                 Foto: Bildbyrån

SHL-klubbarna har plockat russinen ur kakan. Men Pantern ser ändå spännande ut inför hösten.

Pantern fixade nytt kontrakt utan problem debutsäsongen i Allsvenskan. Nu ska succén följas upp. Med lite mer pengar, men utan ett par av de tongivande spelarna.
– Vi tappar fyra spelare till SHL. Där kan vi inte stå emot och givetvis ska de ta chansen, säger sportchefen Joakim Tillgren.

Med en av spelarna, Erik Nyström, hade IK Pantern precis skrivit ett nytt kontrakt och räknade med att kunna behålla honom när han fick bud från svenska mästarlaget Frölunda.

Får plocka spelare. Då säger ishockeyförbundets regler att Pantern måste släppa honom. Fram till den 15 juli har SHL-klubbarna rätt att för en fastställd summa plocka spelare från den lägre serien även om de är kontraktsbundna.
– Så det kunde kommit ännu senare. Nu fick vi i alla fall lite tid att planera.
– Vi hade hoppats på Erik även nästa säsong, men Frölunda är en unik chans och vi vill ju ha spelare som vill uppåt. När det gäller de övriga spelarna var vi mer förvarnade.

[ad_dropper zone_id=”1155″]

Fredrik Händemark ska fortsätta att spela med Malmö Redhawks, Pontus Netterberg är klar för Växjö Lakers och sedan tidigare var målvakten Viktor Andrén också klar för den klubben. Förra säsongen spelade Andrén som lån till Pantern från Växjö.
– I övrigt är det frånsett Björn Karlsson som går till Oskarshamn bara spelare som vi bestämt oss för att inte erbjuda kontrakt som lämnat. Björn har ju haft väldigt mycket skadeproblem under sin tid i Malmö och ser säkert övergången till Oskarshamn som en möjlighet till nystart utan snack om skador och annat. Det förstår jag och det är bara att hoppas att han får bli skadefri, säger Joakim Tillgren.

Bra målvaktskoll. De andra som lämnat Pantern är målvakten Emil Jidskog (Vita Hästen), backarna Oliver Widding-Persson (ny adress ej klar) och Patrik Magnusson (ny adress ej klar) och forwardsspelarna Carl-Johan Sjögren (ny adress ej klar), Tobias Strandberg (Kallinge/Ronneby), Daniel Andersson (Kristianstads IK) och Fabian Lundh (ny adress ej klar).

2016-17 års målvaktsbesättning i Pantern är helt och hållet spikad. Tex Williamsson från Tyringe togs in redan i vintras och han kompletteras med Oscar Malm från Kallinge/Ronneby. I många år har Pantern − läs Joakim Tillgren − varit mycket framgångsrikt med att hitta lovande målvakter som i Kirsebergsklubben utvecklats till att gå vidare till storlagen. I Malm och Williamsson hoppas man ha hittat två nya blivande stjärnspelare.

– Jag har bra koll på målvakterna i svensk hockey och känner många målvaktstränare. Tex har vi redan en god uppfattning om eftersom han varit i klubben en tid och Oscar har vi haft på gång tidigare. Vi valde mellan honom och Viktor Andrén.
– Överhuvudtaget är vi ytterst noggranna med att kunna behålla vår modell med en mix av spelare som trivs tillsammans och har en god sammanhållning. Det är vår enda chans att lyckas i kamp mot klubbarna med större resurser.

Mads tillbaka. På backsidan har Pantern hittills plockat in Mads Larsen som i många år spelade ungdomshockey i Malmö Redhawks.
Senast spelade den 21-årige dansken i Frederikshavn White Hawks. Där gjorde han 19 poäng på 26 matcher i grundserien och sex poäng på de elva slutspelsmatcherna.
Pantern lyckades dessutom förlänga kontraktet med rutinerade Johan Björk. Det var viktigt både med tanke på hans kapacitet och för att hålla kvar Malmöprägeln på laget.

Nya forwards är Dennis Svensson och Thom Flodqvist från Kristianstad, junioren Oscar Nordh från Malmö Redhawks och Ludvig Karlsson som spelat i USA de senaste sju åren. Nordh var kapten i Redhawks J20-lag förra säsongen.
– Ludvig har inte många koll på, inte vi heller, men vi har fått väldigt goda vitsord och tror att han kan tillföra mycket. Dennis och Thom har gjort massvis med poäng. Det är ju inte någon hemlighet att vi var mycket nöjda med vårt försvarsspel förra säsongen, men att vi producerade alldeles för få poäng framåt. Vi gjorde näst minst mål i serien och vårt powerplay var sämst av allas. Därför ville vi förstärka med spelare som kan öka vår målskörd. I mars vet vi om vi har lyckats, säger Joakim Tillgren.

Uselt power-play. IK Pantern gjorde 119 mål på 52 omgångar, ett snitt på strax över två per match. Bara jumbolaget Sundsvall var sämre.
Å andra sidan släppte Malmölaget bara in 117. Där var det bara andraplacerade Tingsryds AIF som var bättre. I powerplay hade IKP en utdelning på elva procent.
– Elva procent är uselt. 20 är okej. Det hade räckt med 15 för att vi skulle ha tjänat rätt mycket.
När IK Pantern tog klivet upp i Allsvenskan ökades spelarbudgeten med cirka tre miljoner kronor. Nu plussas den på med runt en miljon till.
Den stora skillnaden ligger dock inte i lönenivån utan i att IKP skriver spelarkontrakten på tio istället för åtta månader.
– I SHL och de resursstarkaste lagen i Allsvenskan, som Södertälje SK, har spelarna kontrakt och lön i tolv månader, men ökningen från åtta till tio är ett steg på vägen.
– Det kostar en hel del och framförallt blir likviditeten i juni och juli ansträngd. Men vi bedömde att det här var bästa sättet att använda pengarna, säger Joakim Tillgren och betonar att det finns en faktor som direkt hade gett klubben betydligt större resurser.
– Öka publiken!
Pantern var på mångas läppar och fick mycket uppmärksamhet. I publikligan blev det dock en stabil sistaplats. Snittet i Malmö isstadion stannade på 625 och då var det ändå en rejäl ökning från säsongen före i division 1.

Vill höja snittet. Näst sämst var Asplöven med 1 062 och tio av de 14 lagen fick ett snitt på över 1 500. Bäst i serien var Leksand med 4 576 och AIK med 4 530.
– Kan vi höja snittet med 300 hade vi varit jättenöjda. Det hade nämligen inneburit en miljon kronor extra i inkomster. Dubblar vi snittet till 1 200 handlar det om två miljoner så publiksiffrorna är väldigt viktiga för en klubb som Pantern.
– Nu försvann ju Leksand, som lockade många extra åskådare. Det ska därför bli intressant att se hur ett klassiskt lag som Modo ska tas emot.
– Förhoppningsvis är många intresserade även av dem. Stampubliken borde också kunna bli högre.

Att IK Pantern fick ett högre snitt än Malbas i Basketligan och Malmö FBC i daminnebandyns högstaserie var givetvis positivt för klubben. Joakim Tillgren påpekar dock att ett hockeylag är betydligt dyrare att driva.
– Våra materialkostnader är mycket högre och reskostnaderna med alla de många och långa resmålen är också en tung utgiftspost. Därför behöver vi ha ett högre snitt. Dessutom ska vi ju konkurrera med lagen i samma serie som alla har högre publikintäkter än vad vi har. 300 till hade som sagt varit bra och 600 till ett jättelyft. Och det borde gå!

Flyttar träningarna. Även nästa säsong kommer Pantern att spela i Malmö Isstadion.
Nu kommer laget dessutom att flytta över hela seniorverksamheten till den arenan. De enda som kommer att träna i Kirsebergs ishall är ungdomslagen.
Alla A-lagsträningarna flyttas till isstadion. Därmed blir den en riktig hemmaborg.
Försäsongsprogrammet är spikat och sommarträningen sedan länge i full gång. Den första träningsmatchen blir som vanligt de senaste åren mot storebror Malmö Redhawks. Tisdagen den 16 augusti drabbar lagen samman i Malmö isstadion.

Pantern kommer även att spela en hemmamatch mot Troja Ljungby och delta i två turneringar.
– 8 september möter vi Troja. Innan dess ska vi vara med i en cup i Kristianstad med Tingsryd, Karlskoga och Kristianstad och så blir det en cup till. Totalt sju matcher. Sedan ska vi vara redo för seriestart, lovar Joakim Tillgren.
Det ska man vara utan succétränaren Stephan ”Lillis” Lundh som nappade på ett bud från HV71. Håkan Åhlund ersatte och Fredrik Hallberg är assistent och just nu har de 17 spelare i truppen.

Kan bli fler. Förutom de redan nämnda är lagkaptenen Kim Johansson, Emil Carnestad, Tommi Juntunen, Johan Molldén, Filip Windlert, Robin Dahse, Jakob Karlsson, Axel Wemmenborn och Kalle Östman kvar i konkurrensen. Det ryktas också om att forwarden Martin Janohl från Almtuna är på ingång till IK Pantern.
– När det gäller ett par av platserna kan det bli så att vi avvaktar för att se vad som blir ledigt i SHL-lagen. Inte minst gäller det en av backarna. Men det lär inte bli från Malmö Redhawks.
– De kommer ju själva att gå runt på sju backar plus en junior och då är de säkert inte sugna på att släppa en av dem till oss. Men det kan ju ändra sig under säsongen, säger Joakim Tillgren.

Ole Törner