Översjö ser fram emot nya utmaningen

Mattias Översjö kommer att fortsätta träna med Eslövs AI trots att han spelar i polska ligan.
Foto: Bildbyrån

Efter sex säsonger i Eslövs AI lämnar Mattias Översjö för spel i polska topplaget Olimpia Unia Grudziadz. Men Eslövsborna kommer att se honom på stadens gator även i fortsättningen.

Han kommer att bo kvar i Eslöv och fortsätta att träna med Eslövs AI.

– Jag kommer bara att spela matcherna med Olimpia Unia Grudziadz.

– De betalar resorna fram och tillbaka och det blir spel i polska ligan och Champions League med dem. All den övriga tiden ska jag vara i Eslöv, berättar Mattias Översjö.

Den lösningen gillar han.

[ad_dropper zone_id=”1174″]

– Eslöv har ju blivit ett pingiscentrum med högklassig träning och många bra spelare samlade. Flera spelare som ligger högt på världsrankingen, men som inte ingår i laget kommer ju dessutom hit för att träna med oss. Det har jag haft nytta av i sex år och det är jättebra att jag kan fortsätta att bo och träna här.

Vad är det som gör träningsmiljön så bra?

– Att alla i klubben hela tiden strävar efter att bli bättre och utvecklas. Spelarna gör det, likaså alla tränarna och inte minst ledningen med ordföranden Thomas Andersson i spetsen. Ingen slår sig till ro för att man vunnit mycket utan alla diskuterar hela tiden vad som går att göra för att det ska bli ännu bättre.

Att det inte skulle bli en fortsättning för 24-årige Mattias Översjö i Eslövs AI – som vunnit SM-guld alla säsongerna han spelat i klubben och var i Champions League-final för ett par veckor sedan – har dock varit klart en längre tid.

Ersättaren är redan värvad i ungraren Daniel Kosiba och Mattias Översjö gjorde rätt tidigt klart med TTC Hagen i den prestigefulla tyska Bundesligan. Men den övergången fick plötsligt stoppas när TTC Hagen drabbades av akuta ekonomiska bekymmer och gick i konkurs.

Då gällde det att snabbt hitta en ny klubb och det blev alltså Olimpia Unia Grudziadz, som Eslövs AI slog ut i semifinalen i årets Champions League-slutspel och besegrade i finalen i förra säsongens ETTU-cup.

Ett sämre lag än Eslövs AI med andra ord, men ett bättre än Hagen och ett av Europas fyra bästa.

– Det var en av våra tränare, Peter Sartz, som tack vare sina goda internationella kontakter fixade kontraktet i Polen och jag är mycket nöjd.

Fick du en sämre ekonomisk uppgörelse i Polen än du fått i Tyskland?

– Jag fick en betydligt bättre! Tysklandskontraktet var faktiskt inte särskilt bra ur den aspekten och den polska ligan är numera stark.

Hade du samma överenskommelse med TTC Hagen när det gällde att att bo kvar och träna i Eslöv och bara åka iväg till matcherna?

– Ja, det var mer eller mindre en förutsättning. Det är som sagt här jag vill vara.

Så för Mattias Översjös del slutade konkursen i Tyskland med att han fick ett snäppet bättre kontrakt med ett något bättre lag.

Han tycker också att det är dags att prova något nytt.

– Jag har spelat i Pingisligan i Sverige i åtta år nu, varav sex i Eslövs AI, och behövde nya impulser. I Champions League gick det riktigt bra, men i ligan har jag tyvärr stagnerat lite och kvoten i år var inte alls så stark. Nu ska det bli kul att spela i den polska ligan. Olimpia Unia Grudziadz var polska mästare förra året och ser ut att bli det igen, man vann den första finalen.

– Än har jag dock inte riktigt klart för mig hur den polska ligan spelas med slutspel och sånt. Jag vet bara att det är tolv lag med.

Hur tror du att det kommer att gå för Eslövs AI nästa säsong?

– Jag tror att det blir väldigt svårt för de övriga lagen att knäcka dem. Det mesta talar för att de vinner igen och jag känner mycket väl till min ersättare Daniel Kosiba. Vi har mötts och han är duktig.

Hur lång tid tog det för dig att smälta Champions League-finalförlusten?

– Det tog verkligen lång tid och det kan fortfarande kännas bittert ibland. Inte minst för att vi var så nära och att det därför är så frestade att gå omkring och tänka saker som att om vi inte förlorat den bollen där eller den bollen där hade det kunnat sluta helt annorlunda. Men det hjälper ju inte. Pontoise Cergy gjorde det bra och man kan ju vända på allting också och säga att det var starkt av oss att komma tvåa i Champions League.

Tycker du att ni fått hyllningarna som prestationen förtjänade?

– Hemma i Eslöv, utan tvekan med samlingen på torget och allt. Många har dessutom kommit fram och gratulerat. Och de vet att Thomas Andersson och de övriga i klubben inte slår sig inte till ro. Det kan komma nya saker att hylla.

Om Eslövs AI och Olimpia får mötas igen, det har ju trots allt hänt två år i rad, hur går det då med träningen i Eslöv. Kan du träna med laget du ska möta veckan före matcherna?

– Det vill jag inte spekulera i. Mycket ska dessutom till för att det ska hända. Men om det blir så kommer det säkert att gå att lösa. Den där extrema klubbrivaliteten finns inte i bordtennisen.

I pingis krävs det stenhård och högfrekvent träning för att hänga med i eliten. Därför blir det inte många lediga veckor för Mattias Översjö innan det är dags att ta sig an utmaningen i Olimpia Unia Grudziadz där kontraktet är skrivet från september. Men förra veckan var helt fri från allt utom sol och bad och tillbringades i värmen på den grekiska ön Santorini.

– Just nu när jag pratar med dig ligger jag i sanden vid stranden och jag och min flickvän har inte ens letat efter ett pingisbord, hälsar han.

När Eslövs AI mötte Mattias Översjös nya lag Olimpia Unia Grudziadz i Champions League-semifinalen förlorade EAI i Eslöv med 2-3, men vann i Polen med 3-1. Översjö spelade totalt två matcher och vann båda. I hemmahallen slog han Yaroslav Zhmudenko från Ukraina och borta besegrade han Patryk Zatowka från Polen. Det är Zhmudenkos plats i truppen han kommer att ta. Zatowka blir kvar liksom Yoshida Kaii från Japan och defensivspelaren Wang Yang som är fostrad i den hårda kinesiska bordtennisskolan, men tävlar för Slovakien.

När Eslövs AI vann ETTU-cupfinalen mot Olimpia med 3-1 säsongen före Champions League-framgången vann för övrigt Mattias Översjö över Wang Yang. I de två toppmatcherna mot Olimpia Unia Grudziadz i ETTU-cupen och Champions League har Mattias Översjö alltså tre segrar av tre möjliga. Kanske inte så konstigt att klubben nappade när Peter Sartz frågade om de var intresserade?

Daniel Kosiba som ersätter Mattis Översjö i Eslövs AI är 25 år gammal och är för närvarande 134 på världsrankingen. Den placeringen hoppas han kunna förbättra med hjälp av träningen och matchningen i Eslöv. I övrigt blir det samma lag som förra säsongen. Stjärnan Xu Hui har kontrakt med Eslövs Ai i ytterligare två säsonger och Robert Svensson har sagt att han satsa i åtminstone en säsong till. Xu Hui kommer dock att tillbringa sommaren i Kina och ansluter till EAI-truppen i augusti.

Ole Törner