Olympic spelar alldeles för naivt

Mladen Blagojevic krönikerar om breddfotboll.

Att träna ett seniorlag på div 2-4 nivå har sina utmaningar, krav på resultat är självklarhet, få ihop gruppen ett måste men de klart mest utmanande uppdrag jag haft är att träna lag där merparten av spelarna är väldigt unga och oerfarna på den nivån man är.
Detta kräver ännu mer av dig som ledare och tränare.

BK Olympic med tränare Jonathan Gebru har precis denna utmaning att brottas med i år.

Årets trupp i BK Olympic är merparten väldigt unga spelare, 17-20 år där de inte bara fyller truppen eller startelvan utan också måste ta ansvar på plan och vara de spelare som leder vilket är enormt utvecklande för en individ.Tyvärr så har resultaten i årets div 2 inte varit tillräckligt bra.

Så vad göra? Först och främst så anser jag att man ofta gömmer sig bakom orden “spelarna är unga och orutinerade så det är naturligt”. Detta är en sanning endast om vi tillåter det att vara sanning.

[ad_dropper zone_id=”1155″]

Vad är att vara rutinerad? Det är kort och gott att ta rätt beslut vid varje enskild situation. Se till att jobba med spelarna så de tar rätt beslut i varje situation. Ställ krav på de att besluten alltid ska vara för att laget ska ha så stor chans så möjligt att ta poäng. Även en 17-åring har möjlighet att ta rutinerade beslut om den ges rätt instruktion i det. Detta har inte BK Olympic och duktige men färske seniortränaren Jonathan Gebru lyckats med ännu. Ett konkret exempel: Av de elva matcher man spelat så har laget släppt in ett tidigt mål i hela 8 matcher!!! Olympic vill alltid spela “svårt” och likadant oavsett vilken minut eller läge det är i matchen, enligt mitt tycke är det naivt.

Det är att inte utveckla spelarna maximalt, man måste också utveckla dem i deras beslutsfattande beroende på läge i matchen och vilken del av matchen.

Självklart så sätter motståndarna en hög press på BK Olympic tidigt i matcherna och i åtta av elva fall har det gett resultat. Då är det en självklarhet att Olympic ligger där de ligger.

Ställ krav på spelarna att ta “rätt” beslut i “rätt” läge av matchen för att maximera lagets möjlighet att hålla sig kvar i div 2 där matcherna är klart mer utvecklande än i div 3, detta gynnar föreningen, laget och den individuella spelaren klart mer än att de ska spela sig ur varje situation alltid. Om detta innebär att man måste spela rakare första 20 minuterna för att sedan jobba sig in i matcherna och spela sitt spel, om detta innebär att man måste spela cyniskt sista tio minuterna för att vinna en match så ärdet värt det.

BK Olympic har mest talang av alla lagen i vår region från div 2-4, de kan dribbla, skjuta, tackla, springa, nu måste de sätta ihop allt detta och dribbla, skjuta, tackla, springa i rätt läge för att vinna matcher.

Spelarna kommer älska det!!!

Detta missar jag inte i helgen:
BK Olympic – Torns IF lördag 14.00

Mladen Blagojevic