Nya regler införs redan i EM

Peter Martinsson, Skånesports domarexpert. Foto: Lars Dareberg

EM i fotboll för herrar startar äntligen på fredag (läs ikväll) med öppningsmatchen Frankrike – Rumänien.

Inför slutspelet träningsspelar lagen vilket tyvärr brukar vara lika med en gäspning för oss åskådare. Jag var själv på plats när Sverige spelade mot Slovenien i Malmö vilket var en enda stor gäspning. Kul dock för barnen att Zlatan visade sig på Swedbank stadion! Domarteamet från Danmark sattes inte på några större prov och kunde lugnt genomföra 90 minuters intervallträning.

Trots att det är träningslandskamp kan det uppstå oväntat tuffa situationer. En av de allra värsta måste vara den i matchen England och Portugal! Jag tänker på Bruno Alves, Portugals mittback, som höll på att träffa Harry Kane´s huvud med en flygande karatespark! Alves touchade Kane med dobbarna i huvudet (!!!) vilket i sig är tillräckligt för ett rött kort. Detta är den värsta tacklingen jag sett i en vänskapslandskamp utan tvekan! Scenariot där Alves trycker in hela Kane´s ansikte med dobbarna får mig att tänka på Hanna Ljungbergs otäcka kollision med motståndarnas målvakt för några år sedan. Det kunde slutat betydligt värre och Kane´s karriär kunde varit över. Nu touchar Alves som tur var Kane vilket inte stoppar hans möjilgheter i EM och framöver. Ruggig situation!!

[ad_dropper zone_id=”1116″]

Reglerna i fotboll ändrades den 1 juni och gäller all internationell fotboll. Det betyder att vi kommer att få se några nyheter under EM. För nationella matcher i Allsvenskan, Damallsvenskan och Superettan gäller att från Iördagen den 9 juli införs utvalda delar av de nya reglerna för att sedan inför 2017 införas i sin helhet.

Trippelbestraffning är den ändring som många efterfrågat länge. Tidigare fick den som orsakade straffspark i samband med målchans även ett rött kort. Detta är alltså ändrat till straffspark och gult kort. Skadad spelare efter ojusthet ifrån motståndaren kan efter snabb behandling fortsätta spela. Förutsättningen är att ojustheten ger gult eller rött kort till motståndaren. Den skadade spelaren skulle tidigare lämna planen trots att det var motståndaren som gjorde fel. Nu är detta ändrat och mer logisk effekt av domarens beslut.

Situationer som händer utanför planen tex att två spelare hamnar utanför i en närkamp och en ojusthet händer ska motståndaren tilldömas frispark på spelplanen. Tidigare var rätt beslut nedsläpp. Domarna ska vara mer bestämda när det gäller straffskyttens beteende d v s om spelaren gör något regelvidrigt i samband med utförandet av straffen. Oavsett om bollen går i mål eller inte ska det dömas frispark till försvarande lag. Kan tyckas petigt men uppenbarligen finns det ett behov av klargörande kring utförandet av straffsparkar. Det blir intressant att följa vid eventuella straffsparkstävlingar i EM.

Peter Martinsson