Nu är det äntligen Safarisommar!

Skånesports MFF-expert Ole Törner.

Nu är Safari-sommaren här.

När MFF körde igång igen efter det korta uppehållet fanns Behrang Safari på plats. Än är vaden inte helt färdig-rehabiliterad, men han var med på uppvärmningen och sög in stämningen. Att han älskade att vara tillbaka där allt startade gick inte att ta miste på och det omvända gäller också. Supportrarna, staketrävarna och alla andra kring klubben är glada över att han är här. Igen.

Och visst finns det vibbar i luften av att det kan bli en ny Rosenberg-saga. Inte minst för att MFF-kaptenen Markus Rosenberg själv tog upp jämförelsen. Hur han kom tillbaka, snabbt hittade en glädje och stolthet och kände sig hemma.

MFF fick ett gigantiskt lyft av Mackans återkomst. Att tro på samma effekt nu är att sätta för stor press på ”Berra”, men kan han komma i närheten så…

[ad_dropper zone_id=”1174″]

Kan han det då?

När övergången blev klar i januari hyllade jag den och såg fram emot att den sena julklappen skulle packas upp. Nu är paketet levererat och jag står fast vid min uppfattning. Det här kommer att bli bra!

Behrang Safari har länge och in i det sista varit ordinarie i ett lag – FC Basel – som är bättre än Red Bull Salzburg, Celtic och Sparta Prag som MFF de senaste säsongerna gjort sina bragdmatcher mot på vägen till Champions League. Safaris status i den konkurrensen räcker det med att titta på FC Basels mycket snygga avtackning av honom för att förstå.

Han har en internationell erfarenhet som få andra svenska spelare. Han har spelat runt 75 matcher i Champions League, Europa League och i kvalet till de turneringarna. Enbart i Champions League har han spelat 23 matcher. Och gjort det bra.

Precis som många riktigt stora utespelare – det vore taskigt att ställa samma krav på målvakterna – är han heller inte bunden till en position. Han är värvad som vänsterback, men behövs det kan han spela vänsterytter eller mittback. På Hedenhös-tiden i Lunds SK spelade han dessutom på högerkanten, så krisar det kan han säkert ta klivet över där nu också.

Med ett kontrakt på 4,5 år vid 31 års ålder tyder också det mesta på att han flyttat hem till MFF och Lundabygden – han kommer att bo där – för gott. Kontinuitet är inte lika nödvändigt i modern fotboll, kan inte vara det heller eftersom det nästan är omöjligt, men en viss dos av den varan behövs ändå. Och då är spelare som Rosenberg och Safari nycklarna.

Behovet då?

MFF har ju redan två vänsterbackar i Pa Konate och Yoshimar Yotún. Behövdes det en till? Vem ska han peta?

För det första går det inte att resonera så. Om en klubb som MFF får chansen att till en rimlig kostnad värva en spelare som höjer nivån på truppen och passar in i den ska man ta den. Allt annat vore fel.

För det andra är svaret på den frågan alltid, den som inte klarar konkurrensen. Efter träningen pratade Allan Kuhn om att Yotún kan spela på andra ställen än vänsterback. Jag tror dessutom att han efter insatserna i Copa America mycket väl kan bli såld innan övergångsfönstret stänger. Jag hör även allt mer envisa rykten om att Pa Konate också kan vara på glid.

I ärlighetens namn måste det dessutom framhållas att det kan vara så att varken Pa eller Yoshi är svaret på hur man ska kombinera stabiliteten MFF hittade mot slutet av våren med det spel Kuhn vill ha. Yoshis offensiv öppnade stora ytor bakom som motståndarna utnyttjade. Pas defensiva kvaliteter åtgärdade det problemet, men då fick vänsterbacken också en mycket lägre utgångsposition. Om man ska hitta en kompromiss där som funkar både framåt och bakåt i ett Allan Kuhn-tänk heter lösningen istället Behrang Safari.

I jämförelse med det schweiziska multifunktions-verktyget Safari är både Konate och Yotún begränsade. Båda är bra, men Berra är bättre. I teorin det vill säga. Praktiken kan alltid bli en annan och är det något Pa Konate under hela tiden som seniorspelare i MFF varit duktig på är det att bita ihop, inte gnälla och ta konkurrensen! Det kvalitén Yoshimar Yotún också visat upp och han har en fördel som Konate inte har, han kan konkurrera på mer än en position.

Ole Törner

 

Pepp

Kari Arnasons EM-insats. Island har varit bra och det har MFF-mittbacken också. Egentligen är Arnasons betyg högre än så. Med tanke på hur mycket han synts i det som hela Europa uppskattat som turneringens charmigaste underdog-lag – med ett spelsätt som passar honom mycket bättre än MFF:s – lär MFF få rejält med bud på honom. MFF har en prestigelös inställning i den frågan. Till rätt pris är alla spelare till salu. Kari Arnason har ett och ett halvt år kvar på kontraktet. Med tanke på det talar allt för att rätt pris kommer nu efter EM.

Fritidsnämndens beslut i planfrågan. Sommaren 2017 kommer den nya träningsytan att bli färdig på Stadionområdet. Lite senare än tänkt. Men hett efterlängtad. Och nödvändig. Fritidsnämnden med ordföranden Frida Trollmyr i spetsen ska ha ett stort beröm för att man i samarbete med MFF hittade en lösning på problemen som fanns. Ett nytt bevis på att Malmö stads nuvarande ledning är bättre för MFF än när Ilmar Reepalu höll i partipiskan. Och nämnden var enig över de politiska gränserna.

Depp

Kamara till BK Häcken. För ett år sedan lade MFF ner ett omfattande jobb på att värva Alhassan ”Crespo” Kamara från Örebro SK. Då möttes man, som ofta när MFF försökt värva från klubbar i Allsvenskan, av ett extremt högt pris. MFF gick enligt uppgift så högt som till sju miljoner kronor, men ÖSK nobbade bestämt och ville ha ett par miljoner till. Då sa MFF stopp. Nu är Kamara istället på väg till BK Häcken. Säkert till ett betydligt lägre pris och utan att man haft så stor nytta av honom under tiden som gått. Det hade varit ett kanonförvärv för MFF. Nu gick det inte. Men Örebros agerande är ett rätt bra exempel på att det inte är så konstigt att MFF:s Champions League-miljoner lättare hamnar i utlandet än i Allsvenskan.

Europalottningen. Måndagen var lottningsdag i kvalet till Champions League och Europa League. Utan MFF. Dystert i kubik. BK Häcken som tack vare segern i cupfinalen ”tog” MFF:s plats i EL-kvalet fick för övrigt vinnaren i mötet mellan Linfield från Nordirland och Cork City från Irland. Lek med tanken att MFF hade fått den lotten och att MFF äntligen fått chansen till revansch mot Cork. Det hade i alla fall jag verkligen uppskattat.