Norska domarna missade straff

Peter Martinsson, Skånesports domarexpert. Foto: Lars Dareberg

Tysklands backjätte Jerome Boateng räddar på mållinjen i EM-matchen mot Ukraina. På några sekunder kan situationen bedömas av domare Atkinson (ENG) genom att målkameran skickar en signal till hans armbandsklocka. Där står det med stora bokstäver; NO GOAL!

Precis så här ska tekniken användas i idrott dvs. underlätta för spelare, ledare, funktionärer och publik. Jag har aldrig själv varit med om att använda målkameror men kan inte tänka mig att någon domare i världen har något emot denna hjälp. Att ta hjälp av en dator i bedömningen av offsidesituationer känns däremot inte lika givet.

Domarna har så här långt gjort bra ifrån sig och jag kan bara komma på ett team där prestationen varit mindre bra. Det norska teamet med Svein-Oddvar Moen i spetsen fick troligtvis skarp kritik från UEFAs domarobservatörer. Team Moen dömde Wales-Slovakien där bedömningsnivån var ojämn tyvärr.

[ad_dropper zone_id=”1155″]

Skrtl´s tackling (Slovakiens kapten) mot Wales anfallare där bollen är på väg att rulla ut över förlängda mållinjen är straff och rött kort som jag ser det.

Trots att en av de såkallade additional assistant referees står bara några meter ifrån situationen får Skrtl fortsätta spela. Domarna ser ut att bli helt överrumplade vilket så klart inte får hända i ett mästerskap.

Det får inte hända i någon match men det är människor som assisterar och inte datorer. Ännu vill säga och jag hoppas det dröjer tills även AAR /AD byts ut mot maskiner.

Team Jonas Eriksson dömde Turkiet – Kroatien i en tuff match. Jag är övertygad om att Jonas & Co kommer att få döma fler matcher i detta slutspel. Hur långt det räcker beror även på om svenska landslaget lyckas gå vidare från gruppen vilket vi alla hoppas på.

Det betyder oerhört mycket för svensk fotboll vilket även inkluderar domarna.
Det italienska teamet med Nicola Rizzoli var bäst fram till att England fick en tveksam frispark i matchen mot Ryssland. Den ryske backen kan omöjligt försvinna och stod i vägen för en av de engelska anfallarna. Ryssen fick dessutom gult kort vilket jag inte tycker var befogat. England visar på effektivitet och sätter bollen i mål efter tveksamt agerande av den ryske målvakten.

Rizzoli fick troligtvis hjälp av de assisterande domarna eftersom signalen kom väldigt sent. Förutom den här situationen gör italienarna en kanonmatch men frågan är om UEFAs domarobservatörer har samma uppfattning som jag.
Det vet vi när det är dags för nästa krönika som för övrigt blir den sista innan semestern.

—–

Läste tidigare i veckan om att Olle Nordin tagit över IFK Malmö. Bortamatchen tidigare idag (söndag) mot Asarum förlorades med 4-0. Jag lär återkomma till Olle framöver med tanke på att han tränade AIK och IFK Norrköping under min aktiva karriär. Asarum däremot kommer jag förmodligen inte återkomma till igen men det finns en situation som alltid dyker upp i minnet kopplat till Asarum. En situation som följt mig genom åren både på plan men även utanför…

Jag assisterade Martin Ingvarsson i en division två match med Asarum som hemmalag för minst 15 år sedan. Martin tillhör de domare som jag tycker är väldigt ”street smart” och kan hantera andra människor på ett mycket proffsigt sätt. Vilka Asarum spelade mot kommer jag inte ihåg men minnet av hemmatränaren är desto starkare.

Han var ökänd för sitt humör etc. Vi gjorde ingen bra match och tränaren krävde att få komma in i omklädningsrummet efteråt. Tränaren vill dessutom ha en förklaring på ett gäng tveksamma domslut. Martin som är två meter lång sjönk ihop på bänken i omklädningsrummet och såg väldigt liten ut. När tränaren ryckte upp dörren till domarrummet tog Martin kommandot direkt. Jag förväntade mig att han skulle försvara sina domslut och därmed starta en högljudd argumentation.

Tränaren blev helt ställd när Martin kapitulerade och bad om ursäkt för sin otroligt dåliga prestation. Jag var fruktansvärt dålig ikväll! Fy fan va dålig jag är! Det här håller inte – jag kan lika bra sluta! Fy fan va dålig jag är!!

En betydligt vänligare och omtänksam tränare började försiktigt tala Martin tillrätta och sa att så dåligt var det inte. Det slutade med att tränaren hyllade insatsen och önskade oss varmt välkomna tillbaka!

Peter Martinsson