Nedslag: Linjeeeeen, håll linjeeeen!

Crossboll coming right up! Olle Nordins första match i di gule blev en succé.

IFK Malmö levererade både på planen och vid grillen.
Olle Nordin-effekten? Vem bryr sig? Fem sorters korv är guld.

Malmö IP, div 2 SÖ
IFK Malmö-Hässleholms IF 2-0

När gamla stadion hade bräckt ner tvingades IFK Malmö att byta arena och Malmö IP är, tyvärr, andrahandsvalet. Att plastgräs ska tillåtas på den här nivån i ett skånskt derby är beklagligt, men sådana var hur som helst förutsättningarna. Och det var inte det mest löjeväckande kring matchen.
Denna varma och sköna sommareftermiddag (matchstart klockan 16) så hände det obegripliga att domaren blåste till vattenpauser mitt i både första och andra halvlek.
Vattenpauser? Var vi i Texas?
Handlar inte fotboll om att orka spela en halvlek i 25-gradig värme utan att det ska daltas med extrapauser? Varför ska lag som inte orkar hantera de yttre förutsättningarna få en fördel? Varför ska de som inte gör sina intervallrusher i februari tröstas med en extrapaus mitt i båda halvlekarna? Obegripligt.

[ad_dropper zone_id=”1116″]
De första 23 minuterna hade Hässleholms IF ett rejält grepp om matchen. 0-1 låg i luften. Malmöspelarna stapplade därför till drickepausen på änsliga ben och fick då en chans att snacka ihop sig och samla kraft.
Måhända var det matchavgörande. För direkt efter den hittepåpausen gjorde Nemanja Lekanovic snyggt 1-0. Malmöspelarna fick luft under vingarna och drygt tio minuter senare ökade Saban Pehilj på till 2-0.
Matchen hade bytt ansikte fullständigt och på sidlinjen kunde Olle Nordin klia sig nöjsamt i mustaschen.
Den legendariske gamle förbundskaptenen hade återigen blivit nationellt hotstuff i och med den plötsliga comebacken i ett minst sagt oväntat sammanhang. Och han hade bestämt sig för att bygga laget från backlinjen.
Så fort Hässleholms IF vunnit boll, eller var på väg att vinna boll, gastade han så att lungornaa höll på att få kramp: ”Linjeeeeeen, håll linjeeeeeen”.
Uppmaningen var solklar. Backlinjen skulle agera så samspelt och rakt det bara gick. Allt utgick från det. 0-0 hade varit helt okej, bara de fyra soldaterna hade hållt sin linje. Vilket de också gjorde. Vem fan vågar inte göra som Olle Nordin säger? Ytterbacken Anton From fick lätt panik i blicken när han upptäckte att han tagit ett par steg för långt upp i banan i ett omställningsläge för han visste mycket väl vem som stod på sidlinje och vrålade en halv sekund senare.
Den andra halvleken blev stel och trist. Hässleholm fick dessutom en man utvisad med kvarten kvar sedan Sami Güngör för miljonte gången i sin karriär retat gallfeber på en motståndare.
Tre poäng till IFK Malmö. 5,5 poäng till hjältarna som styrt upp grillen och guldstjärna till vaktmästarna på IP som såg till att trycka på rätt knappar så att tidtagarskärmen började fungera. IFK Malmö verkar vara på rätt linje. Se till att hålla den.

Christoffer Ekmark

BETYG PÅ BESÖKET:

Underhållning: 1
Drickapauser?
På allvar?
Lägg därtill få målchanser och stelt passningsspel. Vi hade förväntat oss mer, kanske speciellt från det gästande göingegänget.

Underlag: 0
Att mitt i den vackraste av somrar placera en fotbollsmatch på konstgräs är som att blanda jollycola i ett glas single maltwhiskey. Nog måste det ha funnits andra alternativ när gamla Stadion tvingades hålla stängt för reparation? Ett stubbåker i träda hade varit bättre.

Publikplats: 4
Majoriteten av de, vi upskattar 150 ådkådarna, satte sig utspritt på den trista långsidan med plaststolar. Amatörer! När man kan mjaua i skuggan på den mer klassiska läktaren… Vacker som en tavla och förvånansvärt bekväm för arslet.

Domarna: 3
En trio bestämda herrar från Blekinge, Huvuddomare Nehat Maxhuni var en man som alldeles uppenbart älskar att sra på sig domartrjan och maktutövandet som medföljer. Med jämna mellanrum kallade han spelare till sig för enskilda kvartssamtal. Och sänkte därmed tempot i matchen ytterligare. Synd att det måste bo en viktigpetter i honom, för ute på planen hade han rätt i de festa av sina bedömningar.

Matchställ: 3
IFK Malmös gulvita är både klassiskt, snyggt och somrigt. Man vill bara dra i sig en ananasdrink vid blottaåsynen. Hässleholms IF mossiga grönvita sörja är tristare.

Musiken: 2
Det spelades Tomas Ledin innan match och sådan är oförlåtligt. Även om låten slunkit in av misstag på någon mjukrocklista. I pausen valdes den enkla lösningen: schlagerhittarna från 2016. Urk.

Korven: 5,5
Korta, långa, tjocka, smala, kryddiga och milda. Här fanns fantamaj allt. Kolgrillat dessutom och med Jonnys originalsenap till. Grillmästaren skötte sitt jobb med bravur, men hade så många korvar på grillen att det var svårt att hålla reda på dem. ”Vilken smak det är på korven? Ingen aning. Men den ser stark ut. Vi säger att det är paprika, okej?”

Parkering: 2
Malmö Stads blodiglar till p-vakter brukar gå bananaz runt IP när det är match och vi litar inte på någon i dessa sammanhang utan ställde oss tryggt på Roskildegatan en bit bort.

Dasset: 1
Det ser så pittoreskt ut med den söta träbyggnaden intill entrén och förväntningarna var höga. Men på insidan påminde det mer om att ta en drill på häktet i rysk förort.

Betygskala:
6- Bosse Larsson-klass
5 – Världsklass
4 – Mycket bra
3 – Vi är nöjda
2 – Njaaaa…
1 – Ålahueklass
0 – 031-klass