Nedslag: LB07 på väg mot Allsvenskan

Kamp om bollen. Foto: Christoffer Ekmark

Picklad lök och perfekt stekt lammkorv. Det smakar mumma på vägen till Allsvenskan. För dit är LB07 på väg att ta sig.

Limhamns IP, Elitettan
LB07-Östersund 3-2

Malmö är på god väg att få ett andra allsvenskt fotbollslag. LB07 leder nämligen Elitettan och spelar dessutom en imponerande fotboll. På Limhans IP, inför en på tok för liten publik, spelas det sambafotboll. Åtminstone ur de skrangliga högtalarna – ty varje gång hemmalaget gör mål ljuder någon variant av skånsk sambarock; ”Samba samba sambalir”.

Gästerna den här dagen var en samling renskötare från Nordpolens södra förorter, närmare bestämt Östersund. Med blott två avbytare och minimalt bollinnehav torde det ha blivit en enkel resa för skånskorna, men icke.
Redan efter efter två minuter stod det 0-1 på tavlan. Ändå var det ingen som oroade sig. Tio minuter och flera brända chanser senare kom 1–1 genom ???.
Norrlänningarna var dock inte klara. Deras vänsterytter fick i den 18:e minuten på en bra träff och trots att bollen gick rakt i mål var 1-2 ett faktum. En målvaktsmiss och tyvärr återupplivades den gala klyschan för damfotboll: ”Allt under ribban går in”.

[ad_dropper zone_id=”1155″]

Målisen revanscherade sig dock en stund senare när hon räddade ett friläge.
Trots 1-2 i paus var publiken segerviss. Och visst skulle det bli seger. Först kvitterade ?? efter att ha tagit hand om en förlupen långboll och bara tre minuter före full tid kunde Olivia Welin raka in 3-2 på en andraboll efter en hörna.

Den största behållningen annars var den diskussion två äldre gentlemen hade på läktaren sedan domaren ändrat ett domslut (och gett LB07 en frispark).
– Domare kan inte ändra sig, sa herre ett.
– Äsch. Domare kan göra fel och ändra sig. Domare är människor de också, sa herre två.
– Nej min själ. De är inte människor. De är domare, sa herre ett och avslutade diskussionen.

Det var för övrigt bara en av många roliga anekdoter som undertecknad satt och fnissade åt under matchens gång. Äldre farbröder i keps levererar alltid de brutalaste sanningarna och de roligaste historierna. Så när ni går på LB07 – sätt er på huvudläktaren på långsidan närmast omklädningsrummen.

När slutsignalen ljöd hade LB07 tagit en ny seger, trots två rejäla bjudmål i baken, och vägen mot Allsvenskan ser ut att ligga öppen. Att lag som går starkt i Elitettan sedan klarar av att hantera steget till Allsvenskan har vi sett flera bevis på de senaste åren. Det finns således alla möjligheter att Malmö snart har två etablerade damlag i Allsvenskan.

I övrigt måste plusbetyg även delas ut till grillmästare Lars Franzon. Inte nog med att han höll lammkrov, redig tjockkorv och annat godis i perfekt skick. Bland tillbehören fanns dessutom hemgjord lökpickles. Sådant tillhör ej vanligheterna.

Christoffer Ekmark

BETYG PÅ BESÖKET:

Underhållning: 5
Självmål, brända jättelägen, domare som lackar ur, vändningar i slutminuten och roliga gubbar på läktaren.

Underlag: 0
De har fina gräsplaner på Grönland. Varför straffa oss med detta möööög?

Publikplats: 5
Limhamns IP har en underbar klassisk träläktare som utstrålar mer kultur än Kungliga Dramaten.

Domarna: 0
Vi har sett division femmatcher på herrnivå där domare haft headset och kommunicerat med varandra på det sättet. Att de inte hade det i Elitettan var närmast en chock. Dessutom var de osynkade och missde flera tydliga situationer. Kanske hade de en dålig dag?

Matchställ: 3
Östersunds blåsvarta variant med vita strumpor känns bara förvirrande. LB07:s rödsvarta färger är mer estetiskt.

Musiken: 2
Skånes mest schizofrena låtlista? Först världens i särklass mest överskattade låt i form av Gasolines danska vomeringsvals ”Hva gör vi nu, lille du” och sedan klassiker som U2 och Bruce Springsteen. Det höll på att gå illa där ett tag.

Korven: 5,5
Lars Franzon stod vid grillen och vände hamburgare, lammkrovar och andra läckerbitar med otrolig snitz. Dessutom fanns både Hultbergs och Jonnys senap – och hempicklad lök. Extremt hög klass och bara en finare räksallad från att Bosse Larsson skulle bli aktuell.

Parkering: 5

Nära och gratis. Men det kommer bli svårare att få finplatser nästa säsong. Är ni med på noterna Malmö Stad?

Dasset: 2
Rent och fräscht, men vi hade förväntat oss åtminstone lite enkel lavendeldoft på tvålen.

Betygskala:
6- Bosse Larsson-klass
5 – Världsklass
4 – Mycket bra
3 – Vi är nöjda
2 – Njaaaa…
1 – Ålahueklass
0 – 031-klass