Marko har inte bråttom till allsvensk debut

Marko Johansson in action. Foto: Bildbyrån

Få spelare i MFF-historien har gjort en mer spektakulär A-lagsdebut än lärlingsmålvakten Marko Johansson.

Just nu flyter dock tillvaron på rätt lugnt för det 17-åriga löftet.

Han tränar sedan lång tid tillbaka med seniortruppen – som han är en del av – och gnuggas lite i skymundan hårt tillsammans med Johan Wiland och Fredrik Andersson av målvaktstränaren Jonnie Fedel. Speltid får han i U19-laget som också är ett topplag i sin serie och hela det laget har imponerat. Rejält!

Men för nästan ett år sedan, i juli 2015, var det långt ifrån lugnt.

Snarare uppstressat med maxpuls.

[ad_dropper zone_id=”934″]

MFF spelade retur mot Zalgiris Vilnius i Champions Leage-kvalet. Efter 0-0 hemma åkte MFF till Litauen med en viss press på sig och med då 16-årige Marko Johanson på bänken som backup till Zlatan Azinovic. Robin Olsen hade lämnat och värvningen av Johan Wiland var ännu inte klar. 50 minuter in på matchen blev Zlatan Azinovic allvarligt skadad.

Marko, som aldrig spelat en minut i A-laget eller ens varit påtänkt att göra det, fick order att värma upp och ta på benskydden och efter ett tag sa Åge Hareide till honom att det var dags att gå in.

– Visst var det nervöst, men jag fick ett härligt stöd av alla. Dessutom såg Agon Mehmeti att jag stod och skakade lite grann så han kom bort, kramade om mig och sa att det är lugnt, alla i laget kommer att spela för dig!

– Jag inledde med en liten miss, men sedan gick det ju bra och det var härligt att vi kunde avgöra och vinna. Klart att det stärkte självförtroendet på mig när jag klarade av att stå i en sådan match, betonar Marko Johansson.

Han blev också den näst yngste målvakten genom tiderna att få spela i i Champions League eller i kvalspelet till turneringen. Rekordet hålls av Apoula Edel från Kamerun som var ett par månader yngre när han 2002 spelade för Pyunik från Armenien.

Marko Johansson har gått den långa vägen i MFF. Han började i klubbens fotbollsskola redan när han var fyra år gammal. Men inte som målvakt.

– Jag var både anfallare och mittback. Målvakt blev jag först när jag var tio. Min morfar Kenneth Johansson tränade laget och ställde mig i målet och det gick bra.

Målvaktsgener finns det dessutom i släkten. Markos pappa hette Dragan Drljaca och stod i Allsvenskan för Trelleborgs FF. Sören Cratz värvade honom till TFF 1997, men han lämnade klubben rätt snabbt sedan han brutit ett ben i foten och blivit utkonkurrerad av Andreas Isaksson.

– Jag såg honom aldrig spela, men vet att han var bra. När han skulle komma tillbaka efter benbrottet stod ju Isaksson där.

Marko är alltså född i Trelleborg, men har vuxit upp i Malmö. Först på Nydala och sedan tolv år tillbaka på Gula Höja där han bor kvar tillsammans med mamman och styvpappan. Till skillnad från många andra har han inte ens börjat fundera på en utlandsflytt.

– Det tar längre tid för en målvakt att etablera sig. Jag hoppas vara redo för en startplats när jag är 19-20. Tack vare att jag är med i seniortruppen och får träna med Jonnie Fedel tillsammans med Johan Wiland och Fredrik Andersson utvecklas jag hela tiden och får en helt annan och bättre träning än jag fått i ett U17- eller U19-lag.

– Och även om jag prioriterar fotbollen är skolan viktig. Jag läser här på gymnasiet i Swedbank stadion och har kommit överens om att jag ska gå om tvåan. Det hade jag inte gjort om jag inte förstått att det är viktigt att ha en backup ifall det skulle behövas. Barbro Sandor och de andra lärarna har stöttat mig jättemycket, men det är klart att jag missar en del genom att vara med på alla A-lagsträningarna. Det tycker jag dock att jag behöver.

Vilka är dina styrkor som målvakt, om du själv får betygsätta?

– Jag är rätt bra i luften och har hyfsade fötter. Det måste man ha som målvakt numera. Jag är dessutom väldigt lugn och har bra spelförståelse. Det känns som om det ska ganska mycket till för att ett skott långt utifrån ska gå in.

Vad måste du framförallt förbättra?

– Styrkan saknas. Jag har mycket kvar fysiskt.

Just nu har Malmö FF ett överflöd av målvakter I seniortruppen finns Johan Wiland och Fredrik Andersson plus Marko Johansson. Fram till den 30 juni har man även kontrakt med Zlatan Azinovic som är utlånad till Ängelholms FF för att komma igång efter långtidsskadan och i Kristianstad FC finns utlånade 20-årige talangen Sixten Mohlin, som MFF skrivit ett kontrakt med som gäller ända till sommaren 2018. I den konkurrensen ska Marko försöka slå sig fram till en plats som förste- eller andremålvakt.

– MFF är det enda som existerar för mig. Det är här jag vill vara och utvecklas och jag har massvis med tålamod. Eftersom jag hela tiden fått träna och spela med äldre spelare har jag heller aldrig tyckt att jag behövt tänka på att åka utomlands och testträna med någon klubb. Jag har bara tänkt framåt i MFF och det fortsätter jag att göra.

– Jonnie Fedel är bra på det viset också. Alla som tränat med honom har blivit bättre. Han kör många övningar som inte bara förbereder en för Allsvenskan utan även för internationell fotboll. Det är en trygghet, berömmer Marko Johansson.

Att komma upp i en allsvensk A-trupp som 16-åring är inte alltid det lättaste, särskilt inte i en klubb som Malmö FF där det vimlar av etablerade spelare. Marko berättar att han medvetet hållit en låg profil i omklädningsrummet och träningsplanen.

– Jag ville redan från början visa respekt för alla, gå runt och hälsa och presentera mig. Den stilen har jag försökt behålla. Det finns många väldigt duktiga spelare i MFF och jag är glad över att kunna vara här varje dag och lära mig.

Den allsvenska debuten väntar Marko Johansson fortfarande på och han betonar att det inte är någon panik om den dröjer ytterligare ett par år, det vill säga långt efter första insatsen i Champions League-kvalet. Än så länge är det Fredrik Andersson som sitter på bänken i Allsvenskan som backup till John Wiland och speltiden får som sagt Marko i U19-laget.

Där kan året också sluta med ett SM-guld.

Efter tio omgångar i den södra upplagan av U19-Allsvenskan har IF Elfsborg och MFF ryckt loss i toppen av tabellen fem poäng före trean BK Häcken. De två första lagen går till slutspel.

Innan seriespelet satte igång avgjordes Ligacupen där MFF föll på straffar i semifinalen mot Djurgårdens IF, men fick en förkrossande revansch i matchen om tredje pris genom att köra över just Elfsborg med 10-0.

– Elfsborg är bra och det var egentligen helt otroligt. Varken de eller vi förstod vad som hände.

Vilket lag vinner SM-guld för U19?

– Det gör vi i MFF!

Ole Törner