Lovisa och Greven gör JEM-debut

Lovisa Jendland och Grevens Rex in action på dressyrbanan. 
Foto: Jaqueline Lindström

Lovisa Jendland tog nyligen brons i SM – och står nu inför sin internationella mästerskapsdebut.

SM-brons och en biljett till EM i Valencia.
För dressyrtalangen Lovisa Jendland håller hästdrömmen på att slå in.
Det har varit ett par laddade dagar för Helsingborgsryttarna Lovisa Jandeland och Jennifer Lindvall. När de förra helgen deltog i junior SM i dressyr i Strömsholm hamnade båda på pallen.

Lovisa tog brons på sin Grevens Rex och Jennifer knep silvret med Jazzmatazz.
Den senare har viss mästerskapsrutin sedan tidigare, i ponnysammanhang, medan det för Lovisas del handlar om mästerskapsdebut. Båda gör sina sista år som juniorer och detta är således sista chansen att vinna något stort innan seniorsatsningen tar vid.

[ad_dropper zone_id=”1174″]

− Ifjor under mitt första juniorår hade jag ingen häst, men nu har jag tagit över ”Greven” som storasyster Johanna haft tidigare och även ridit i juniorlandslaget med. Familjen köpte honom från Danmark för fyra år sedan och han har verkligen varit en klippa, säger Lovisa.

Vars hästintresse tog vid i tidig ålder. Redan innan sitt femte födelsedagskalas hade hon funnit sig till rätta på hästryggen.

Först med ponnys inom hoppsporten, men allt eftersom gled hon in på dressyrspåret − mycket tack var sin mamma Anna-Karins tidigare historia inom just dressyr.
− Med åren har satsningen på dressyr blivit allt större. Jag pluggar just nu andra året på gymnasiet med inriktning på ekonomi, men tanken är att fortsätta med dressyren så länge det går.

Hellre dressyrryttarinna än revisor alltså?
− Precis.

Hur mycket tid lägger du ner?
− Flera timmar varje dag, sju dagar i veckan. Jag har två tränare, Ida Kristoffersson och Kerstin Andreé, som jag åker till med min häst med jämna mellanrum. Annars tränar jag själv i stallet i Pålsjö Gård, som ligger på bekvämt cykelavstånd från hemmet.

Hur stort är det för dig personligen att få representera Sverige i ett europamästerskap?
− Herregud, det är jättestort! Dressyren är ju det jag brinner för. Större kan det inte bli helt enkelt.
I dressyr, liksom i praktiken all hästsport, handlar det om samspelet mellan människa och djur. Fungerar inte kommunikationen går det inte att nå framgång.

Vem är stjärnan i erat ”lag” – du eller Greven?
− Det är klart att Greven betyder väldigt mycket. Han älskar sitt arbete och har lagt grunden för min utveckling det senaste året.

Vad jobbar ni med för detaljer nu, en månad innan EM?
– Programmen som vi rider sitter där redan i stort. Nu handlar det om att vara noggrann. Allt ska vara prydligt, snyggt och kontrollerat in i minsta lilla detalj. Allt ska vara perfekt.

Förhoppningarna?
− Ärligt talat är de inte så jättestora. Många av deltagarna är mer rutinerade och väldigt duktiga. För mig ska det mest bli ett roligt äventyr och en nyttig erfarenhet inför framtiden. Drömmen är att vi ska lyckas ta oss till final.
– Att vi är två från samma klubb, Helsingborgs Fältrittklubb, är extra roligt. Jag och Jennifer känner ju varandra genom hästsporten.

Att resa till Valencia med hästtransport mitt i sommaren är samtidigt ingen lek.
− 260 mil över fyra dygn. Vi åker med en hästlastbil och kör på nätterna eftersom det är svalare och mindre trafik då.
– Sedan får vi ett par dagar nere i Valencia innan tävlingarna så att hästarna kan vila upp sig efter den långa resan.

Tävlingarna i Valencia sträcker sig över tre klasser, precis som i SM. Lagtävling, individuell klass och sedan en individuell kür. Den 19 juli avgörs det.
Christoffer Ekmark