Ledare: Beslut som stödjer hela föreningsidén

Robert Persson, VD, Skånesport.

Skåneboll går som ett av landets största, om inte det största (beroende på hur man räknar är det bara Stockholm som är i samma division) fotbollsförbund i bräschen för att skrota den elitsatsning som funnits inom fotbollen sedan 50-talet i olika former.

På tiden säger jag eftersom 13 åringar är på tok för unga för att vara ett underlag för någon form av selektering inom barnfotbollen. Den selekteringen sker ändå och tas ofta om hand ute i föreningen.

I de flesta fall fångar föreningarna upp ”talanger” och ser till att dessa kan spela med äldre åldersgrupper och därigenom få den större individuella utmaningen som krävs för att utvecklas i den takt som krävs just för tillfället.

När föreningarna, i någon form, gör den här selekteringen och ger talangfulla spelare, killar och tjejer, mer speltid eller chansen att spela med äldre brukar ledarskapet ute i föreningslivet sättas på ganska hårda prov. Med all rätt såklart, eftersom varje förälder vill sitt barn så väl som möjligt.

Dock är det just här som förbundets nya satsning på utbildning av ledare kommer att göra nytta.

[ad_dropper zone_id=”1155″]

Hålla styr på föräldrarna!!

Och få engagemang istället!!

Barnen är oftast nöjda och glada bara genom att få vara med och spela fotboll med sina kompisar. Blir det problem sker det oftast på grund av att föräldrarna på något sätt vill leva sin egen fotbollskarriär genom barnet, och därmed för fram sina åsikter och inte barnets.

Så en satsning på ledarna ute i föreningslivet är extra välkommen i en tid då engagemanget ofta stannar vid att lämna och hämta på ”extradagiset” på kvällen.

Det inte sällan de föräldrar som syns minst i föreningens verksamhet är samma som försöker kompensera detta genom att höras mest på de få föräldramötena som de faktiskt närvarar vid.

Att kommunicera sin filosofi i föreningen, och få det stora flertalet att förstå och respektera den är en enorm utmaning. Men nödvändig att jobba med för hållbarheten över tid.

En av de största utmaningarna som föreningslivet har är att rekrytera nya ledare.

Om man då dessutom vill att ledarna inte skall vara föräldrar blir utmaningen enorm.

”Vem vill ta två eller tre dagar i veckan för att hålla på med andras ungar?”

Kan föreningen erbjuda ledarskapsutbildning bör inte förutsättningarna försämras i alla fall.

Så sätt alla resurser som bara går till att utbilda dagens och morgondagens ledare inom föreningslivet oavsett idrott, inte bara fotbollen!

Robert Persson, vd Skånesport.se