Hopp om galopp vid Ringsjön

i augusti hoppas man på att det ska bli galopptävlingar igen på den natursköna gräsbanan Strandängen. Ett givet utflyktsmål i så fall.
Foto: Stefan Olsson

Det finns hopp om en nystart för galoppanläggningen Strandängen vid Ringsjön. Redan i sommar.

Blommeröd har blivit något en bortglömd liten skånsk galoppärla.
Men nu har arbetet påbörjats med att skapa både en attraktiv träningsanläggning och en nygammal tävlingsbana − alldeles intill Ringsjöns stramd.
Galoppsporten i Sverige har kämpat i motvind i många år. Rekrytering av aktiva och intresset hos spelare och publik har inte varit tillräckligt för att lyfta sporten.

[ad_dropper zone_id=”1174″]

Renässans. Men nu står galoppen inför en renässans.
Sedan Täby Galopp, med sin värdefulla mark, sålts uppskattas Svensk Galopp har fått cirka två miljarder kronor. En stor del av de pengarna har gått till att bygga en ny tävlings- och träninganläggning, Bro Park, några mil nordväst om Stockholm, men det kommer att bli hundratals miljoner kronor ”över”.

Pengar som ska satsas på att muskla upp galoppsporten på olika vis.

Christian Holm är inte bara en stor galopprofil på Jägersro där han bland annat agerat referent sedan urminnes tider. Han innehar även rollen som ordförande i Blommeröds Galoppsällskap.

− Vår förhoppning är naturligtvis att Blommeröd, tillsammans med andra liknande anläggningar som Strömsholm och Gärdet, ska få ta del av de pengarna i framtiden.

Under många år var Blommeröd ett av sommarens roligaste utflyktsmål för de hästintresserade mellanskåningarna. I den pittoreska miljön strax söder om Höör kom tusentals människor för att slå sig ner i gräset, duka upp sin picknick, sprätta iväg några slantar i totolisatorn och njuta av solsken och doften av nyklippt gräs och hästskit.

Men det var länge sedan nu…

− Vår gamla bana som var främst anpassad för arabhästar används inte längre. Istället fattades för några år sedan beslutet att bygga en ny bana; Strandängen, som ligger mitt emot Bosjökloster. Där har det anlagts en 2000 meter lång gräsbana som är platt och fin och har ett suveränt underlag. Idag fungerar den dock främst som träningsanläggning för ett fåtal hästägare och tränare. Det är vackert så att man får ont i ögonen, upploppet går precis längs med Ringsjöns strand, säger Holm.

Bra grästräning. Markägare Niels Dreyer, som sköter banan för egen hand, har skapat en välnyttjad träningsanläggning för alla som önskar träna sina galoppörer på gräs. Bland annat har megastjärnen Volatile, tränad av Jessica Long, förberetts på Strandängen inför sina Dubaiäventyr. Jägersro har som bekant bara dirttrack att erbjuda.

− Vår förhoppning är att utveckla banan till en träningsanläggning som fler använder regelbundet. I Stockholm finns en liknande träningsanläggning, Angarn, och vi hoppas bli den skånska motsvarigheten. Sedan har vi ju även möjligheter att tävla och träna på hinderbana här.

Finns där boxar och annat som räcker?

− Ja herregud. Där finns ett hundratal boxar.

Men det ska väl tävlas ”på riktigt” också?

− Jodå. Det är ju tanken. För några år sedan kunde det omsättas över två miljoner på våra tävlingsdagar och tillsammans med ATG har vi investerat flera hundratusentals kronor i en specialkabel som gör det fullt möjligt att arrangera tävlingar här redan nu. ”Problemet” är att vi måste återskapa ett förtroende från Svensk Galopp och ATG för att kunna få en riktig tävlingsdag igen. Senast i maj arrangerade vi ett Steeplechaselopp för hästar som senare bland annat skulle tävla i Grand National.

Varför är de tveksamma till Blommeröd då?
− Jo, när vi skulle inviga den här nya banan, Strandängen, så drabbades vi av ett rejält stormoväder. Vinden tog tag i saker och ting och efter några få lopp tvingades vi ställa in resten av tävlingsdagen. Sedan dess har vi jobbat i uppförsbacke. Vi hade lagt ner enormt mycket arbete så bokstavligen talat vinden tog.

Väntar besked. − Inom några dagar hoppas vi få besked från Svensk Galopp om vi den 13 augusti kan få arrangera en så kallad propagandatävling. I så fall kommer vi att rida ett par lopp och styra upp med en massa jippon runtomkring, men utan totalisator. Jag tror att det kan bli bra ändå − och vi måste ju börja någonstans. Skulle en sådan dag bli bra är det ett första steg att återfå förtroendet från de stora galopporganisationerna och sedan bygga vidare på det.

Men innan dess händer det faktiskt ett och annat på Blommeröd. Helgen 8/9 juli arrangeras ”Teamchase”, en slags steeplechase med ridhästar, där man bland annat fräser fram några meter ut i Ringsjön på en halvmeters djup.- Miljön är fantastisk och sporten väldigt förtrollande att titta på. Det kan jag verkligen rekommendera, säger Holm.
Christoffer Ekmark

FAKTA

Första tävlingsdagen på Blommeröd avreds den 4 juli 1993 och innefattade två arablöpningar.

Den jockey som ridit flest löpningar på Blommeröd är Colin Halpin.

Den 8 augusti 1998 avreds det första Arabderbyt.

Svenskt Arabkriteriums första upplaga avreds söndagen den 26 september 1999.

Två verkligt fina dagar hade Blommeröd i samband med att banan erhöll Trio-Lördagskomben. Den 29 juli 2001 var omsättningen 1.957.374 kronor, samt den 26 augusti året därpå 1.933.513 kronor.

År 2007 flyttades tävlingsområdet till nuvarande Strandängen.