Fotbollsfeber i Hörby

Kim Nilsson är spelande tränare i herrlagets, vars reservställ är tjusigt orange. När säsongen inleddes trodde han att det skulle bli tufft bara att hålla sig kvar. När man kommit halvvägs leder man serien...Foto: Lola Nilsson

Det råder fotbollsfeber i Hörby.
Såväl herr- som damlag leder sina respektive serier och fullkomligen öser in mål. Hörby FF är veckans ”Förening i fokus”.

Herrlaget leder sin serie, division fyra östra, med fyra poäng när man spelat elva omgångar och därmed kommit halvvägs.
Önneköp jagar närmast bakom och de följs av Lunds SK som tillsammans sitter på kvalplatserna. Ner till ”stanna kvar i fyran-land” är det nio poäng.

Målglada bröder. Främst är det offensiven som är Hörbys starka sida. 36 mål på elva matcher är starka papper och Fisnik Alaj toppar skytteligan med sina 14 strutar (bara ett straffmål).

Trea i den interna skytteligan, med fem mål, är för övrigt yttermittfältaren Florent Alaj – lillebror till Fisnik.

Men att det skulle gå så här bra var ingenting som den spelande tränaren Kim Johansson förväntade sig innan säsongen.
− Ska jag vara ärlig så var jag i februari mars inställd på att det skulle bli svårt att klara oss kvar.

[ad_dropper zone_id=”1155″]

Varför det!?
− Vi hade inget folk på träningarna under försäsongen. Av den tänkta startelvan hade jag aldrig mer än fyra-fem stycken på träningarna samtidigt. Under hela försäsongen fick vi dessutom stordäng flera gånger. Vi vann bara en träningsmatch.

Anledningen till spelarbristen?
− Det gamla vanliga. Jobb, skador, studier och motivationsbrist.

Hur kommer det sig då att det gått så bra?
− Gemenskapen och sammanhållningen är en viktig del i vår framgång. Många av oss har spelat tillsammans en längre tid Alla drar åt samma håll och trots att vi även nu bara är nio-tio man på träningarna ibland så klarar vi av att leda division fyra. Det är verkligen anmärkningsvärt.

Vad bygger du ditt lag på?
− Vi är som sagt en trupp som spelat med varandra länge. Jag vill att vi ska vara ett spelande lag som toppas” med många duktiga individualister. I matcherna ska vi vara spelförande och rulla längs marken.

Det verkar fungera, med tanke på målfabrikationen?
− Ja, det är bara en match där vi gjort mindre än tre mål. Vi är ett väldigt kreativt och roligt lag att titta på.

Och du lirar själv?
− Ja, jag spelar i stort sett alltid på innermittfältet. Ibland är det lite känsligt, men så länge jag producerar är det inga problem. Dessutom har jag stor hjälp av min assisterande tränare Josip.

Du trodde att ni skulle kriga i botten istället för att toppa serien. Vilka andra lag trodde du på innan säsongen?
− Jag trodde att Rydsgård, Öja och Lunds SK skulle toppa. De två förstnämnda lär klättra i tabellen efter en tuff start, men har tappat för mycket. Lund och Önneköp blir farliga i kampen om seriesegern.

Tappade i fjor. Kim Johansson och hans Hörby FF vet mycket väl att elva matcher inte avgör någon serie.
− I fjor ledde vi också efter halva säsongen, för att sedan tappa. Det gäller ha tur med avstängningar och skador hela säsongen om det ska gå vägen

Har framgångarna gett mersmak?
− Absolut. Det märks att folk runtomkring gillar situationen och framför allt sättet vi spelar fotboll på. För några år sedan gick klubben upp i fyran för första gången på flera årtionden och nu har man en unik chans att nå division tre för första gången.

Att ta steget upp i division tre skulle i sin tur ställa nya krav på klubben − samt ge helt nya möjligheter att utveckla den lokala fotbollen i och kring Hörby.
− OM vi skulle ta klivet upp i division tre kommer det att krävas mycket mer av föreningen. Men det skulle nog också bli enklare att locka hit spelare och framför allt att behålla de spelare som redan finns. Hörby FF hade en väldigt fin årgång av P00, men sju av dessa valde att gå till Lunds BK för att spela pojklagsfotboll.

När man är 15-16 år går det inte att begära en plats i ett division fyra-lag av bra klass. När jag var 14 spelade jag i A-laget, men det var i division sex. Ibland är kraven som ställs väldigt skeva. Det är väldigt synd att vi tappade alla de ungdomarna för det har exempelvis lett till att vi inte kunnat ha något utvecklingslag (B-lag) den här säsongen. Jag har tidigare år hämtat mina spelare från Hörbyregionen – men de börjar att ta slut nu…
– Nu är vi nere på 18 spelare i hela truppen och det är gränsfall om man kan genomföra en hel säsong med en sådan liten skara. Skulle vi gå upp i trean och sedan till större del kunna behålla ungdomarna från de egna leden tror jag att framtidsutsikterna för klubben är väldigt goda. Redan nu har man satsat på att utbilda och ta hand om ungdomsledarna och börja i den ändan, säger Kim Johansson.

Seriefinal väntar. I damlaget håller Håkan ”Dogge” Nilsson i trådarna tillsammans med Petrit Gashi . Hörby FF toppar division tre sydöstra med 8-0-1 på nio matcher och mäktiga 51-6 i målskillnad.
Ändå är inte seriesegern på något sätt given. Spjutstorps IF har 6-1-1 på åtta matcher och i helgen väntar en seriefinal lagen emellan – på Spjutstorps gräsmatta. En riktig sexpoängsmatch…
– Vi mötte dem hemma i våras och lyckades då att klydda till det ordentligt. De vaskade fram fyra avslut och gjorde mål på tre utav dem. Vi dominerade stort, men lyckades ändå förlora. Visserligen saknar vi två ordinarie spelare till den matchen, men jag tror ändå att vi vinner. Det är ju säsongens viktigaste match för oss som det verkar nu, säger Håkan Nilsson.

Damlaget i Hörby går som tåget och siktar på att återvända till division två snarast möjligt. Återväxten av damfotbollsspelare är dessutom unikt god i Hörby och i tränarleden går man redan omkring och pratar om division ett inom en snar framtid. Foto: Lola Nilsson

Damlaget i Hörby går som tåget och siktar på att återvända till division två snarast möjligt. Återväxten av damfotbollsspelare är dessutom unikt god i Hörby och i tränarleden går man redan omkring och pratar om division ett inom en snar framtid. Foto: Lola Nilsson

Starkt kollektiv. En anmärkningsvärd detalj i Hörby FF:s målproduktion är att den är väldigt utspridd. I seriens skytteliga delar Madelen Tryggvesson förstaplatsen med sina 12 baljor, men hela fem av de sju första platserna i skyttligan innehavs av Hörbyspelare.

Ni verkar ha ett starkt kollektiv?
– Ja, verkligen. Vi spelar glad anfallsfotboll och har stark sammanhållning i laget med få individualister. I laget finns många spelare som är vassa på olika saker, från genombrott till fasta situationer och så vidare, säger Petrit Gashi.

Håkan Nilsson har varit tränare i Hörby FF tidigare, men gjorde comeback i våras efter ett uppehåll på några år. Petrit å sin sida är inne på sin tredje säsong som tränare.

Hur såg det ut inför årets säsong?
– I våras innan vi drog igång var det deppigt efter degraderingen från tvåan i fjor. Då hade laget ioflyt med många skador på vitkiga spelare. Truppen blev ändå intakt till denna säsong och det finns väldigt mycket kvalitet att luta sig mot, menar Håkan.
Laget bygger på egna produkter. Tränarduon uppskattar att 80-85 procent av spelarna är Hörbytöser. Dessutom ser återväxten oförskämt bra ut.

Stark återväxt. Flickor 99/00 spelar DM-final den 3 september mot Staffanstorp eller Borgeby. Ett annat talangfullt lag 01/02 som verkligen imponerar.
– Senast vann de med 20-0. Och det var närmare 40-0 än 20-1, skrockar Gashi…

Då är ju knäckfrågan – hur ska klubben behålla alla talanger och dessutom få dem att fortsätta?
– Tjejer är annorlunda än killar på det sättet. Har man hittat tryggheten i en klubb så stannar man där. Det är alltid svårare att få tjejer att flytta på sig. Det är klart att de största talangerna ska gå vidare till större klubbar om de får chansen, men jag tror att det kommer bli bra, säger Håkan Nilsson.
– Kan vi gå vidare och ta ytterligare ett steg och finns det möjlighet att gå till division ett. För tjejerna är det viktigt att ges möjligheten att träna i rätt miljö och erbjudas intressant matchspel. Hörby FF har två utvecklingslag samt ett A-lag och flickor 15 – det gör att alla kan spela på sina egna villkor, poängterar Gashi.

Ni verkar ha en unik bredd?
– Ja. Spelar vi våra kort rätt och får klubben med oss med både ledare och styrelse kan det här bli något riktigt bra.

I Hörby konkurrerar fotbollen främst med handbollen, men ni verkar ha vunnit mark bland den konkurrensen?
– Fler och fler spelar fotboll. Hörby länge varit det starkare damlaget i Mellanskåne, även om Stehag är en division över oss just nu. De ligger dock sist i sin serie och jag räknar med att ordningen är återställd till nästa säsong, avslutar Gashi.

Christoffer Ekmark

FAKTA Hörby FF

I december 1968 samlades Hörbys fotbollsklubbar IFK och BoIF för att diskutera en sammanslagning av klubbarna, en interimsstyrelse bestående av tre stycken från IFK och tre stycken från BoIF för att utformade ett förslag som sedan antogs på ett informationsmöte för allmänheten den 9 december på Juvelen.
Då fastställdes att klubben skulle heta Hörby FF och färgerna skulle vara vita tröjor och svarta byxor.
November 1983 togs ett historiskt beslut när förslaget att skapa ett damlag klubbades, flickfotbollen hade funnits sedan 1981. Då 1999 återfanns damlaget i div. 3.
De första kvinnorna som år 1978 valdes in i styrelsen var Lena Nilsson och Anita Svensson.
2014 så renoverades stora delar av Hörby IP och ett nytt omklädningsrum stod klart på hösten.
Den 1 november 1983 togs ett historiskt beslut när förslaget att skapa ett damlag klubbades.
Ordförande i damsektionen var Arne Svensson och hans målsättning var att ha ett damlag i seriespel 1985 vilket infriades.
Många profiler har genom åren tränat damlaget, här räknas några upp, Bertil Ekberg, Kjell Olsson, Kenneth Olsson, Tommy Carlsson, Per Olof Henriksson, Jan Anderberg, Krister Persson, Per Edberg, Gert Ehlke, Mats Nilsson, Lars Månsson, Håkan ”Hogge” Nilsson.