Fair Play årets förening efter magiskt år

Janne Immonen är en glad klubbchef i veckans förening i fokus.

Fair Play TK har haft ett magiskt år med stora framgångar, bland annat sju av åtta möjliga guld i lag-SM. Som kronan på verket fick man Malmö Stads pris till årets förening.

I augusti 2014 såg det inte så ljust ut för Fair Play TK. Stora regnmängder orsakade översvämning i relativt nybyggda Fair Play Stadion och klubben stod inför en stor utmaning.

– Att återställa lokalerna har hittills kostat fem miljoner kronor brutto och då är det ännu inte helt färdigt. Vi har steg för steg betat av varenda kvadratmeter och resan är inte avslutad ännu. Översvämningen ger oss fortfarande arbete varje dag och i sommar ska vi fixa till det sista på sex av våra banor. Det kommer att kosta runt 300 000, berättar föreningens klubbchef Janne Immonen.

[ad_dropper zone_id=”1116″]

Fick jaga miljoner. Malmö Stad gick in och hjälpte till med ett bidrag på två miljoner och försäkringsbolaget täckte en miljon. Resten, två miljoner, har klubben själv lyckats skrapa ihop.

– Det är många som gjort en stor insats. Både ekonomiskt och i arbetstimmar av personal och frivilliga arbetsinsatser. Det är vi väldigt glada över, betonar Immonen.
Under tiden som renoveringen pågått har man fixat och trixat för att verksamheten skulle kunna fortsätta och för att framför allt barn- och ungdomsverksamheten inte skulle drabbas.

– Det har varit ett stort projekt. Men nu är det värsta över.
Fast bland det som återstår finns en tråkig tvist med byggherren som ska upp i Tingsrätten.

– Det är tråkigt för att det tar fokus från verksamheten. Men det är viktigt att lösa eventuella framtida VA-problem i fastigheten.

Nära storslam. En god tröst har den sportsliga flickor som gått har föreningen nått de största nationella framgångarna någonsin:

– Vi vann sju av de åtta lag-SM som går att vinna. Herrar och damer inomhus och utomhus. Pojkar 18 pch flickor 18 samt flickor 15. Pojkar 15 fick nöja sig med brons.

Fair Plays damer efter lag-SM-guldet utomhus.

Fair Plays damer efter lag-SM-guldet utomhus.

– Går man bara tio år bak i tiden så skulle bara ett brons ha räckt för att göra oss superstolta. Så det har varit ett helt otroligt år för oss, förklarar Janne Immonen.

Som om detta inte skulle vara nog har Fair Play räknat i ett individuellt SM-guld utomhus genom Pablo Figueroa (slog klubbkompisen Filip Bergevi i finalen) osc ett SM-guld i dubbel med Cornelia Lister i en av rollerna.

Pojkar 18 efter guldet i lag-SM.

Pojkar 18 efter guldet i lag-SM.

Landslagsspelare. – Sedan är vi så klart väldigt glada över att Daniel Windahl och Isak Arvidsson fick spela singlar i Davis Cup mot Ryssland och att Cornelia Lister spelat dubbel i Fed Cup-laget.

– På ungdomssidan har vi 14 spelare på tio-i-topp-listorna i åldersklasserna 14 till 18 år. Det är bäst av alla klubbar i landet. Så visst har det gått galet bra för klubben.

Bakgrunden till framgångarna är svår att sammanfatta kortfattat:

– Det har varit ett långt och målmedvetet arbete. Vi har haft en tydlig plan med tydliga mål och det går hela vägen från breddverksamheten och uppåt. Från att erbjuda träning som barnen och ungdomarna gillar och därmed hålla kvar dem i klubben till att rekrytera och både behålla och utveckla duktiga spelare och förstås tränare, säger Janne Immonen.

– Sedan har det självklart varit positivt och gett ett lyft att våra lag gick upp i elitserierna. Det sporrar och ger ringar på vattnet.

Nätverk. Att man bildade ett företagsnätverk har varit en annan framgångsfaktor:

– Det är allt fler som går med och hjälper till så att vi kan göra de satsningar vi vill. Som till exempel vårt Team Fair Play, ett elitprojekt med tio spelare på gymnasienivå som vi kört sedan 2014. I det projeketet har till exempel Herik Atlevi redan varit nära Grand Slam på juniornivå, berättar Immonen.

Trots de stora framgångarna på tävlingsfronten är han noga med att framhålla föreningens breddverksamhet:

– Bredden är motorn och vi vill att alla ska trivas hos oss oavsett ålder, nivå eller intresse av att tävla. Vi har närmare 1600 som tränar varje vecka och 460 olika träningsgrupper. Dessutom erbjuder vi kringaktiviteter som fester, discon, läger och tävlingar förstås. Det är alltid något som händer här.

Allt fler medlemmar. Något vikande tennisintresse ser Fair Plays klubbchef inte. Snarare tvärtom.

– Intresset är stort och vårt medlemsantal ökar hela tiden. Klubben mår bra och det gör svensk tennis också i stort. Man ska inte stirra sig blind på att vi inte har någon Grand Slam-spelare just nu.

– Det kommer säkert fram någon ny igen snart. Erbjuder vi bara rätt förutsättningar så kommer det att lösa sig.

Nästa svenska tennisstjärna kan mycket väl komma från just Fair Play TK.
– Det är klart att förhoppningar finns om att något guldkorn fostras i verksamheten och lyckas gå hela vägen. Men det handlar mycket om tillfälligheter, att rätt talang hittar rätt sport och lyckas hålla motivationen uppe så länge som det krävs.

Erkännande. Nyligen tog Fair Play TK emot priset till årets förening i Malmö.

– Det var fantastiskt roligt. Kul med uppmärksamheten och äran. Roligt också för alla som jobbar i och hjälper till kring föreningen att få ett erkännande och för styrelsen som är jätteduktig och gör ett bra jobb, berömmer Janne Immonen.

Artur Bliding