Daniel Andersson: ”Bara guld som gäller”

Ole Törner frågar ut Daniel Andersson.
Foto: Bildbyrån

MFF gick till EM-uppehåll och sommarvila som serieledare i Allsvenskan.

Efter en kort semester i Grekland är sportchefen Daniel Andersson hemma i Malmö igen och har inlett jobbet med att lägga grunden för att MFF ska kunna försvara den positionen säsongen ut.

Och när Skånesport träffar honom ligger han inte precis lågt.

– Det är bara guld som gäller.

Kommer ni att ta det då?

– ja.

Resultatmässigt har det gått lysande med en stabil serieledning. Ändå säger många att spelet inte har stämt. Hur går det ihop?

– Det är rätt tufft att säga så. Jag tycker ändå att vi har gjort många bra matcher och jag vet inte riktigt vad man jämför med.

Tror du att det har påverkat att ni gick ut och sa att ni ville spela en possession-inriktad fotboll med kontroll över matcherna, nästan en slags vacker fotboll?

– Ja det kan spela in. Det kan vara så att vi har höjt ribban och skapat högre förväntningar. Det är klart att man alltid kan förbättra saker, en bättre anfallsfotboll och en bättre försvarsfotboll också. Vi vill hela tiden sträva efter att utveckla oss. Men ska man summera vårsäsongen tycker jag att den är riktigt bra.

– Det är några matcher, Jönköping Södra och HIF, som inte är bra. GIF Sundsvall var ändå en okej prestation. Det har ju visat sig att vara ett bra lag. Vi dominerar, men är kanske lite naiva och går bort oss mot slutet.

[ad_dropper zone_id=”1155″]

Plus en målvaktsinsats som blev avgörande?

– Exakt, en sådan match vinner man normalt sett.

– Men jag tycker att spelet har kommit mer och mer och har varit väldigt stabilt efter HIF-matchen. Sedan har vi varit väldigt bra, tycker jag. Komfortabelt och tryggt med fyra raka segrar.

– Jag träffade Janne Andersson i IFK Norrköping och sa till honom att alla säger att ni har gjort en så fantastisk vårsäsong och ni är försvarade mästare. Ändå är ni tre poäng efter oss. Som då inte har gjort en bra vårsäsong!

Kan förlusten i cupfinalen ha präglat även det allsvenska betyget. Besvikelsen och bitterheten efter den matchen smittar av sig?

– Klart att den förlusten tog hårt. Den sitter djupt i många MFF-hjärtan. Men tar man ett steg tillbaka så slog vi ju ändå både Kalmar FF borta och IFK Norrköping i cupen.

Om vi tittar på spelet. Har folk gjort för stor sak av förändringarna från Åge Hareide till Allan Kuhn och sedan skiftet under själva säsongen i år. Är det så stora förändringar egentligen?

– Nej, det enda är ju att vi länge använde oss av ett sätt att spela upp där man sköt upp vänsterbacken väldigt högt. Givetvis lämnades där en lucka i omställningarna och det är det man har korrigerat. Men vi vill fortfarande spela via våra centrala mittfältare och vi vill hitta in och bygga bakifrån. Så vi har inte gått över till att spela en rakare fotboll. Det tycker i alla fall inte jag. Vi stannar mer med vänsterbacken. Större skillnad än så är det inte.

– Det innebar att Yoshimar Yotún som jag tyckte var en av våra bästa spelare under säsongsinledningen, ersattes av Pa Konate. Det ser väl alla att Pa är lite vassare bakåt än vad Yoshi är, men han har ju nu också en position längre bak än vad Yoshi hade.

Nu kommer Behrang Safari. Är han värvad för den positionen, eller finns det några andra tankar?

– Han är ju vänsterback!

– Sedan kan han spela på andra positioner. Och ibland måste man titta längre än bara i nuet. Yoshi har 1,5 år kvar på kontraktet och vill säkert vidare i sin karriär på något vis. Pa är ung och har också höga ambitioner. Att vi har ett problem just nu må så vara, men tittar man på Malmö FF under 4,5 år framåt så har vi fått en väldigt bra vänsterback.

Det finns en position som ni redan utan nyförvärv har ett ”överflöd” på och det är centralt mittfält. Hur resonerar du där?

– Det har i praktiken inte blivit så farligt ändå. Erik Anderson  är i Trelleborgs FF och Magnus Wolff Eikrem har blivit en vänsterytter istället. Fast det är klart att det är många bra spelare som konkurrerar när vi har Enock Kofi Adu, Oscar Lewicki, Anders Christiansen och Erdal Rakip plus Mattias Svanberg, men han kan ju gå på en kant. Det kan vara att det är för många, men det fanns konkreta hot på både Oscar och Adu i vintras. Vi riskerade att tappa dem och när vi hade möjligheten att ta in AC så utnyttjade vi den.

– Nu får vi se vad som händer. Både Oscar och Adu har 1,5 år kvar på kontrakten och om en av dem lämnar har vi inte för många centrala mittfältare. Framförallt när vi hittat den rollen som Magnus Wolff Eikrem har nu. Han är ju väldigt fin när han får röra sig fritt och gå in centralt. När vi blir överbefolkade där blir det väldigt svårt för motståndarna. Dom måste skicka in massvis med folk för att hålla koll på så spelskickliga spelare som vi då får därinne. Dessutom kan Magnus göra sina assist från en position långt fram i banan.

Han har ju redan gjort lika många assist, nio, som han gjorde på hela säsongen ifjor. Och man vann assistligan på tio i Allsvenskan förra året.

-Han kan spela centralt också. Men då blir det en väldigt offensiv balans om han ska fram så långt och vara i de positionerna han är bäst i. Nu får han agera rätt fritt och jag tycker att det passar honom väldigt bra. Han har varit jättestark och avgörande för oss i många matcher och det är kul eftersom han är en väldigt fin kille som jobbar hårt.

Själv säger han att han inte var så bra våren 2015 som många tyckte. Han gjorde bara en massa poäng. Först nu är han bra både i spelet och poängprotokollet. Håller du med?

– Det är nog i hans eget perspektiv. Jag tyckte att han var bra förra våren också. Inte minst passningsmässigt och han var kvick och stark i kroppen. Han vinner mycket boll tack vare sitt sätt att läsa spelet och flytta sig snabbt. Det har han fått tillbaka rejält i år efter att ha tappat under hösten. Jag tyckte även att han gick in mer fysiskt redan tidigt i fjor, något som folk sedan glömde bort under hösten och påstod att han inte kan vinna en närkamp. Det stämmer inte och nu visar han det igen.

Är han ett exempel på att folk dömer ut spelare för fort?

– Det tycker jag verkligen. Tålamodet är väldigt kort nuförtiden. Ett annat exempel som vi hade här var när vi värvade Ola Toivonen. Han fick ingen bra start. Egentligen var det en hel säsong han hade det lite tuffare. Sedan exploderade han och var outstanding. Nu räcker det med ett par matcher för att man ska döma ut.

Markus Halsti hyllas av alla nu. Men det tid att etablera den statusen. Länge hade han rätt stora problem som mittback innan han blev så mångas favorit som mittfältare.

– Han hade det tungt i flera år innan han verkligen fick sin upprättelse.

Klarar du i din position som sportchef att bortse från sånt och ha blicken ett halvt eller ett år framåt?

– Det måste jag göra. Absolut! Och det gör jag också. Det är skönt att sitta lite ovanifrån för tränare och ledarstab kan ju ibland också vara mycket snabba och bara se på de aktuella prestationerna. Någon måste se det i ett större perspektiv och se hur spelarna passar in, alltså i vårt sätt att spela och det blir mitt jobb.

– Magnus fick ju också under våren ifjor en roll som passade honom bra i 4-3-3. Men sedan när vi skulle gå över och spela 4-4-2 med vårt sätt att spela det systemet med Åge med det rakare spelet och vinna andrabollar då tyckte jag inte att han passade, men som vi spelar 4-4-2 nu och med den roll han har fått blir det väldigt bra.

Finns det ett motsatt problem också, att man låser sig vid ett nyförvärvs eller spelares potential och att det därför tar för lång tid att inse att han inte kommer att nå upp till den?

– Ja, det kan man kanske göra. Men då får man gå ner på träningarna och titta. Har han kvaliteterna, kan han göra mål eller inte? Ett exempel är Vidar Örn Kjartansson. Man ser ju att han är skarp och att det kommer. Då får man fortsätta att jobba med honom. Skulle det se dåligt ut på träningarna också får man inte samma hopp.

Kan det inte även finnas etablerade spelare som måste byta miljö för att få det att lossna? Simon Kroon var hela tiden på gränsen till att bli en startspelare, men till slut kom det väl till ett läge där man var tvungen att inse att han blir det inte i MFF? Ska han ta ett steg till måste det vara i en annan klubb.

– Nu har han fått en fantastisk roll i Sönderjyske. De backar hem och kontrar med en renodlad omställningsfotboll och då går han iväg med sin snabbhet och teknik och allt blir perfekt för honom. Så det är mycket möjligt att han inte fått den utvecklingen i MFF för så spelar inte vi.

Pawel Cibicki?

– Samma där. Han fick sina inhopp i MFF och kom inte mycket längre i konkurrensen. Ibland kan det därför vara nödvändigt att ta steget härifrån för att få lyftet. Nu får han spela hela tiden med självförtroende i ett lag som passar honom. Det kan vara så att han kan dra nytta av det även i MFF.

I andra ligor jobbar man mycket mer med utlåningar på samma divisionsnivå. I Allsvenskan har det varit trögt. Men det kan ju vara en lösning som gynnar både Jönköping Södra och MFF?

– När vi har de här spelarna har jag alltid sagt att då ska vi låna ut till Allsvenskan! För lite äldre mer etablerade spelare är det rätt nivå. Om vi lånar ut till Superettan blir det ett för stort steg att komma tillbaka. Till Superettan ska vi låna ut unga talanger som Erik Andersson. För spelare som Pawel funkar det inte under Allsvenskan.

I svensk fotboll kan jag uppleva att det finns en väldigt stor rädsla både bland ledare och supportrar att låna ut spelare till ett lag i samma division. Då gynnar vi ju en konkurrent säger dom och ser inte att det kan vara nödvändigt för att få igång utvecklingen. Men så resonerar alltså inte du?

– Nej och Jönköping Södra är väl heller inte riktigt en konkurrent till oss om vi ska vara lite kaxiga.

– Sedan är det en helt annan sak att Pawel gjorde två mål mot oss. Det är givetvis klart att det är alldeles för jävligt att han gjorde det, men det hade varit ännu värre om han varit skitdålig, blivit utbytt och vi hade förlorat ändå. Om vi tar steget ut från just det matchen är det ju det som är hela meningen med utlåningen; att han ska vara bra! Och för att bli den spelaren vi vill måste han få spela i Allsvenskan även när vi möter dem. Han gjorde ju mål mot Elfsborg också…

Om vi tittar på anfallspositionen som den är i truppen nu. Har ni redan för få anfallare eller riskerar ni att få det?

– Just nu tycker jag det definitivt inte. Vi har Vidar Örn KJartansson och Markus Rosenberg. Än så länge är dessutom Guillermo Molins vår spelare och sedan har vi Teddy Bergqvist som bankar på dörren och Jo Inge Berget som är en fantastisk forward. Vi har fyra etablerade namn och Teddy. Brist vill jag inte kalla den situationen.

– Att ett par av dem jag räknar upp som anfallare kan spela på andra positioner också ska man inte dra för stora slutsatser av. Jag tycker att ett lag kan utvecklas förbi det där tänket med renodlade positioner. Att Gische och Jo Inge är yttermittfältare också är en styrka för truppen. Barcelona går ju runt på 15 spelare

Om Molins lämnar behöver ni en anfallare till då?

– Inte nödvändigtvis.

Om Molins OCH Berget lämnar?

– Då skulle man nog behöva ett offensivt alternativ till.

Det innebär väl på sitt och vis att du har tittat på det redan eftersom du måste gardera dig i planeringen?

– Vi har en massa alternativ på alla ställen om det händer saker.

Har du gett upp Molins?

– Nej det har jag inte! Tiden går tyvärr. Vi vill så klart förlänga, men vi är inte överens än när det gäller det ekonomiska.

Hur många spelare tror du lämnar under sommaruppehållet?

– Några kan må bra av att bli utlånade och få speltid. Sedan tror jag säkert att det kan komma bud på en eller två spelare. Kanske tre?

– Jag har ganska klart för mig vilka jag tror att det kan komma bud på. Men ibland kan man bli överraskad. Gör Oscar Lewicki ett bra EM kommer dock säkert intresset att öka ännu mer för honom

Lewicki och Yotún, som är iväg med Peru i Copa America och tappat sin startplats i MFF, kan man spekulera i. Bedömer du att det finns en akut fara att tappa någon annan?

– Det kan man alltid spekulera i och det görs ju också hela tiden. Men det är klart att en spelare som Jo Inge Berget är säkert intressant för många klubbar.

Kan nyförvärv bara bli aktuella om det försvinner spelare?

– Det vill jag inte säga. Jag har en plan med detta fönstret och hoppas den håller.

Hade ni värvat mer och annorlunda om ni nått kvalspel till Europa League?

– En viss nyansskillnad kan det vara.

Men trycket att vinna SM-guld har väl egentligen ökat ännu mer nu?

– Det är alltid tryck på det viset. Vi ska alltid vinna guld i MFF så jag tror inte trycket kan bli varken större eller mindre.

Kan det bli aktuellt att flytta upp ytterligare någon lärling?

– Vi får se, det är inte uteslutet.

Är beslutet om Zlatan Azinovic taget, kommer ni att förlänga hans avtal?

– Det kommer vi inte att göra. Därför är vi heller inte inblandade i vilken klubb han ska gå vidare till.

Är det klart med assisterande tränare?

– Nej, inte än.

Blir det klart till återstarten den 11 juli?

– Nej, det tror jag inte.

Kommer du att vara med ute vid träningsplanerna även efter det blir klart med ytterligare en assisterande tränare?

– Till viss del ja. Det tror jag säkert. Men det har varit väldigt mycket att göra nu så det kommer att bli i en mindre utsträckning.

Ole Törner