Clattenburg och Eriksson har varit bäst

Peter Martinsson, Skånesports domarexpert. Foto: Lars Dareberg

Efter 24 gruppspelsmatcher har väldigt få domarteam hamnat i fokus på ett negativt sätt. Det är helt klart de bästa domarna på plats i Frankrike och det märks att de är vana att jobba ihop.

Det är inte många offsidebedömningar som blivit fel som jag ser det. Tänk så många bedömningar de måste göra bara under en match. Nu har 24 matcher spelats och visst har det funnits några enstaka tveksamma situationer men inga riktigt matchavgörande.

Det är klass på de assisterande domarna och jag hoppas detta håller i sig under hela mästerskapet! Precis när jag skriver dessa rader vinkar en av de assisterande domarna helt felaktigt för offside mellan Rumänien – Albanien. Ett av väldigt få misstag trots allt.

[ad_dropper zone_id=”1174″]

Jonas Eriksson dömde Kroatien-Turkiet på ett förtjänstfullt sätt och belönas med ytterligare en match. Det är Ryssland-Wales som väntar i sista rundan av gruppspelet.

Om team Eriksson dömer lika bra som i första matchen kommer de vara med i diskussionen om matcher i slutet av turneringen. Skulle vårt landslag vinna mot Belgien och ta sig vidare i turneringen minskar team Erikssons möjligheter. Jag tror ändå att Jonas Eriksson har gjort sig ett namn inom UEFA och står högt i kurs. Hur som helst ser jag fram mot Ryssland-Wales men även Sverige-Belgien! När Sverige spelar på onsdag sitter jag på läktaren i Nice. Chansen finns till avancemang men då måste allt stämma vilket inkluderar skott på mål…

De domarteam som jag tycker varit bäst så här långt:
Clattenburg (ENG), Eriksson (SWE), Rizzoli (ITA). Turpin (FRA), Cakir (TUR), Brych (GER), Kuipers (NED), Kassai (HUN), Masic (SER), Carballo (ESP)
Kuipers och Masic är de på min lista som kan döma hela vägen i turneringen utan att UEFA behöver ta hänsyn till respektive landslag. Jag tror att det står mellan Clattenburg och Eriksson. Engelsmannen dömde Champions League finalen på ett mycket bra sätt och ligger förmodligen bäst till. Clattenburg är full av självförtroende och spelarna köper hans ledarstil. Samma sak med Jonas Eriksson som även är duktig på olika språk. Jag har hört Jonas briljera på engelska och spanska vilket brukar vara en fördel även på plan. Jonas brukar få beröm för sin förmåga att kommunicera vilket inte förvånar mig. Att han dessutom har fotografiskt minne minskar inte hans möjligheter direkt.

Det här är sista krönikan på ett tag eftersom Skånesport tar paus under sommaren. I nästa krönika vet vi vilket domarteam som fick äran att döma EM-finalen. Vi vet också vilket lag som vann turneringen samt vilka förlorarna är. Jag tippar att Spanien vinner efter förlängning och straffar mot Tyskland eller Frankrike. Min hjärna säger att team Clattenburg leder finalen men mitt hjärta säger team Eriksson.

Peter Martinsson