Bakåtpass: Ett bortkastat halvår

Artur Bliding. 
Foto: Lars Dareberg

Den svenska insatsen i EM-premiären mot Irland blev hårt kritiserad. Personligen förstår jag inte varför. Jag varnade för det här redan förra hösten.

När Sverige slog ut Danmark i play-off till EM skrev jag att det egentligen var synd, eftersom det innebar ett bortkastat halvår för landslaget.

Efter det uselt genomförda gruppspelet i kvalet måste ju de flesta ha förstått att det här laget inte hade något i ett slutspel att göra och vi var många som törstade efter ett byte av förbundskapten och ett nytt landslagsbygge.

Men Danmark var inte tillräckligt bra för att hjälpa fotbollsförbundet på traven och därför fick vi ytterligare drygt ett halvår med Erik Hamrén.

[ad_dropper zone_id=”1155″]

Resultatet ser vi nu. Visserligen har Hamrén slussat in en handfull spelare från det framgångsrika U21-landslaget. Men med samma gamla filosofi (om det nu ens finns någon) och samma gamla ledarskap ser vi ju att det inte hjälpt särskilt mycket.

Mot Irland, en match som blågult var pressat att försöka vinna, spelade Hamrén med ett extremt defensivt balanserat mittfält. Kim Källström som passerat sista bäst före-datum för länge sedan, Oscar Lewicki som är en extremt typisk defensiv innermittfältare och den rostige defensive yttermittfältaren Sebastian Larsson.
Tanken bakom det?

Dessutom spelade Hamrén – förstås – anonyme Marcus Berg i stället för skållhete John Guidetti.

Någon konkret spelidé fanns till synes inte och har heller inte kommunicerats vare sig före eller efter matchen och spelarnas agerande på planen antydde en uppenbar frånvaro av ledarskap. Inget mod, ingen pondus, inget självförtroende.
Jag kritiserade visserligen även Lars Lagerbäck mot slutet av dennes gärning i blågut, men när det gäller ledarskap, tydlighet och taktisk sinne är han ett geni i jämförelse med Erik Hamrén.

Det såg vi också på det isländska laget mot Portugal. Där fanns all den pondus som Hamrén tjajat om i evigheter men aldrig lyckats implementera. Inte så konstigt. De isländska spelarna vet exakt vad de ska göra och hur de ska göra det. Det märks.

Jag vet att många experter tjatar om att det kommer att se annorlunda ut mot Italien och att det kommer att öppna sig fler chanser offensivt för blågult. Skånesports expert Anders Andersson tror på annan plats i denna tidning att Sverige kommer att göra en mycket bättre match i kväll. Det är dock lätta att tycka, för sämre än 0 avslut på mål kan det ju inte bli.

Jag tror tyvärr inte att vi har skuggan av en chans.

Artur Bliding

KORTPASSNINGAR

Petersens show i VM-kvalet
Handboll. Det var en hel del negativa besked inför handbollsherrarnas VM-kval som återbud av YIF-giganterna Kim Andersson och Lukas Nilsson. Men när det väl var dags löste laget det alldeles utmärkt ändå. 27-19 mot Bosnien/Hercegovina innebär att VM-biljetten är nästan hemma. Landslaget ska i stort sett totalhaverera i bortamatchen om det ska gå åt skogen och det har jag svårt att se hända. Extra kul i kvalmatchen i Växjö förstås att det gick bra för de skånska spelare som var med – inte minst för Fredrik Petersen som snurrade friskt och stänkte in sex mål.

Plötsligt slocknade Gnistorna
Speedway. De har varit en frisk fläkt i skånsk motorsport under några år, speedwaylaget Gnistorna. Men i veckan som gick tog det roliga slut för den här gången. Pengarna var slut och laget drog sig ur Allsvenskan. För lite publik jämfört med budget sägs det – och då får speedwayfansen skylla sig själva. Personligen tycker jag att det är hur tråkigt som helst att det inte tycks finnas underlag för ett skånskt elitlag i den populära sporten.

Jordan & Zlatan på topp i OS?
Fotboll. Zlatan & Jordan Larsson på topp i OS-laget i Rio? Håll med om att det är en kittlande tanke. Zlatan som en gång i tiden bildade radarpar i landslaget med Henke Larsson är fortfarande aktuell för OS (han har inte vtackat nej ännu i varje fall) och i veckan som gick tog förbundskapten Håkan Ericsson ut Henkes son Jordan i bruttotruppen. Det ska bli spännande att följa hur truppen formeras framöver. För övrigt är MFF:s Pa Konate också uttagen i bruttotruppen. Och en del med MFF-förflutet förstås. Som Filip Helander och Isaac Kiese-Thelin.

Heta skånska skyttar mot Rio
Skytte. Det är bra drag i skånskt skytte och nyligen stod det klart att Sverige skickar tre skyttar till Rio: Håkan Dahlby, dubbeltrap, Marcus Svensson och Stefan Nilsson. båda skeetskyttar, är samtliga uttagna och kan börja sina förberedelser med att försöka göra bra ifrån sig i EM dit de ska alla tre innan det är dags att resa till Rio. Alla tre räknas för övrigt som medaljhopp. Håkan Dahlby tog hem silvret när det begav sig 2012.

FEM I BACKLINJEN

Andreas Nilsson
Årets spelare 1

En skåning från Trelleborg blev i veckan som gick utsedd till årets spelare i svensk handboll av handbollsförbundet. Det var det nog inte många som trodde när han härjade i Söderslättshallen för ett antal år sedan.

Nathalie Hagman
Årets spelare 2

Lite mer väntat har det väl varit att Nathalie Hagman, kanske den bästa spelare som lirat i Lugi någonsin, skulle utses till årets spelare på damsidan. Hagman, numera proffs i Danmark är en stor artist och väl värd priset.

Sara B Gunnarsdottir
Avslutade på topp

När hon spelade sin sista match för FC Rosengård handlade mycket förstås om Sara Björk Gunnarsdottirs egen show. Inte bara ett straffmål utan även två snygga assist. Räkna med att luckan efter Sara blir svår att fylla.

Zecira Musovic
Tillbaka i hetluften

Efter en tid ute i kylan ser det nu ut att ha vänt för FC Rosengårds målvaktstalang Zecira Musovic. Uttagen från start i klubblaget och dessutom uttagen i bruttotruppen till OS av förbundskapten Pia Sundhage. Grattis!

Marinda Petersson
OS-klar släggkastare

Det är mycket OS nu. En av de OS-klara skåningarna i veckan som gick: Marinda Petersson från Malmö som kastade nya perset 69,43 och fann nåd inför kapten Torneklint. Bara att packa väskorna. Skånesport gratulerar!

TIPS FRÅN LÄKTAREN:

■ Limhamn-STU, Superserien, Am fotboll, Hästhagen lördag kl 13
■ Ängelholms FF-Åtvidaberg, Superettan fotb, Ängelholms IP lörd kl 18
■ Kristianstads DFF-Kvarnsveden, Damallsv, fotb, Vilans IP lör kl 14
■ Kristianstad FC-Öster, division 1, fotboll, Kristianstads IP, lör kl 16
■ Borgeby-Dösjebro, div 1 dam, fotboll, Borgeby IP lördag kl 14
■ Landskrona Bois-Prespa Birlik, div 1 fotboll, Landskrona IP mån kl 19

VECKANS CITAT

Ruffen kan föda Afrikas gnuer i åratal. . .

Henrik Stenson inför US Open