Tulleman: Löning, midsommar och V75

Veckans V75-tips. Tulleman är i stöten som vanligt.

Löning, midsommar och V75 i Kalmar. Tre av livets godaste ting på en och samma gång.

Norrlandsturnén bringade inte särskilt mycket lycka. Med facit i hand skulle jag naturligtvis inte fegat och garderat Beverly Boulevard, men det är historia nu.
I veckan blev det förresten officiellt att det under Derbysöndagen blir en speciell Takterhyllning på Jägersro.

Bo William, Jimmy och Johnny ska då möta hemmapubliken i något slags uppmärksammande – det får naturligtvis ingen travintresserad skåning missa. Den 4 september är det som gäller.

Analysen:

V75-1:
Takethem imponerade verkligen stort när han kördes fram i dödens senast och krossade motståndet i en silverfinal. Han är kvar i klassen och möter enklare motstånd och då borde det rimligtvis vara toppchans.
Från spår sju bakom bilen kan det dock bli strul och dödens hela vägen igen kan bli tufft.
Nadal Broline är otroligt högkapabel och rapporteras träna fint inför detta. Hästen har frontat i 1.08-öppningar förut och kommer säkert att bjuda upp till dans.

V75-2:
Hur ska Tudor Kronos kunna torska detta?
Bästa hästen i fältet står på start och Robert Bergh leder volten. Lång distans borde vara helt optimalt och kommer det ingen snedseglare och kör över benen på Tudor in i första sväng (vilket vi inte kan räkna bort med både norrlandskuskar och Solvallalallare i fältet) så kan vi promenera till utbetalningsluckan efter 400 meter.

[ad_dropper zone_id=”1174″]

V75-3:

Lägsta klassen och bästa hästen fick sämsta läget. Erik Sting tävlade med halsinfektion senast,glöm det. Frisk nu = given i segerstriden. Jag är ohyggligt svag för Sevilla som borde ha mycket mer pengar på sig än vad han har. Det skulle inte förvåna mig ett ögonblick om det blir Derbyfinal i höst.
Hittar Nordström ut, och det brukar han ju göra, kan det bli Jägersroseger till glatt odds.
Men loppet ser väldigt svårt och öppet och och jag streckar samtliga.

V75-4:
Det givna förstastrecket här, i klassiska Kalmarsundsstayern, är Tomorrowland. 0-4-0 är facit i Peter Untersteiners regi, men formen är betydligt bättre än så (poängterar Peter själv) och tre varv känns optimalt. Loppet ser ganska ojämnt ut och jag räknar med att jäkarens tuffhet väger tungt här.
Pajas Face såg vi alla på Jägersro senast och den blir såklart inte helt enkel att plocka in 20 meter på. Sedan yrar chefen något om att Västerbo Arthur måste med på systemet och för kontorfridens skull plockar vi väl med den också.

V75-5:
Edge Boko blev det knas för senast när det blev omstart och topplocket gick. Glöm det. Hästen har visat klass innan det och att det nu är autostart är en fördel. Hästen är startsnabb, kommer tidigt att glida till ledningen och de värsta motståndarna fick bakspår.
Detta borde inte ens bli spännande.

V75-6:
Kalmarsundspokalen ser väldigt öppen ut i år. Första tanken var att Global Money leder hela vägen och första tanken ska man aldrig överge, som farsan alltid säger.
Hjärtat kommer dock att slå trippelslag om inte en gentleman som Harry Haythrow får plats på kupongen. Nog var det fler än jag som trodde att den gamle valacken hade gjort sitt på tävlingsbanan?
Senast såg han dock ut som en rund miljon igen och laddar Johan från start vet vi alla vad som händer.

V75-7:
Här kommer det att gasas ordentlig från start då det vimlar av startkatapulter.
Visst kan favoriten Furious Francis möjligtvis hålla upp från sitt innerspår, men som hästen såg ut senast är det et fet ”nej tack” från mig. Jag är helt inne på att Research knäpper dem till slut här. Hästen har knallform och har tidigare visat att han är effektiv med just den typen av lopp som jag nu misstänker att det blir.
Fjärde ytter, 1,11 första varvet och sedan – kabooom…

Systemet:
V75-1: 1,2,5,7,9 (3,6)
V75-2: 1 Tudor Kronos (4,2)
V75-3: Alla 12 (12,8)
V75-4: 1,3,10,14,15 (11,6)
V75-5: 3 Edge Boko (10,9)
V75-6. 1,2,4,5,9,10 (8,12)
V75-7: 10 Research (1,2)

2160 rader kostar 1080 kronor
Budgetsystemet kostar 180 spänn hästarna 8 och 12 i V75-3

Tulleman

Tulleman: För svårt läge för Dante Boko

Veckans V75-tips. Tulleman är i stöten som vanligt.

Travspelare har ofta en bottenlös brunn full med besvikelser som vi hämtar vårat dagliga vatten ur. Förra helgen var inget undantag och i de sex första sjundedelarna var både analys och ranking av vinnarna klockren.

Tyvärr beslutade sig min spik Scarlets Mirakel för att galoppera bort sina chanser redan innan bilen släppt fältet i V75-7. Sjuan gav nu 75 000 kronor och tiooddsaren som vann (Oki Doki Face) var förstehandsreserv.

Jag ska erkänna att jag sneglade upp i taket för att hitta en stabil bjälke att hänga repet i, inte minst med tanke på att veckans tröstslantar ska investeras i en Boden-V75:a. Men som så många gånger förut är det bara att bita ihop och intala sig själv att man är bäst i världen i ytterligare en vecka.

Förvånansvärt många har gått på det så här långt…
Notera att även veckans V75:a körs som kvällstrav med första start 20.30. Det vill säga vanlig kontorstid för en annan.

Analysen:

V75-1:
Helgardering av V75-1 fungerade fint i lördags då det trillade in en tvåprocentare och jag tror på skräll även här. Min personliga favorit är Nappa Scar, en av de bästa i sin kull, som nu fått två lopp i kroppen inför årets årgångssäsong. Med helstängt huvudlag kan det bära av till ledningen, men det finns norrlänningar, finnar och annat löst folk invändigt som också verkar sugna på att ladda.
Överpace och en smygkörd skräll som avgör? Vi säger väl det.

V75-2:
I detta kallblodslopp blir Björn Karlsson favorit − igen.
Och jag garderar − igen.
Jajaja, jag vet att han sitter bakom bästa hästen och att den gick jättebra i skymundan senast och allt det där. Men det är fortfarande Björn Karlsson som kör.
Och som favorit på V75 kommer jag aldrig att spika sådana kuskar. Inte ens om de kör Elitloppsvinnare som Nuncio som står 40 meter före sina övriga konkurrenter i ett race med shetlandsponnys.
Kallblod har en förmåga att få tokknäppar till och från i sin karriär och just en sådan har Guli Storm fått − spets och finito?

[ad_dropper zone_id=”1155″]

V75-3:
Första spiken. Le Chapeau har haft ett fantastiskt fint år och det är faktiskt en av få Umeåhästar som jag någonsin följt lite extra. Valacken är både stabil, väldigt startsnabb och i toppform. Första barfota runt om med jänkarvagn senast innebar en massaker av det egna rekordet och gör han en liknande insats nu blir det seger med 30 meter.
Värsta motståndaren, Twigs Briard, fick dessutom bakspår. Moahahahaaaa.

V75-4:
Mats Öhman skickar sitt fina sto Beaverly Boulevard ända till Boden och med Adrian Kolgjini i sulkyn är chansen att man sätter in attacken för sent minimal. Hon är bäst i fältet och har dessutom fått sig en minisemester efter att ha tävlat sjuk senast.Öhman har lackat upp henne ordentligt inför detta och det blir svårt för övriga att stå emot. Dessutom får vi riktigt bra betalt i toton − kör över dem Junior!

V75-5:
Spik nummer två. Att Hawk Cliff fortfarande är i lägsta klassen är ett skämt. Han har ruskig överkapacitet i den här klassen och blev hårt betrodd i ett betydligt vassare klass II-försök senast. Då tävlade han med halsinfektion skulle det visa sig − glöm det. Drömläge nu och perfekt lång distans. Det mest spännande under det här loppet kommer vara om jag hinner ut i köket och ber mig en ny macka eller inte.

V75-6:
Ready For More är en elithäst som tävlar i silverdivisionen. dessutom har han ett perfekt utgångsläge. Från innerspår har han frontat i en 1.09-öppning tidigare, jag jag är inte det minsta orolig för läget. Visserligen handlar det om årsdebut, men det är Reijo Liljendahl som sköter träningen och han meddelar lugnt att han ”inte åker 200 mil för att träna”. Boom − ärkespik.

V75-7:
Norrbottens Stora Pris med en miljon i förstapris blev ett finare lopp än vad jag anat. Kolgjinis skickar upp Dante Boko 152 mil enkel resa, men från spår sex bakom bilen lär det bli svårt att räcka till seger. Visserligen var han en positiv överraskning senast i Lilla Elitloppet, men nu ratar jag honom på systemet. Elitloppsfemman Propulsion är den jag tror mest på, trots bakspår.
Men Robert Bergh, den räven, har tre hästar med i loppet – samtliga med bra lägen – och han har fintat bort hela fält tidigare. Dessutom brinner säkert revanschlustan i bröstet med honom med Nahar − som ju petades (helt korrekt) i Elitloppet

Systemet:
V75-1: Alla 12 (6,12)
V75-2: 2,3,7,8,10
V75-3: 5 Le Chapeau (9,2)
V75-4: 2,5,7,13,14,15 (12,6)
V75-5: 3 Hawk Cliff (9,2)
V75-6: 1 Ready For More (6,9)
V75-7: 2,4,8,9,10 (1,6)
1800 rader
Budgetsystemet (150 rader) spikar Nappa Scar i V75-1

Tulleman: Jackpotstålar i sjurättspotten

Veckans V75-tips. Tulleman är i stöten som vanligt.

08-hetsen är äntligen över och vi kan koncentrera oss på en vanlig Bonna-V7:a från Mantorp.

Från Elitloppshelgen tar vi främst med oss Dante Bokos triumf i lilla Elitloppet. Adrian Kolgjini fortsätter att prestera som sulkyartist och pappa Lutfi har deklarerat att inom ett år så är det Adrian för hela slanten.

Det beslutet känns från min sida som om det tas fem-sex år för tidigt. Travet behöver ”Ludde” både på travbanan och utanför densamma.

Å andra sidan verkar Adrian kunna bjuda på underhållning han också så det lär inte bli tråkigt på Jägersro de närmsta tio åren hur som helst.

V75 på Mantorp väntar och den första spontana känslan var att detta kommer att bli enkelt och generera låg utdelning. Då vet ni hur det brukar bli. 45 miljoner till en ensam vinnare…
Det finns å andra sidan jackpotstålar i sjurättspotten och sådant kittlar alltid lite extra.

Analysen:

V75-1
Ett lopp i kroppen, perfekt spetsläge och skoryck på alla fyra hovarna. Dessutom handlar det om fältets förmodligen bästa häst – Edge Boko. I comebacken hängde han med fint en bit ner i fältet i ett lopp som kördes i jämn 1.10-fart. Nu har han spår tre i volten och är ute på mer passande medeldistans. Erik Adielsson har toppchans med denna Wellino Boko-son, men form slår oftast klass och eftersom Tobacco fick spår invändigt och även han kan öppna snabbt ur groparna så streckar jag båda.

V75-2
Med en magnifik övertro på mig själv spikar jag Fridericus utan att tveka. Äntligen fick hästen ett bra läge i silverdivisionen! Startsnabbheten är det inget fel på och jag kan inte tänka mig att någon skulle vilja svara ut när Veijo Heiskanen ställer på. Jag tror dessutom att distansen är mer passande denna gång.

[ad_dropper zone_id=”1092″]

V75-3
Gulddivisionen påminner mer om ett vanligt snabblopp. Spring Erom är svår att gå emot med tanke på ur tapper han var i nederlaget i Copenhagen Cup och nu möter helt andra hästar och dessutom lär bli släppt till spets.
Jag är dock nyfiken på vad Tomorrowland kan prestera i sin nya regi och nu har ett lopp i kroppen.
Obi Wan fick inte chansen i Köpenhamn senast och Flemming Jensen lär få spets eller rygg på ledaren här…

V75-4
Här förväntar sig säkert många att det ska skrälla. 15 darriga ston över två volter, men jag anser att 6 Caresse är helt stenklar. Björn Goop, springspår och en startsnabb klasstravare – ja ni fattar ju själva. Hästen har visat sig vara klart bäst från spets tidigare och lär få bestämma efter 1.15 första varvet här.
Lycka till att fånga in den här då.

V75-5
Kalle Kalas är den överlägset bästa hästen i detta fält.
Men han är också den snurrigaste, ojämnaste och mest opålitlige.
Pang-pang-triumfen senast med liknande förutsättningarna nu gör att de flesta lär spika, men jag har sett hästen för mycket tidigare för att gå på det. Loppet kryllar av fina hästar för klassen och spelvärdet på de flesta är skyhögt – om man utgår från favoritfall. Jag helgarderar och hoppas på någon av treprocentarna.

V75-6
Ina Scots Ära innehåller många fina fyraåringar, däribland Kungapokalsvinnaren Poet Broline. Återigen med en tvåa på vojlocken och kommer han till spets är det naturligtvis hästen att slå.
Kom ihåg att många av de värsta konkurrenterna galopperade bort sig i det loppet som blev småbilligt.
Sättet som Southwind Mozart avgjorde på senast skvallrar om att det är en elithäst redan nu och för mig är det rentav förstastrecket.

V75-7
Här kommer det att gå undan från start.
Hero Sjöhammar lär dyka till pik direkt, och sedan är frågan om Erik är så sugen på att släppa till Furious Francis som lär komma plöjande på utsidan.
Dessutom finns det fler startraketer som kan ställa till det för nämnd duo – vilket gör att jag sneglar på bakspårshästarna.
Joakim Lövgrens segermaskin Jairo vill man inte ha utanför sitt system och klassige Research kan duga trots spår tolv och en överskattad norrman i sulkyn.
Mitt miljondrag är samtidigt Slide To Easy som har en hopplöst vass 300-metersspeed.

Systemet:
V75-1: 2,3 (10.9)
V75-2: 5 Fridericus (1,3)
V75-3: 1,2,4,5,6 (8,9)
V75-4: 6 Caresse (7,11)
V75-5: Alla 12 (9,3)
V75-6: 2,4 (5,1)
V75-7: 4,6,9,10,11,12

1440 rader kostar 720 kronor

Tulleman

Tulleman: Harpers blev ett monsterrace

Johnny Taker kör Tullemans V75-spik.
Foto: Bildbyrån

Elitloppshelgen är här. Världens näst bästa travstund efter Hugo Åbergs-kvällen. V75-spel erbjuds under både lördagen och söndagen och jag fokuserar främst på lördagen som vanligt.

Vem som vinner Elitloppet?

Alla skriker om Nuncio och det känns väl okej att ge hemmahästen favoritförtroende, men det kommer att krävas syn redan i försöket där Jennifer Tillman återigen fått drömläge med innerspår bakom bilen med Royal Fighter. Och den här gången släpper hon garanterat inte.

Jag smyglyssnade på intervjun med Adrian Kolgjini i detta nummer och gillar verkligen vad jag hör kring Mosaique Face.

Skor och öppet huvudlag i Gävle − norsk på och barfota runt om nu i både försök och final. Formen är dessutom på väg spikrakt uppåt och ett par hundringar måste naturligtvis provas på Jägerspållen i förhandsoddsen. ATG erbjuder ju nämligen sådana nuförtiden, 10-15 år efter nätbolagen kom man på att det kunde vara en bra idé.

Men, som sagt, fokus på lördagens V75:a där en annan Jägersrohäst agerar ryggrad i systemet.

Analysen:

V75-1:
Tomas Malmqvist vill se Donna di Quattro i ledningen och det är nog god chans att så blir fallet. Ny rycks bakskorna och vi vet att hon kan en låg 1.10-tid på det. Men om det räcker till seger kan vi inte vara helt säkr på. Skulle det kosta för mycket att nå tät så kommer Moving On och Windy Ways att straffa henne hårt. Den förstnämnde har stångats mot de bästa franska elithästarna och är nu åter en sväng på svensk mark. Två måstestreck.

[ad_dropper zone_id=”1057″]

V75-2:
Adrian Kolgjini har en vettig chans med Target Kronos. Hästen trivdes inte på skämtet till underlag senast − glöm det. Gången innan stred han som en tiger i ledningen till seger och mycket talar för att hästen når samma position nu. Invändigt om sig har Kolgjini Jr dock Talassio som både är i toppform och nu ska prövas med jänkarvagn.Jag anar samtidigt att det kan bli ett inledande 1.12-varv och med perfekt smygläge i rygg på Tallassio hittar vi Frankie Brodde. Han kan leverera grymma upplopp och blir behagligt lite betrodd på strecken som det verkar.

V75-3:
I Silverfinalen är det många om budet och jag har rejäl skrällfeeling, främst baserad på min magkänsla. Så ta inte för allvarligt på det, speciellt inte eftersom jag nyss gick loss på en kinamatsbuffé. Men det kan vara så att Radysin America bara sjövinner detta till 15 gånger tomaten.Formen är på topp och Christoffer Eriksson kommer att kunna servera ett rygglopp denna gång. Hästen har fått tugga på i dödens i de två senaste starterna och det har inte varit optimalt. När hästar efter sådana upplevelser får snällare lopp brukar de kunna bjuda tillbaka.
Visst, en sådan som Takethem, kanske är strået vassare och intrycket på Jägers näst senast var verkligen fenomenalt, men spår utvändigt om startsnabbe favoriten Next To None Sib känns inte jättekul direkt. Strecka på eller chansa vilt med Radysin America.

V75-4:
Här kommer singelstrecket! Eldrick Boko var inte långt efter Talassio senast trots ett slutvarv i dödens. Hade han vunnit då hade det blivit final i klass I. Nu blev det final i den lägsta klassen istället och från perfekt spår två bär det av till ledningen.
Det känns nästan lite för enkelt. Men jag kan bara inte se den här pållen torska. Takter är den stabilaste chauffören jag kan tänka mig och i förhandsnacket läggs favoritskapet på en överskattad Norrlandspålle.
Tack och skål – hästen är redan i mål.

V75-5:
Klurigt! Jag våndas kring min tro på Basic − som lär ta ledningen och med brist på naturliga farthållare i omgivningen så kan det bli lågt tempo på tillställningen. Från stallet yras det om skoryck och att det är deras bästa chans i omgången.
Förmodligen är det toppchans och även om jag är svag för Jetset så är bakspår på tillägg bara snäppet bättre än kolera och pest. Jag spikar..

V75-6:
Här kommer det att koka över från start. Xlnt Chili Trippel är startsnabb och har drömläge, men norrbaggen som drog innerspåret är ännu snabbare och tränaren har beordrat körning i front.
Jag har tjänat rätt fina stålar på Bartender In när han hälsat på i Malmö den senaste tiden och nu vankas det både skoryck och jänkarvagn – med ett utgångsläge där han har rygg på två startkanoner. Och King Sir Kir ska förstås också med på kupongen.

V75-7:
Harpers blev verkligen ett monsterrace. Sauveur är förstahästen inte minst efter den imponerande insatsen i Olympiatravet. Åke Lindblom vet vad som krävs i just detta lopp och när värsta motståndaren på förhand är en snurrig fransos med Jos Verbeeck i jollen räknar jag med att den senare blir bortfintad.
Då tror jag mer på el Mago Pellini som Adrian Kolgjini tror stenhårt på.
Sedan vill jag inte lämna miljondraget Usain Henna eller vår egen Alfas da Vinci utanför systemet

Systemet:
V75-1: 3,5,9 (2,1)
V75-2: 2,3,9 (10,12)
V75-3: 2,4,5,6,9,10,11 (8,1)
V75-4: 2 Eldrick Boko (4,1)
V75-5: 6 Basic (7,15)
V75-6: 1,2,3,4,5,9 (6,12)
V75-7: 5,10,11,12,13
1890 rader kostar 945 kronor

Tulleman

Adrian Kolgjini tar allt mer plats på travscenen

Adrian Kolgjini – en framtida skånsk Elitloppsvinnare? I helgen får 23-åringen emellertid nöja sig med att heja fram pappa ”Ludde”.

Adrian Kolgjini, 23,  tar allt mer plats på den svenska travscenen. Men i Elitloppet är det än så länge pappa Ludde som har huvudrollen. 

Familjen Kolgjini gör i helgen ett nytt försök i Elitloppet på Solvalla.
Adrian tror på bra chans för Mosaique Face och siktar själv på att ta hem stayerklassikern Harper Hanovers lopp.
2004 såg Adrian Kolgjini sitt första Elitlopp på Solvalla.
Trots att han egentligen hade något helt annat att göra den dagen.
− Jag var elva år och tävlade med hopphästar på Strömsholm den helgen. Under söndagen hade jag en final att rida, men morsan (Anna Svensson) tvingade mig till Solvalla istället där Revenue var en av favoriterna. Det var då jag förstod vilka känslor farsan hade för hästen och det här loppet − för det är en mäktig upplevelse att vara på plats.
− Revenue gick en häftig kamp mot Gidde Palema, men förlorade tyvärr och just i Elitloppet har det ofta strulat på ett eller annat sätt. Revenue var annars en av de första hästarna som jag fastnade för. Efter Vikingen (Viking Kronos) var det farsans stora genombrottshäst, säger Adrian.
Som hunnit blir 23 år gammal och fått en allt viktigare roll i pappa Lutfis stora verksamhet.
− Jag vann mitt första lopp som 17-åring och länge var det inte alls säkert att jag också skulle pyssla med trav. Men ju mer jag kom in i travvärlden desto roligare blev det.

[ad_dropper zone_id=”1057″]

Men du pluggade va?
− Ja. Jo. Samhälle och ekonomi på gymnasiet.

Det låter inte som dig?
− Nej, jag satt bara av tiden…

”Satt av tiden”? Det låter som att du avtjänade ett fängelsestraff − vilket när man tänker efter ändå är en rimlig jämförelse…
− Haha, jo, men så var det ju. Man bara väntade på att få komma igång med travet på allvar. Sista året var en plåga.

De flesta ungdomar som kommer in i travets värld testar att jobba hos flera olika tränare, men inte du. Du har alltid jobbat hos farsan. Varför?
− Från början var det inte meningen att det skulle bli så. Bland annat har det varit på gång flera gånger att jag skulle sticka till USA en sväng för att jobba lite för Jimmy Takter, men i takt med att jag fick mer och mer ansvar i familjens egna rörelse så har det inte blivit så.
Lutfi Kolgjini är en av Sveriges största aktörer inom travsport och definitivt den största profilen.
De sportsliga framgångarna de senaste åren har varit magnifika och stjärnor produceras på löpande band.

Hur mycket lägger du dig i hur träningsrörelsen ska bedrivas?
− Det händer ofta att jag har en åsikt om hur en viss häst ska tränas eller matchas och då blir det ofta att vi tar en diskussion.

”En diskussion” låter som att du tycker något och att Lutfi bestämmer och gör hur han vill ändå?
− Touché. Men inte alltid. Jag känner ändå att farsan lyssnar på mig och bara att ha dialogen gör att jag lär mig mer och förstår hur han tänker och vad han baserar sina beslut på. När jag tänker efter är ju en sådan sak väldigt viktig. Om man bara accepterar en tränares beslut och gör som han säger förstår man ju egentligen inte varför.
− Men i slutändan är det han som betalar min lön och det vore ju fan om jag inte lyssnade på honom bara av den anledningen…
Vad är den största skillnaden mellan dig och Lutfi som tränare?
− Han har mycket mer bråttom än jag, på gott och ont. Jag vill gärna ta det lite lugnare med en del hästar.

Vad är den största skillnaden mellan dig och Lutfi som kusk?
− Jag är extremt mycket lugnare, inte minst rent taktiskt. När farsan kör ut med en fin häst vill han gärna muskla upp sig. Och så har han ju fått en pondus efter att ha kört så offensivt i 30 år.

Eller hur? När han gasar vet ju alla andra kuskar att det är lindrigast att släppa − samt att de förmodligen får chansen ändå när han kör undan 400 kvar. Påverkar ”Kolgjini-pondusen” även dig?
− Vad menar du?

Känner du att du också kan bomba till ledningen lite ”för enkelt” vissa gånger med vetskapen att Ludde kommer att pressa sönder den motståndare som svarar ut dig?
− Tanken har slagit mig, men nja, jag agerar nog inte så i loppen.
– Jag vill bygga upp mitt eget varumärke som kusk och vill inte likna mig vid någon annan driver.

När upptäckte du att du faktiskt också var en vass kusk?
− Det dröjde ett bra tag. Det är nämligen väldigt svårt och jag är en träningsprodukt − absolut ingen talang. Men eftersom jag fått många chanser så har rutinen sakta byggts upp och den betyder väldigt mycket.

Har det hänt att Ludde blivit förbannad på dig efter någon bortkörning och inte satt upp dig som kusk av den anledningen?
− Nej, inte för att jag kört dåligt i loppen.

Lägg av!?
− Jo, det är sant. Men när jag för några år sedan var lite lat med mitt övningskörande och inte fick tummarna ur med att ta körkort så drog han in på allt. Inklusive loppkörning. Och det funkade ju. Då tog jag tag i det direkt. Han är slug, gubben.

Vad är den största skillnaden mellan dig och Lutfi som bilförare?
− Han kör snabbt men håller sig cool. Jag stressar upp mig och tappar tålamodet mycket enklare. Hurså?

Jo. Någon gång runt 2004-2005 satt jag i en bil med Ludde på väg till Oslo Grand Prix. Du tävlade i någon hopptävling och han fick ett telefonreferat. Under referatet körde han i 80 på motorvägen. När han fick reda på att du vunnit körde han i 140 genom en rondell.
− Ja, det låter som honom…

Vad är den största skillnaden mellan dig och Lutfi som kock?
− Att farsan vet vad han gör i köket. Jag har ingen koll alls på det där. Han är grym på kötträtter gjorda på djur som är uppfödda på vår egen gård och tillsammans med Lars I Nilsson hittade han på ett recept på en helt otrolig potatis- och grönsaksgryta.

I nästa vecka flyttar Adrian ut från familjegården till en lägenhet i centrala Malmö.

Hur ska det gå? Antingen kommer du att få be om matlådor eller så kommer du gå upp 15 kilo på ett halvår efter alla kebabtallrikar.
− Ja, det vete fan hur det ska lösa sig. Matlådor lät som en bra idé.

Under Elitloppshelgen har stall Kolgjini flera hästar till start. Jägersros hopp i huvudlöpningen är Mosaique Face, som var tvåa i loppet i fjor.

Revanschdags nu?
− Jag tycker att förutsättningarna är bättre i år. I fjor vann han på 1.09,0 i Gävle veckan innan och gick då barfota runt om. Då tvingades vi plasta hovarna i både försök och final av Elitloppet och det var inte alls optimalt. I försöket fick han en för tuff inledning vilket resulterade i att han ”bara” blev trea och fick ett för dåligt spår i finalen. Det var det vi torskade Elitloppet på.

Men nu kommer ju hästen också från en start i Gävle veckan innan?
− Ja, men då gick han med skor runt om och öppet huvudlag. Det innebär att vi kan köra barfota runt om i både försök och final om vi vill och dessutom åker det norska huvudlaget på. Formen är starkt på uppgång och jag hoppas att vi har de där små marginalerna på vår sida denna gång. Elitoppet ser väldigt öppet ut detta år.

Var det givet att Lufti skulle köra själv nu när du blir allt mer varm i kläderna?
− Ja, absolut. Min chans att köra Elitloppet i år var Buzz Mearas, men han blev ju såld till Frankrike.

Du har gott om uppsittningar ändå och kan ju faktiskt vinna Lilla Elitloppet med Quick Fix?
− Ja, det ska bli spännande och jag tror att vi kan lyckas bra där, men det jag ser mest fram emot under lördagen är Harper Hanovers lopp?

El Mago Pellini, som redan vunnit ett storlopp (i Seinäjoki) i år tillsammans med Adrian, tillhör dock inte favoriterna i loppet.

− Jag tror att vi kan överraska många. Hästen är i knallform och med rätt resa tror jag att vi absolut har chansen. Sauveur och Parkman är riktigt tuffa motståndare, men vi ska göra ett försök att utmana dem.

Slutligen. Vad är störst − Elitloppet eller Hugo Åbergs?
− Tills vi har vunnit Elitloppet så är det nog det loppet trots allt. Känslomässigt finns det ändå mycket som talar för Hugo Åbergs med auktionen och allt det där, All familj och väldigt många vänner är på plats och det är nästan alltid en fin sommarkväll. Vi ser fram emot det också, avslutar Adrian Kolgjini.

Christoffer Ekmark

Tulleman: Vågar någon ta emot Ludde?

Veckans V75-tips. Tulleman är i stöten som vanligt.

Det är en speciell travlördag vi har framför oss. V75 på Gävletravet är såklart höjdpunkten för de flesta, men missa för guds skull inte att Jägersro kör lunchtrav med start klockan elva också. Som en slags förfest.

I Gävle körs gulddivisionsfinalen där vinnaren per automatik tilldelas en Elitloppsbiljett. Att göra en vass prestation i just detta race för att sedan gå ut i Elitloppet har tidigare visat sig vara ett lyckat koncept.

Iceland, Brioni och Nahar triumferade först i Gävle och sedan i Elitloppet och i fjor var det ytterst nära att Mosaique Face gjorde detsamma.

Den senare vann i Gävle och slutade sedan tvåa i Elitloppet. Frågan är om Ludde kan toppa det i år. Hästen fick visserligen spår åtta, men det innebär bara en bättre utsikt mot E4:an i starten. Kolgjini släpper garanterat tyglarna och sedan är det frågan om någon är dumdristig nog att ta emot…

Analysen:

V75-1:
Omgångens enklaste lopp och given spik på Seedorf O.M.F. Hästen har vunnit fem av fem från spets och med Erik Adielsson som voltledare behöver vi inte vara oroliga för en dålig start. Hästen har dessutom visat startsnabbhet från sämre spår i volten tidigare. Spets-över-klöver, gardering är inget vi behöver.

V75-2:
Tellmeastory var grym senast när han tog ner Breidablicks Nubbe från utsidan efter ett snabbt slutvarv. Vilken skalle! Hästen hade bara gjort två starter tidigare i år och verkar vara under kraftig utveckling. Veijo lägger aldrig några fingrar emellan och även om det skulle bli dödens tror jag på toppchans.

[ad_dropper zone_id=”1017″]

V75-3:
Jeppas Maxi var aktuell för Elitloppet i fjor vid den här tidpunkten. Nu har han två lopp i kroppen och drömläge i silverdivisionen och ändå finns det gott om tvivlare. Hästen har inte vunnit på ett tag, så är det ju, men nu borde det väl ändå vara dags? Fridericus svek rejält senast och uppträdde som en bångstyrig pms-åsna i volten. Sådant förlåter jag inte och därför tar jag bort Veijos travare – på ren tjurskallighet. Boom. Tredje raka spiken! Avguda mig eller idiotförklara mig.
Ta beslutet innan 16.20 på lördag bara (de flesta har valt det förstnämnda alternativet).

V75-4:
Precis när man tänker att ”det här var ju hur enkelt som helst” så bläddras det fram ett kallblodslopp.
15 bromsklossar på tre volter och varenda kotte verkar tro naivt på toppchans. ”Första tanken är alltid bäst” brukar min allvetande fader predika, men i det här fallet var första tanken att skita i allt och spela Keno istället − så jag gör ett undantag för el padres livsregel.
Favoriten Tangen Haap klarade inte av att vinna som 13-för-tio-favorit i Östersund senast och har Björn ”I klass med min mormor” Karlsson i jollen – schas med den.
Hur löser man det här? Jag har ingen aning och köper loppet rakt av. Ett perfekt avbrott där man kan kila ner till pizzerian och hämta sin Calzone och lite iskallt groggvirke.

V75-5:
Lägsta klassen och Tomas Malmqvist skickar upp stackars Jeter till Norrlands yttre förorter. Pållen måste ha trampat sin tränare på tårna förra veckan för att få detta som straff. Hästen är inte så tokig och kan nog få en fin ryggresa i ett fömodat överpacat lopp. Men det här är rena djungeln och skräller det inte här så skräller det aldrig. Tutti frutti – helgardering.

V75-6:
Travar Adrians Girl iväg felfritt i starten borde det vara god vinstchans på den fronten, men lynniga ston i maj (eller lynniga damer i största allmänhet) är inget man ska hålla för hårt i handen. Det finns ett par formstarka motbud som blir för lite streckade; Alvena Ullabella har dessutom spår invändigt och är given på kupongen. Bakspårshästarna känns hopplöst borta med dessa förutsättningar.

V75-7:
– Banzaaaai!
När Lutfi Kolgjini kommer farandes med Mosaique Face in i första sväng ska det bli intressant att se om någon är beredd att riskera livet för att svara ut honom. Elitloppsvinnaren Magic Tonight skulle kanske kunna göra det i full form och detsamma gäller för Nimbus C.D. – men jag är övertygad om att båda de hästarna skulle må bättre av en ryggresa med tanke på hur deras uppladdning inför detta sett ut. Ludde brukar ju inte sy in dem i ryggen i onödan. Jag är nog mer orolig för att Volstead ska få loppet i draget.
Mosaiquen vet vi är stentuff, han vann detta lopp på 09 blankt i fjor, och Olympiatravet blev som väntat ett bluffrace där hästen aldrig kom in i matchen ordentligt. Det blir min DD-spik, men övriga nämnda åker med på V7-bongen.

Systemet:
V75-1: 1 Seedorf O.M.F. (7,5)
V75-2: 6 Tellmeastory (4,11)
V75-3: 4 Jeppas Maxi (9,5)
V75-4: Alla 15 (10,11)
V75-5: Alla 12 (9,3)
V75-6: 3,5,7 (4,6)
V75-7: 1,2,4,8 (3,9)
2160 rader kostar 1080 kronor.

Tulleman: Superduperhelg med dubbla V75:or

Veckans V75-tips. Tulleman är i stöten som vanligt.

Vilken superduperhelg vi har framför oss.
Först Kunga och Drottningpokalen på Åby och sedan Copenhagen Cup på andra sidan av Öresundsbron.

Det körs V75 på båda banorna, men som vanligt gör jag bara systemet till den svenska banan. De lågklassiga danska pållarna kan vara kul att titta på, men som spelobjekt är jag tveksam.

Analysen:

V75-1:
Silverdivisionen ser inte helt enkel ut. Fösta tanken var att Fridericus kan få det knepigt från bakspår, men ju mer jag läser loppet desto mer inser jag att det här kan bli bra för Veijos travare. Jag ligger redan ordentligt med plus på den här tysken och eftersom han är i andraspår direkt tror jag på en position i tredje-fjärde ytter som sämst. Sedan skulle det överraska mig stort om Vexi inte kör fram i dödens (eller till spets?) om tempot blir för lågt i täten.
Det blir dyrt om man ska gardera. Jag har en liten kärlek till de flesta pållarna, inte minst läckre Prada Secret − men spår tolv i årsdebuten känns inget vidare. Jag spikar och litar till att Heiskanens grymma stallform håller i sig.

V75-2:
Jag är hopplöst förälskad i Eldrick Boko. Helena Burmans jättetalang verkar vara helt underbar att köra; startsnabb, lättplacerad, travsäker och stark. Hästen har sett smällfin ut vid tre raka segrar hemma på Jägers och bakspåret är jag inte speciellt oroad över. Om något är det oddshöjande. Johnny Takter är sannolikt medveten om att värste motståndaren på förhand har ett ännu sämre spår − 12 − och båda dessa ekipage lär göra sitt yttersta för att ”rinna igenom” från start.
På startvolten borde Legend Brodde ha vettig chans att nå ledningen och Untersteinerhästar i form som får löpa ut i ledningen vill man ju ogärna plocka bort från kupongerna…

[ad_dropper zone_id=”976″]

V75-3:
Algot Scotts Minne är en klassiker och vinnaren i detta lopp kan glatt kvittera ut en Elitloppsbiljett. Det korkade systemet med att reducera inbjudningsmöjligheterna till Elitloppet gör att jag innerst inne hoppas att en sådan som Arazi Boko vinner. Jägersropållen, tränad av Henrik Södervall, är speedig som en vessla och från spår ett kan det bli en optimal resa längs sargen och en trudelutt på open stretch. Men mer än till en peng borde det inte räcka. Det skulle ändå vara kul om ett blåbär i sammanhanget tog sig till Elitloppet. Så kan Solvalladelegationen gott stå där och se korkade ut.
Mitt givna förstastreck är annars världsmästaren Papagayo E. Hästen ströks senast och är nu renoverats inför denna uppgift. Från spår åtta lär det inte finnas något annat alternativ än full sula från start. Och om/när Ohlsson kommer farande – vem skulle vilja svara då? Ingen – i min bok (eftersom det trots allt tävlas på låtsasbanan Åby med dubbla open stretch).
Därmed borde Nahar och Piraten få jobbiga längder att försöka plocka under slutrundan. Jag räknar med att Papagayo är fräsch och fin och vinner på en 1.09-tid. Spik!

V75-4:
Lägsta klassen och lång distans – men många av hästarna har redan visat att de passar på just 2640 meter. Många har samtidigt visat att de inte är att lita på och jag skulle tro att det blir en hel del galopper här eftersom det handlar om autostart, storpublik och många orutinerade travare.
Den som vill blunda och spika, av budgettekniska anledningar, kanske ska ta en titt på Copimade. Fjorårets E3 och Kriteriefinalist fick ingenting med sig i de stora loppen och står därför relativt billigt inne i klassen. Spår två bakom bilen kan inte bli bättre och stallet upplever sin främsta formtopp på år och dagar. Jag kan inte hålla mig. Jag tror stenhårt på den här.

V75-5:
Drottning Silvias Pokal är ett litet getingbo. Princess Face har gjort mig, och de flesta andra, besviken i årets två första starter. Hon var förvånansvärt stum i benen över upploppet senast och var sånär på att missa finalen. Det är möjligt att två lopp i kroppen satt henne framåt formmässigt, men jag utesluter inte heller att hon vid den här tiden på året nästa sommar är fölmärr. En av flera här. ”Muggen” har minst lika bra vinstchans med Pioneer Face. Lekstuga i sitt försök och en här damen är fortfarande under kraftig utveckling. Kan det rentav bli så att Takter bombar till ledningen här..?
Övriga försöksvinnare måste man naturligtvis också ha respekt för − speciellt Treasure Kronos som drog vinstlotten i spårdragningen. Rygg ledaren och lucka över upploppet nu?

V75-6:
Bronsdivisionen är ett riktigt getingbo. Tolv formtoppade pållar över stressiga 1640 meter. Photo Gardenia borde unna komma till ledningen här, men om Lönborg väljer att köra där ska låtas vara osagt. Även Lövgren har en startsnabb häst i kanonform. Jag blir helt matt av det här racet.
Jag helgarderar, häller upp ett glas flädercider och lutar mig tillbaka. Med mina tidigare drag har jag råd att köpa detta lopp.

V75-7:
Kungapokalen är ett läckert fält. Roger Malmqvist fick chansen att ta innerspåret efter att ha vunnit spårlottningen och från det läget ska det här bli spännande. Väljer han att köra i spets? Jag skulle tro det − och med en sidostång den här gången kommer Farzad att springa rakare. Heavy Sound och Uncle Lasse är två rediga kanoner som naturligtvis måste med, men om de väljer att kasta oss för tidigt när Roger hukar sig kan det bli för tuff körning. Poet Broine kan få loppet och missa för guds skull inte att ta med Telecomando O.K. Jag har extremt svårt för både kusk och tränare, men det handlar trots allt om en av Italiens bästa hästar på senare tid.

Systemet:
V75-1: 9 Fridericus (1,12)
V75-2: 6,11,12 (3,7)
V75-3: 8 Papagayo E. (2,3)
V75-4: 2 Copimade (6,5)
V75-5: 1,2,3,4,5,6 (11,9)
V75-6: Alla 12 (4,5)
V75-7: 1,2,3,4,5 (7,9)
1080 rader kostar 540 kronor

Tulleman

Spricker inte på någon Jägersrohäst!

Veckans V75-tips. Tulleman är i stöten som vanligt.

Det är dubbla V75:or den här helgen. Men den till Finland under söndagen bryr vi oss inte om. Det här med finska kallblod är inte min specialitet. Heller. På Örebrotravet händer det spelmässigt intressantare grejer så vi fokuserar både tid, plånbok och hjärta mot Närke – landskapet där ”Det går aldrig”-uttrycket är myntat. Ingen bra egensap för V75-drömmare.

Flera Jägersropållar finns med i omgången. Både Kolgjini, Lövgren och Uhrberg skickar upp sina hästtransporter till plastfotbollsstaden och en sak är säker. Här kommer det inte att sprickas på några J-kusar.

Analysen:

V75-1:
Vad är detta!? Enbart formtoppade hästar och trolig jättekörning från start med en värmlänning i favoritrollen. Jag kommer att lista ut ett eget sätt att klyva atomer innan jag klarar av att läsa sönder det här loppet. Jag köper loppet och hoppas att det ramlar in en lågprocentare. Jocke kastar loss Xlnt Chili Tripel från perfekt fjärdespår bakom bilen och även om det knappast bli ledningen lär det bli en fin position i främre träffen. Två lopp i kroppen och övertygande triumf i ett brödgäng senast. Redo för en låg 1.12-tid nu som sju-åtta-procentare?

V75-2:
Gooparna hojtar om att de fått fram en skjutare i Well Done La Marc, vars morsa Made By La Marc, jag förresten valsat med en del på tiden det begav sig, moahaha. På sin utsida i starten har de dock ett underdog från skogarna ekipage med självförtroende i zenit – de kommer inte att ge bort något gratis. Med i rygg smyger (jo, han kan sånt också, jag lovar) Adrian Kolgjini med Stronghold. Senast på Axevalla fungerade det inte – jag utövar strutsbeteende kring det. Allt som hänt i Västergötland ska tas med en smula salt. Jag tror inte att någon lär avsluta snabbare sista 700 meterna än den här BMW:n – som dessutom ser ut att bli behagligt bortglömd.

[ad_dropper zone_id=”933″]

V75-3:
Global Money börjar att varva upp så smått och med två lopp i kroppen räknar jag med att formen sitter där nu. Hon kunde ha valt Stoeliten, men verkar alltå redo för större uppgifter enligt tränaren.
Givet förstastreck i mina ögon.
Men, men… Elitloppsvinnaren från ifjor finns ju med i fältet undrar kanske någon? Jo, jag vet. Men en årsdebuterande Magic Tonight från bakspår med Örjan i vagnen… Sådant brukar sluta i sjätte ytter, ryggar in i det längsta och en fin trudelutt till femteplatsen. Hästen blir förhoppningsvis hårt spelad och jag tar bort honom.
Istället garderar jag med Allaballakaitoz som verkligen har läget (igen). Över sprinterdistans vill Untersteiner säkert köra i ledningen, eller? Skulle det bli lite körning smyger Kash´s Cantab med i draget – helt ospelad…
Jag tror inte att hästen är ”slut” som alla tvåbenta förståsigpåare deklarerat.
Just det. Deklarationen. Den ska vara inlämnad snart va?

V75-4:
Elliot Coger har radat segar i östra Småland och sådant ska man inte dra allt för stora växlar på. Persson låter nöjd med sin häst, men motståndet är ett helt annat nu och även om det är en bra häst ser det ut som att han blir överspelad här. Frankie Brodde har spår invändigt och rutin från dessa sammanhang. En sådan går inte att lämna utanför kupongen. Tvåhästarslåset känns inte som fort knox, men får duga.

V75-5:
Ett fräsigt race med några av landets absolut bästa ston. Jag är helt inne på att det blir rejäl körning från start och att någon från bakspår klipper dem. Windy Ways fick utdelning på fina formen senast och kan få det igen med snabba startryggar. Sedan går det naturligtvis inte att ta bort världsrekordinnehavaren Playing Tua vars prestation senast var något extra. Bricka tolv var säkert inte Uhrbergs våta dröm, men det går att vinna lopp därifrån också.

V75-6:
Jag behövde en spik och valet föll till slut på Nadal Broline. Pålitlig och rejäl som få och med formen helt på topp. Läget behöver heller inte vara fel. Tredje-fjärde ytter direkt och sedan kan kusken attackera om det pullas upp. Förmodligen blir det 1.12 på varvet och attack 700 kvar. Hur som helst torde det vara toppchans, trots att herrar som Coldtown och Scellino Luis har fina lägen. Någon måste få bara upp systemet och Nadal spikas med en portion hjärta och en portion hjärna.

V75-7:
400 lakan i förstapris i dagens stora huvudlöpning, Örebro Intn’l, och Lövgren provar igen med Alfas da Vinci. Hästen hade ingen bra dag senast och ska absolut inte dömas på det. Efter att ha slickat såren räknar jag med att fuxen är som vanligt nu och då har han få övermän i trekilometerslopp. Harpersspecialisten Mellby Viking är en av få som har plusstatistik på da Vinci och sådant måste man ha respekt för. Från bakspår vill jag samtidigt ha med Oliver Kronos. Jag skulle inte förvånas om Björn Goop kör tokoffensivt och sitter i tredje ytter efter första sväng.
Och just det, på start finns Swing Kronos med Kolgjini Jr. Hästen är mycket bättre än raden och blir helt ostreckad här. Rygg ledaren och lucka 400 kvar? Då syns vi inte på ett par veckor, då tar jag med Adrian på en spontansemester till Bahamas. Eller vart han nu vill åka…

System:
V75-1: Alla 12 (4,5)
V75-2: 2,3,9 (8,5)
V75-3: 1,2,3 (7,4)
V75-4: 5,7 (8,2)
V75-5: 10,12 (7,1)
V75-6: 9 Nadal Broline (3,2)
V75-7: 2,12,13,15 (10,11)

1728 rader kostar 864 kronor.
Budgetvarianten?
Jag förslår spik på valfri pålle i V75-1. Ta en pil och kasta på startlistan.

Tulleman

Tulleman: Ohyggligt spännande Olympiafinal

Claes Svensson från start till mål i V75-1?               Foto: Bildbyrån

Olympiatravsfinal i Göteborg.
Eller i Mölndal om man ska vara kinkig. Det är ju alltid skönt när man kommer söderifrån att inte komma för nära galenskapen i centrum.

Årets final känns ohyggligt spännande – inte minst eftersom vi har två lokala matadorer med. Mosaique Face var överraskande bra när han sopade hem sitt försök på Jägersro och borde rimligtvis vara 20 meter bättre den här gången. Att det blev bakspår känns dock inte speciellt roligt. På pajasbanan Åby (jo, det handlar ju om dubbla open stretch-spår) lär det till en massa snirklande på vägen för att vinna.

Men det kan gå, såklart. Jag har svårt att tro att de som krigar för spets i 600 meter i det här loppet också står hela vägen hem.

Just överpace kan också vara Spartan Kronos räddning. Herregud vad hästen glänste senast. Jag gillar verkligen den här pållen.

[ad_dropper zone_id=”898″]

Jag har ett gammalt långtidsspel på Spartan Kronos som Elitloppsvinnare till 200 gånger pengarna.

Det oddset kommer man förhoppningvis att kunna sälja av med god förtjänst på lördag eftermiddag.

Annars ser vi mest fram emot Gentlemannadagen på Jägersro. På torsdag den 5 maj är det givet att ta med familjen på Jägersro. Dumpa ungar och fruga vid hoppborgen och när det är dags att pysa iväg till Cupfinlen i tre timmar kommer ingen att märka någonting. Trav och fotboll på samma dag!

Veckans V75-system hittar ni nedan. Ni har väl för övrigt inte missat att jag har min egen travblogg på skanesport.se – ”Tulleman, alltid på en tisdag”?

V75-1:
King Sir Kir är bästa hästen och har bästa läget. Jag är helt inne på att Claes Svensson kör sig till ledningen och därifrån ska det inte behöva bli förlust. Spik direkt. Det funkade ju förresten förra veckan också.

V75-2:
Jag fortsätter att tjata om Good’s of Norway. Spåt tolv över kort distans på Åby brukar vara lika uppmuntrande som en cyanidkapsel och en flaska billig grappa, men jag har ändå inte gett upp hoppet.
Ett måste om ni garderar – och garderar gör jag. Loppet är hopplöst öppet och skräller det inte här vore det orättvisare än livet i sig.

V75-3:
I stayerlopp av måttlig klass där hästarna på start springer 13-tider över full väg brukar det inte vara lönt att leta efter vinnare på högra sidan i programmet.
Hemmalagets Västerbo Arthur blir det svårt att plocka 20 meter på och hopplöst att jaga in 40 meter på. Samtidigt är det ingen pålle man spelar barnens körkortsfonder på, helt mogen i skallen är han inte.
Jag har svårt att se Örjan överforcera sin häst och räknar med en stabil inmåttning.
Spik!

V75-4:
Att Hawk Cliff fortfarande tävlar i lägsta klassen känns smått overkligt. Den här hästen är snabb som en parkeringsvakt på Stadionområdet en MFF-match och moraliskt stark som en ensamstående morsa med tre ungar. Kontio har inte kört för sent någon gång hittills under knappt 50 år och gör det knappast nu heller. Att värsta motståndaren på förhand är struken är såklart en stor fördel.
Dödens och slut.

V75-5:
Jag är helt inne på att Coco de Vie får ledningen eller rygg på ledarinnan och det borde rimligtvis innebära segerstrid. Mitt förstastreck, men här finns gott om vassa ston. Jetta Palema gav helt rätt intryck i sin comeback senast och blir ett högst värdigt tillskott i stoeliten denna säsong. Rensar förvånansvärt bra på strecken också.

V75-6:
Olympiatravet! On Track Piraten och Johnny Takter kommer att bli favoriter från innerspår och det kan mycket väl bli så att de leder loppet hela vägen. Instinktivt tror jag samtidigt att det blir svårt. Först en örfil från B.B.S.Sugarlight, sedan finns det både fransmän, Lindbloms och Kolgjinis med i loppet. Här blir det inga 1.14 första varvet….
Kan Mosaique Face få drömloppet i rygg? Kan Your Highness få draghjälp fram till slutsvängen? Kan Spartan Kronos få tredje ytter i överpacen? Om svaret blir ja på någon av de frågorna blir det jobbiga sista 200 för Piraten.

V75-7:
Jag har totoliserat i Even’s First Boy i de tre senaste starterna och det börjar bli en dyr vana – eftersom jag inte är platspelare. Men, jag ger inte upp så enkelt och varför skulle det inte kunna gå vägen här. Flemmings hästar går alltid starkt till slut och läget kunde inte bli bättre. Jag är samtidigt förtjust i Fridericus och någon av dessa båda borde väl kunna fälla favoriten Next to None Sib? Jag plockar även med Pebbe Simoni, ni vet hur det är med formstarka pållar som får gå längs innern på pajasbanor…

Veckans V75-system:
V75-1: 2 King Sir Kir (4,6)
V75-2: Alla 12 (12,9)
V75-3: 5 Västerbo Arthur
V75-4: 10 Hawk Cliff
V75-5: 1,2,4,5,10 (11,6)
V75-6: 1,2,5,6,7,9 (3,4)
V75-7: 1,2,6,10 (4,5)
1440 rader kostar 720 kronor

Tulleman

Tulleman: Två spikar direkt – annars blir det TV-fotboll

140907 Erik Adielsson kšr V€STERBO FANTAST under KRAFFT Svenskt Travderby 2014 pŒ Derbybanan JŠgersro den 7 september 2014 i Malmš. 
Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRN / kod LT / COP 121

Från Jägersro till Umeå. Staden som så här års enbart är uthärdlig eftersom björkarna inte skakar av sig pollen ännu. Det varnades till och med för halka på grund av snöfall där nu i veckan. Huva.
Av någon märklig anledning har banan fått sin V75-omgång några veckor tidigare än vanligt. Det ska köras Olympiatravsuttagning och föga oväntat är klassen i Guldbjörken svag. Jag gör en liten totoattack som vanligt, men eftersom Jägersrohästarna stannar kvar på skånsk mark hålls insatserna nere.
Min strategi är att göra ett omvänt TV-system. Två spikar direkt och sitter inte de båda som hammarslag slår jag över till någon allsvensk bottenmatch.
Analysen:
V75-1:
Marcus Lindgren har smort motorn i sin hästtransport och skickar en flock djur till Nordpolens södra förorter. Jag kan bara beklaga hästtransportörens öde, men tror samtidigt att det blir minst en seger hem till Halland. Bravo Navarone har visserligen tjänat snabba pengar efter sin V75-finalseger, men vi är i Umeå nu. Tänk inte så mycket på klasser. Erik Adielsson har spår sex i volten och då vet vi hur det brukar sluta. Efter att ha spelat startkommandona på repeat i pojkrummet under lång tid av uppväxten vet den gode Erik när man ska dra i tömmarna och inte. 1.15 första varvet i spets och sedan successiv tempohöjning = säker seger med en längd eftersom värsta motståndaren Above All Ås hålls insydd i rygg.
V75-2:
Bromsklossarnas IF har årsmöte. Lyckligtvis är det bra nio kallblod som ska analyseras, men det betyder inte att jag förstår mig på allt. Tekno Odin har verkligen inte imponerat på sistone och Fjord Jerven lär slinka förbi från start.
Det räcker för mig. Jag är frälst. Halleluja och prisa norska överskattade sulkychaufförer. Spik.

[ad_dropper zone_id=”874″]
V75-3:
Nahar råkade vinna det här loppet i fjor och blir favorit från sitt bakspår. Hästen levererade senast i ett brödgäng i Kalmar men känns inte som någon bergvinnare precis och jag petar honom från systemet av ren trots. Jag anser istället att det är Venkatesh som är hästen att slå. Fuxen från Ekerö har sett toppfin ut när han strykts medhårs i två starter och 2016 är året han kommer att etablera sig i den översta eliten. Värst emot är definitivt inte Nahar, utan innerspåret. Örjan Kihlström får väl göra en Jan-Olov Persson-manöver och tränga sig ut i första sväng. Kommer hästen bara före Nahar när alla positionerat sig bör det vara en hämtis mot detta trötta gäng föredettingar. Knasdraget är samtidigt Cool Keeper som vässats inför denna uppgift. En annan herre på uppgång.
V75-4:
Lästa klassen på Umåker. Ge mig en tramadol och en stor whiskey så ångesten och huvudvärken släpper. Alla lovar seger och är övertygade om att de sitter bakom bästa hästen. Jag ser ingen som är chanslös och helgarderar.
V75-5:
Propulsion är en riktig kanon. Jag hade spikat honom från de flesta spår i gulddivisionen aka Olympiatravsuttagningen. Nu kliver hästen ut i en småblöt silverdivision. Lång distans? Jag kan inte föreställa mig att det skulle innebära några problem.
Jag är lite småsur för att Redén siktar på en silverfinal för den här hästen under Elitloppshelgen. När pållen kunde ha varit med i huvudlöpningen…

V75-6:
Femåringarna gör upp i Berth Johanssons Memorial och det finns verkligen gott om blivande elithästar här.
Daley Lovin hade spikats med ett bättre spår, men nu har både Al Dente Volstead och Michelangelo Ås spår invändigt.
Jag lutar mig tillbaka och njuter av fighten. Buss på varandra.
V75-7:
Klass I-försöket är inte lätt att bena ut. Tar Le Chapeau ledningen tror jag att det är spets-över-klöver.
Men ni vet hur det är med norrlandshästar i de här klasserna – de höjs till skyarna i absurdum.
Plötsligt tror varenda kusk att de sitter bakom Maharajah och kan köra precis hur som helst.
De eldar besinningslöst från start, kastar sig ut i tredjespår 1300 kvar som om livet hängde på det och till slut skär någon halvblek medelmåtta linjen först efter en spårsnål resa.
Vem blir treprocentare?
Jag kommer främst att heja på den.
Men nog snackat nu. Här kommer resultatet av mina tankemödor den här veckan:
Systemet:
V75-1: 6 Bravo Navarone (1,9)
V75-2: 2 Fjord Jerven (1,8)
V75-3: 1,6,9 (11,8)
V75-4: Alla 12 (6,3)
V75-5: 7 Propulsion (2,3)
V75-6: 1,3,5,7 (2,9)
V75-7: Alla 12 (6,2)
Summa:
1728 rader kostar 864 kronor
På lilla systemet spikas Le Chapeau i V75-7 vilket innebär 72 rader.