Starkaste minnet: Ekbergs straffmål

Joacim Ernstsson är Skånesports handbollskrönikör. Foto:Lars Dareberg

Sommaren är här och för handbollens del så går det mesta på sparlåga.

De flesta elitlag har avslutat den första delen av försäsongsträningen och förmodligen har det svettats mängder både i styrketräningslokaler och i löpspår runt om i Sverige.

För ungdomslagen återstår det förhoppningsvis någon sommarcup som avslutning av säsongen 2015/2016.

Det svenska herrlandslaget lyckades under förra veckan besegra Bosnien i det viktiga kvalet till VM i Frankrike 2017. Segern grundlades på hemmaplan i Växjö med en säker åttamålsseger, returmatchen i Sarajevo kändes smått avslagen och Sverige kunde relativt enkelt kontrollera matchen till ett oavgjort resultat. Glädjande var att se IFK Kristianstads Albin Lagergren ta för sig på högernio under sina debutmatcher i den blågula dressen. Albin är en annorlunda spelartyp jämfört med sin kollega Johan Jakobsson och en mer ”spelande” högernia som ger ett bra flyt i spelet. Ska bli spännande att se om Albin fortsätter samma utveckling, då kommer han garanterat få fler möjligheter i landslagströjan. Viktigt också för Staffan och Olas efterträdare, vem det nu än blir, att kunna få lite arbetsro och inleda med ett stort mästerskap som man redan kvalificerats för.

[ad_dropper zone_id=”1174″]

Nästa stora landslagshöjdpunkt blir såklart OS i Rio under augusti. Ska bli superspännande att följa både dam- och herrlaget i jakten mot nya medaljer. Värt att notera när det gäller landslagshandboll är att det blev två tidigare skåningar som utsågs till årets spelare 2016. På damsidan blev det Nathalie Hagman, ursprungligen från Stockholm men handbollsslipad i LUGI från Lund och på herrsidan blev det Trelleborgssonen Andreas Nilsson. Två bra val enligt mig om man ser till dess offensiva kvaliteter, målsprutor som de båda är.

För att på något sätt summera och sätta punkt för den gångna säsongen har jag försökt att sålla ut det ögonblick som har etsat sig fast allra starkast under handbollssäsongen 2015/2016, resultatet blev detta:

Niclas Ekbergs straff i OS-kvalet

Med fem sekunder kvar av den avgörande matchen mot Spanien i OS-kvalet på hemmaplan i Malmö stiger Ystadspågen fram till straffpunkten med hela landets tyngd på sina axlar. Några sekunder senare är han hela Sveriges hjälte och den som skjutit blågult hela vägen till OS i Rio. Ödets ironi slog dock till och en fotskada kommer att sätta stopp för Ekbergs OS-deltagande, men jag är säker på att hans lagkamrater ändå skänker honom en tacksamhetens tanke när de väl är på plats i Brasilien.

Förhoppningsvis får vi uppleva fler sådana ögonblick under nästa säsong, väl mött då!

Joacim Ernstsson

Clattenburg och Eriksson har varit bäst

Peter Martinsson, Skånesports domarexpert. Foto: Lars Dareberg

Efter 24 gruppspelsmatcher har väldigt få domarteam hamnat i fokus på ett negativt sätt. Det är helt klart de bästa domarna på plats i Frankrike och det märks att de är vana att jobba ihop.

Det är inte många offsidebedömningar som blivit fel som jag ser det. Tänk så många bedömningar de måste göra bara under en match. Nu har 24 matcher spelats och visst har det funnits några enstaka tveksamma situationer men inga riktigt matchavgörande.

Det är klass på de assisterande domarna och jag hoppas detta håller i sig under hela mästerskapet! Precis när jag skriver dessa rader vinkar en av de assisterande domarna helt felaktigt för offside mellan Rumänien – Albanien. Ett av väldigt få misstag trots allt.

[ad_dropper zone_id=”1174″]

Jonas Eriksson dömde Kroatien-Turkiet på ett förtjänstfullt sätt och belönas med ytterligare en match. Det är Ryssland-Wales som väntar i sista rundan av gruppspelet.

Om team Eriksson dömer lika bra som i första matchen kommer de vara med i diskussionen om matcher i slutet av turneringen. Skulle vårt landslag vinna mot Belgien och ta sig vidare i turneringen minskar team Erikssons möjligheter. Jag tror ändå att Jonas Eriksson har gjort sig ett namn inom UEFA och står högt i kurs. Hur som helst ser jag fram mot Ryssland-Wales men även Sverige-Belgien! När Sverige spelar på onsdag sitter jag på läktaren i Nice. Chansen finns till avancemang men då måste allt stämma vilket inkluderar skott på mål…

De domarteam som jag tycker varit bäst så här långt:
Clattenburg (ENG), Eriksson (SWE), Rizzoli (ITA). Turpin (FRA), Cakir (TUR), Brych (GER), Kuipers (NED), Kassai (HUN), Masic (SER), Carballo (ESP)
Kuipers och Masic är de på min lista som kan döma hela vägen i turneringen utan att UEFA behöver ta hänsyn till respektive landslag. Jag tror att det står mellan Clattenburg och Eriksson. Engelsmannen dömde Champions League finalen på ett mycket bra sätt och ligger förmodligen bäst till. Clattenburg är full av självförtroende och spelarna köper hans ledarstil. Samma sak med Jonas Eriksson som även är duktig på olika språk. Jag har hört Jonas briljera på engelska och spanska vilket brukar vara en fördel även på plan. Jonas brukar få beröm för sin förmåga att kommunicera vilket inte förvånar mig. Att han dessutom har fotografiskt minne minskar inte hans möjligheter direkt.

Det här är sista krönikan på ett tag eftersom Skånesport tar paus under sommaren. I nästa krönika vet vi vilket domarteam som fick äran att döma EM-finalen. Vi vet också vilket lag som vann turneringen samt vilka förlorarna är. Jag tippar att Spanien vinner efter förlängning och straffar mot Tyskland eller Frankrike. Min hjärna säger att team Clattenburg leder finalen men mitt hjärta säger team Eriksson.

Peter Martinsson

De turkiska fansen borde skämmas

Anders Andersson krönikerar om fotboll. Foto: Lars Dareberg

Sitter i presscentret på Parc de Prince och om en liten stund ska vi kommentera sista matchen i grupp C nämligen David mot Goliat eller Nordirland-Tyskland om man så vill.

Detta är tredje matchen som vi får jobba med Nordirland och det som verkade halvkul på förhand har visat sig blir oerhört häftigt pga av deras glöd och kämpainställning och framför allt deras fans.

När de ca en halvtimme innan avspark lirar Neil Diamonds gamla Sweet Caroline i högtalarna då sjungs det så att läktartaket dallrar. Sen fortsätter det under match med härligt tryck.

Precis som det gjorde igår när vi såg och hörde Walesare totalt utklassa Ryssarna både på och utanför planen. Det känns som att förutom de svenska fansen så är det de från de brittiska öarna som hörs mest och förutom de engelska också sprider bäst stämning.

[ad_dropper zone_id=”1174″]

Wales-Ryssland spelades i Toulouse där Sverige mötte Italien tre dagar tidigare och alla vi talade med i stan lyste upp när vi sa vi var från Sverige. Ni har fantastiska fans sa de.

Kul att Sweden Camp har lyckats få ihop det så bra och att alla som åker på dessa resor har inställningen att ha kul på ett bra sett.

Vi har för övrigt inte sett några bråk utan bara folk som sprider glad stämning.
På tal om lagen från Storbritannien så verkar det som att de går vidare alla tre.(Nordirland eventuellt vidare som trea) Otroligt att Nordirland lyckas med det när man tittar på deras lag. Mest spelare som lirar i halvbra lag i Skottland eller i the Championship.

Wales däremot har liksom vi en superstjärna, i deras fall Gareth Bale, men också namn som Aaron Ramsey, Arsenal, Joe Allen, Liverpool och en hel del andra bra Premier League spelare och efter att ha sett dem pulverisera Ryssland och vinna sin grupp undrar jag om inte de kan vara ett lag för kvartsfinal.

England, ja vad säger man?

De är ju ett landslag som mästerskap efter mästerskap har förväntningar på sig och väldigt ofta faller igenom. Det känns som om spelarna när de tar på sig landslagströjan får ett ok av press från media och folket och en rädsla att misslyckas och hängas ut av gamarna.

Jag spelade en landskamp mot England där jag tror jag mötte Frank Lampard, Nicky Butt och Owen Hargraves på mittfältet, spelare som dominerade i Premier League och jag minns hur lätt det var att lira mot dem.

Osynkade, försiktiga och oföretagsamma. Få se om den store gentlemannen och MFF legendaren Roy Hodgson kan få dem att prestera denna gång. Jag är tveksam.

Däremot har en annan gentleman och legendar levererat ordentligt. Jag tänker på den fenomenala Andres Iniesta. Vilken klass han håller. Vi såg Spanien leka med Turkiet och dirigenten som styrde hela den bländande orkestern var Iniesta. Känns som om han tar mer ansvar och större plats när Xavi och Xabi Alonso inte är med.

Regerande Europamästarna blir att räkna med, utan tvekan.

Trist att höra hur de turkiska fansen buade ut sin lagkapten Arda Turan hela andra halvlek. Som jag förstått det var det bara för att han som ledare och stjärna i laget inte presterat. Fruktansvärt beteende och de turkiskas fansen borde skämmas ordentligt. Man såg hur illa berörd Arda Turan blev och även min puls steg så jag blev arg och sågade publiken i sändning.

Så gör man inte.

Angående vårt kära landslag så skrivs denna krönika innan Sveriges match mot Belgien, därför väntar jag med att recensera den svenska insatsen. Man kan dock lite krasst konstatera att vår självbild är ganska skev.

Vi förväntar oss saker som egentligen inte är rimliga. Jag menar, om du tittar på Sverige av idag och jämför med ett Sverige för tio, femton år sedan så har vi inte spelare på närheten av den nivån idag.

Förutom en förstås men jag menar att om man tittar på det på det viset så borde inte kraven vara så höga.

Visst Island presterar men de har ett jämförbart lag med Sverige och en annan kravbild. Kanske vi borde ha en liknande. Man kan ju konstatera att lagen som gick vidare från Sveriges kvalgrupp inte direkt imponerat i detta EM, Ryssland en blek parentes och Österrike åker ut om de inte vinner mot Island.

Nåt att ta med sig för Janne Andersson när han börjar bygga sitt lag.

Avslutningsvis måste jag hylla det svenska domarteamet.

De har knappt gjort ett misstag så här långt. Följsamma, alerta, snabba i beslutsfattandet, bestämda och de får spelarnas respekt i varje match.

Ja team Jonas Eriksson har onekligen imponerat. Vi var som sagt i Toulouse igår och jobbade med Wales-Ryssland där Jonas Eriksson med assisterande domare (linjedomare) Mattias Klasenius och Daniel Wärnmark gjorde en klockren insats.

Både Wärnmark och Klasenius fick ta en del ruskigt snabba och svåra beslut men gjorde rätt varje gång. Imponerande. Hoppas de får finalen denna gång.

Nu drar jag ut till arenan för att se om Världsmästarna Tyskland varvat upp och är en kandidat till titeln eller om Sweet Caroline kommer ljuda även efter slutsignalen.

Hörs i rutan!

Anders Andersson

Tre derbyn före midsommar – jag har facit!

Mladen Blagojevic krönikerar om breddfotboll.

Midsommar är en härlig tid, vartannat år så är det ett härligt mästerskap att följa samtidigt som det roligaste håller på för fullt.

Småklubbsfotbollen är under midsommar mitt inne i ett hektiskt matchande och väldigt nära ett skönt uppehåll.

Mycket händer i de olika serierna under denna period och årets midsommarmatchande slår alla rekord när det gäller vår kära div 2 där vi har sex lag från Malmö/Lund och tro det eller ej så innebär midsommar omgången detta år tre derbyn.

[ad_dropper zone_id=”1174″]

I går så spelades Torns IF – IFK Malmö, idag spelarKvarnby IK – FC Rosengård och Lunds BK – BK Olympic.

När ni läser detta så är matcherna spelade eller håller på att spelas och ni vet hur de slutar – när jag skriver detta så är de inte det. Jag har facit ändå!!!

Torns IF – IFK Malmö ute i Stångby, frågan här är vilket lag vill ha initiativet i spelet egentligen? Båda lagen trivs med att ligga rätt i positionerna och sedan ställa om snabbt på skickliga spelare offensivt. Jag är rätt säker på att matchen kommer att vara målsnål. Så hur slutar det? Jag tror att Stångbylaget drar längsta strået och vinner med 1-0 efter mål på fast situation där Ludvig Bergman stångar in bollen med huvudet!

Kvarnby IK – FC Rosengård är en viktig match för båda lagen. Kvarnby har haft en väldigt tuff säsong än så länge, inför säsongen så satsade fjolårstrean på att vara med i toppstriden men istället så är man endast en poäng ifrån negativt kval. FC Rosengård har inlett säsongen bra och har hela 28 poäng på 12 matcher, problemet är bara att FK Karlskrona har 3 poäng mer. FCR kommer att föra spelet medan Kvarnby kommer pressa och kontra, tvärtemot matchen innan så tror jag på en målrik match där Kvarnby med den sluge räven Nisse “Bagarn” Persson vid rodret drar längsta strået och skräller. Vinst med 3-2 efter 2 mål av Melvin Frithzell och ett avgörande mål av Gustaf Backaliden.

Lunds BK – BK Olympic är en viktig match för båda lagen. LBK har endast 3 poäng till negativt kval och det hade varit skönt för “Rossis” mannar att rycka ifrån densamma och ha en lugn och skön sommar. BK Olympic åkte på ännu en försmädlig förlust i senaste matchen mot Torns IF. Därmed har vi två revanchsugna och lite ångestladdade lag. Tyvärr så tror jag inte att något av dessa lag har mod kvar för att vinna, rädslan att förlora är en jobbig känsla, därav så tror jag på ett kryss: 0-0.

Nu sitter ni väl där och skrattar åt mina grova fel eller så gottar jag mig med en kopp kaffe och goda jordgubbar, oavsett så vet jag att jag kommer njuta hela midsommar helgen med att läsa alla referat från div 7 till EM där förresten Sverige slog Belgien med 2-1 efter att Zlatan gjort båda målen.

Detta missar jag inte i helgen:

Torsdag – Söndag, umgås med familjen och njuta av ledighet!

Mladen Blagojevic

Norska domarna missade straff

Peter Martinsson, Skånesports domarexpert. Foto: Lars Dareberg

Tysklands backjätte Jerome Boateng räddar på mållinjen i EM-matchen mot Ukraina. På några sekunder kan situationen bedömas av domare Atkinson (ENG) genom att målkameran skickar en signal till hans armbandsklocka. Där står det med stora bokstäver; NO GOAL!

Precis så här ska tekniken användas i idrott dvs. underlätta för spelare, ledare, funktionärer och publik. Jag har aldrig själv varit med om att använda målkameror men kan inte tänka mig att någon domare i världen har något emot denna hjälp. Att ta hjälp av en dator i bedömningen av offsidesituationer känns däremot inte lika givet.

Domarna har så här långt gjort bra ifrån sig och jag kan bara komma på ett team där prestationen varit mindre bra. Det norska teamet med Svein-Oddvar Moen i spetsen fick troligtvis skarp kritik från UEFAs domarobservatörer. Team Moen dömde Wales-Slovakien där bedömningsnivån var ojämn tyvärr.

[ad_dropper zone_id=”1155″]

Skrtl´s tackling (Slovakiens kapten) mot Wales anfallare där bollen är på väg att rulla ut över förlängda mållinjen är straff och rött kort som jag ser det.

Trots att en av de såkallade additional assistant referees står bara några meter ifrån situationen får Skrtl fortsätta spela. Domarna ser ut att bli helt överrumplade vilket så klart inte får hända i ett mästerskap.

Det får inte hända i någon match men det är människor som assisterar och inte datorer. Ännu vill säga och jag hoppas det dröjer tills även AAR /AD byts ut mot maskiner.

Team Jonas Eriksson dömde Turkiet – Kroatien i en tuff match. Jag är övertygad om att Jonas & Co kommer att få döma fler matcher i detta slutspel. Hur långt det räcker beror även på om svenska landslaget lyckas gå vidare från gruppen vilket vi alla hoppas på.

Det betyder oerhört mycket för svensk fotboll vilket även inkluderar domarna.
Det italienska teamet med Nicola Rizzoli var bäst fram till att England fick en tveksam frispark i matchen mot Ryssland. Den ryske backen kan omöjligt försvinna och stod i vägen för en av de engelska anfallarna. Ryssen fick dessutom gult kort vilket jag inte tycker var befogat. England visar på effektivitet och sätter bollen i mål efter tveksamt agerande av den ryske målvakten.

Rizzoli fick troligtvis hjälp av de assisterande domarna eftersom signalen kom väldigt sent. Förutom den här situationen gör italienarna en kanonmatch men frågan är om UEFAs domarobservatörer har samma uppfattning som jag.
Det vet vi när det är dags för nästa krönika som för övrigt blir den sista innan semestern.

—–

Läste tidigare i veckan om att Olle Nordin tagit över IFK Malmö. Bortamatchen tidigare idag (söndag) mot Asarum förlorades med 4-0. Jag lär återkomma till Olle framöver med tanke på att han tränade AIK och IFK Norrköping under min aktiva karriär. Asarum däremot kommer jag förmodligen inte återkomma till igen men det finns en situation som alltid dyker upp i minnet kopplat till Asarum. En situation som följt mig genom åren både på plan men även utanför…

Jag assisterade Martin Ingvarsson i en division två match med Asarum som hemmalag för minst 15 år sedan. Martin tillhör de domare som jag tycker är väldigt ”street smart” och kan hantera andra människor på ett mycket proffsigt sätt. Vilka Asarum spelade mot kommer jag inte ihåg men minnet av hemmatränaren är desto starkare.

Han var ökänd för sitt humör etc. Vi gjorde ingen bra match och tränaren krävde att få komma in i omklädningsrummet efteråt. Tränaren vill dessutom ha en förklaring på ett gäng tveksamma domslut. Martin som är två meter lång sjönk ihop på bänken i omklädningsrummet och såg väldigt liten ut. När tränaren ryckte upp dörren till domarrummet tog Martin kommandot direkt. Jag förväntade mig att han skulle försvara sina domslut och därmed starta en högljudd argumentation.

Tränaren blev helt ställd när Martin kapitulerade och bad om ursäkt för sin otroligt dåliga prestation. Jag var fruktansvärt dålig ikväll! Fy fan va dålig jag är! Det här håller inte – jag kan lika bra sluta! Fy fan va dålig jag är!!

En betydligt vänligare och omtänksam tränare började försiktigt tala Martin tillrätta och sa att så dåligt var det inte. Det slutade med att tränaren hyllade insatsen och önskade oss varmt välkomna tillbaka!

Peter Martinsson

Olympic spelar alldeles för naivt

Mladen Blagojevic krönikerar om breddfotboll.

Att träna ett seniorlag på div 2-4 nivå har sina utmaningar, krav på resultat är självklarhet, få ihop gruppen ett måste men de klart mest utmanande uppdrag jag haft är att träna lag där merparten av spelarna är väldigt unga och oerfarna på den nivån man är.
Detta kräver ännu mer av dig som ledare och tränare.

BK Olympic med tränare Jonathan Gebru har precis denna utmaning att brottas med i år.

Årets trupp i BK Olympic är merparten väldigt unga spelare, 17-20 år där de inte bara fyller truppen eller startelvan utan också måste ta ansvar på plan och vara de spelare som leder vilket är enormt utvecklande för en individ.Tyvärr så har resultaten i årets div 2 inte varit tillräckligt bra.

Så vad göra? Först och främst så anser jag att man ofta gömmer sig bakom orden “spelarna är unga och orutinerade så det är naturligt”. Detta är en sanning endast om vi tillåter det att vara sanning.

[ad_dropper zone_id=”1155″]

Vad är att vara rutinerad? Det är kort och gott att ta rätt beslut vid varje enskild situation. Se till att jobba med spelarna så de tar rätt beslut i varje situation. Ställ krav på de att besluten alltid ska vara för att laget ska ha så stor chans så möjligt att ta poäng. Även en 17-åring har möjlighet att ta rutinerade beslut om den ges rätt instruktion i det. Detta har inte BK Olympic och duktige men färske seniortränaren Jonathan Gebru lyckats med ännu. Ett konkret exempel: Av de elva matcher man spelat så har laget släppt in ett tidigt mål i hela 8 matcher!!! Olympic vill alltid spela “svårt” och likadant oavsett vilken minut eller läge det är i matchen, enligt mitt tycke är det naivt.

Det är att inte utveckla spelarna maximalt, man måste också utveckla dem i deras beslutsfattande beroende på läge i matchen och vilken del av matchen.

Självklart så sätter motståndarna en hög press på BK Olympic tidigt i matcherna och i åtta av elva fall har det gett resultat. Då är det en självklarhet att Olympic ligger där de ligger.

Ställ krav på spelarna att ta “rätt” beslut i “rätt” läge av matchen för att maximera lagets möjlighet att hålla sig kvar i div 2 där matcherna är klart mer utvecklande än i div 3, detta gynnar föreningen, laget och den individuella spelaren klart mer än att de ska spela sig ur varje situation alltid. Om detta innebär att man måste spela rakare första 20 minuterna för att sedan jobba sig in i matcherna och spela sitt spel, om detta innebär att man måste spela cyniskt sista tio minuterna för att vinna en match så ärdet värt det.

BK Olympic har mest talang av alla lagen i vår region från div 2-4, de kan dribbla, skjuta, tackla, springa, nu måste de sätta ihop allt detta och dribbla, skjuta, tackla, springa i rätt läge för att vinna matcher.

Spelarna kommer älska det!!!

Detta missar jag inte i helgen:
BK Olympic – Torns IF lördag 14.00

Mladen Blagojevic

I handboll finns inte våld och huliganism

Joacim Ernstsson är Skånesports handbollskrönikör. Foto:Lars Dareberg

Den senaste veckan har vi sett nyheter om huliganism och fullskaliga gängslagsmål både utanför och på arenorna under fotbolls-EM i Frankrike.
Naturligtvis är detta beklagligt och någonting som absolut inte ska förekomma oavsett om det är i samband med stora idrottsevenemang eller inte. Man bör dock stanna upp och fundera över vad detta beror på och om det är ett samhällsproblem, idrottsligt problem eller endast knutet till fotbollen.

Hur man än vrider och vänder på det så kan jag inte tänka mig att det är ett utbrett idrottsligt problem, då drar jag så klart paralleller till min egen idrott handboll. Inom handbollen har jag aldrig upplevt några tendenser till slagsmål (för sakens skull) eller hotfull stämning, vare sig på planen eller utanför. Självklart blossar känslor upp i stundens hetta men det har aldrig gått så långt som det ibland går inom fotbollen.

[ad_dropper zone_id=”1155″]

Den enda gången jag känt mig något skakig var under en europacupmatch i Aten med LUGI för några år sedan. Allt verkade lugnt och fint i arenan under uppvärmningen men när vi gick in från omklädningsrummet för att dra igång matchen marscherade 500 fanatiska grekiska fans in med både bengaler och hetsigt humör.

De två (!) tillresta LUGI-supportrarna i vinröda tröjor vågade knappt klappa i händerna när vi gjorde mål trots att beväpnad polis omringade de grekiska supportrarna. Vi vann matchen och skyndade oss ut igen i omklädningsrummet samtidigt som diverse grekiska skrik och förmodade glåpord haglade ner mot oss. Det ironiska är att vi efter matchen fick berättat för oss att supportrarna egentligen var det lokala fotbollslagets mest hårdkokta fans som i brist på annat hade beslutat sig för att gå på en handbollsmatch.

Tyvärr har våldet legitimerats i samband med fotboll på ett sätt som man inte kan se i samband med någon annan idrott. Vad detta beror på är svårt att svara på, möjligtvis kan det hänga samman med att det är en stor scen där man som huligan kan få väldigt stor uppmärksamhet, om det nu är det man söker. Möjligtvis kan det ha en liten grund i spelet i sig, det gör ont i mitt idrottshjärta när man ser att filmande och fuskande är så utbrett som det är hos fotbollsspelare och kanske är det detta som kan få bägaren att rinna över hos vissa på läktaren.

Min tes är dock att våldet i grund och botten beror på det allt hårdare samhällsklimatet där fler och fler människor får allt mindre att förlora. Lösningar på detta får politikerna stå för men det är viktigt att som både idrottsutövare och åskådare i alla lägen kraftigt markera att sådant inte hör hemma i samband med vår älskade idrott.

Joiacim Ernstsson

Jag tror på en bra match i kväll

Anders Andersson krönikerar om fotboll. Foto: Lars Dareberg

Bonjour hemma i stugorna.
Här kommer lite tankar från Frankrike.

Sitter just nu på ett tåg mellan Lyon lite sydöst om mitten och Lille längst upp i norr.
Ni har väl hört mig och Jesper Hussfelt i rutan? Vi två kånkar runt detta inte avlånga men fyrkantiga land och tar oss an städer av skiftande charm och matcher av blandad kvalité.

Dessa första 5 dagar har vi hunnit med Paris, Lille, Lens, avstickare till Bryssel (flyg), Nice och Lyon. Strejken har gjort att vi ombokat flyg en gång och fått ta tåg en annan men trots detta flyter allt på bra så här långt.

När jag skriver detta har vi igår kommenterat EM:s hittills bästa match mellan Sveriges blivande motståndare Italien och Belgien. Hoppet för Sverige steg inte direkt efter att ha sett ett Italien som var som en stolt, hårt arbetande, elva-armad spindel som fick Belgien att ständigt fastna i dess kompakta nät.

[ad_dropper zone_id=”1155″]

Belgien var ett gäng individualister som skickligt försökte men jag säger som Supertrion, (de som inte tittar på barnkanalen får fråga en småbarnsförälder):
Vad funkar bäst? – TEAMWORK.

Italiens lag besegrade Belgiens elva spelare och man kan bara hoppas att Sveriges lag gör detsamma även om det ser rätt hopplöst ut efter matchen mot Irland.

Matchen har analyserats om och om igen så jag ska inte trötta ut er med ännu en analys men jag kan konstatera att som gammal spelare led jag med svenskarna fram till Irlands ledningsmål, efter det blev det lite bättre.

De verkade tagna av stundens allvar och dessutom, kanske det som oroade mig mest, var det en total avsaknad av trygghet med boll. Det spel som normalt kräver ett, max två, tillslag tog svenskarna fyra, fem bollberöringar att klara av och då blir man uppäten på denna nivå.

Jag tycker att vi har så pass bolltrygga spelare att vi ska kunna klara av detta och hoppas det kommer synas mot Italien. Den känslan man har som spelare när inget fungerar är förfärlig. Man springer och försöker men allt låser sig. När du dessutom bara kan påverka din egen insats och laget sjunker likt Titanic blir känslan typiskt nog att man trampar vatten. Både mentalt och fysiskt. Negativa tankar kommer och man blir rädd att misslyckas och börjar tänka för mycket i situationer som normalt bara kräver impulsivt handlande.

Självklart gör det faktum att hela Sveriges befolkning tittar (nåja) inte saken lättare.
Jag var själv med i den 0-0 match i EM 2000 som senare utsågs till turneringens tråkigaste nämligen Sverige-Turkiet. Inte mitt stoltaste ögonblick i karriären och när man känner sin egen och alla andras besvikelse faller modet.

Men, det är bara en match spelad och Sverige är fortfarande med i matchen. Vi har höjt oss förr och eftersom Zlatan verkar skriva sitt eget manus vore det inte mer än logiskt om han avgör mot det land han spenderat mest av sin proffstid i. Kanske har han i detta manus plitat ner en klack i mål efter hörna på Buffon? Jag menar, vi är ju i Frankrike och vad passar då bättre än lite deja vu?

Italien imponerade mot Belgien men då var de underdogs.
Det är en annan sits nu och då de verkligen satt sig själv i lillebrorsstolen vet man inte hur de reagerar nu när de är favoriter.

Sverige kan spela lite mer avslappnat och ibland är det en skön känsla att känna hur man sätter försvarsspelet mot ett på papperet bättre lag och då växer självförtroendet även i det offensiva spelet.

Jag har en känsla som säger att Sverige kommer att göra en bra match ikväll, om det sen räcker är en annan fråga.

Nu rullar vi strax in på perrongen i Lille.

På tåget talade vi med tre killar från Belgien som inte var nådiga mot sina spelare och förbundskapten Wilmots. Enligt dem hade inte spelarna respekt för gamle storspelaren Wilmots och det är kanske nåt Sverige kan utnyttja. Få dem sura och ur balans så börjar måhända stjärnorna tjura.

De spelar trots allt under en stor press att lyckas, de som kallas den gyllene generationen och har ett överflöd av spelare som är stjärnor i stora klubbar.

På tal om Italien och Zlatans klack förresten.

Jag hade i den matchen värmt upp det mesta av andra halvlek och när vi gjort alla byten satt jag och Johan Mjällby kvar vid reklamskyltarna en bit från båset. Jag minns hur vi som i slowmotion samtidigt stegvis reser oss upp när bollen efter hörnan dansar i straffområdet och när till slut Ibrahimovic klackar in den är vi redan uppe och löper in på plan. En känsla av att ha sett något extraordinärt som jag aldrig glömmer.

Det var även då vi på allvar såg den numera berömda gula muren av svenska supportrar täcka halva arenan.

När jag efter EM kom hem till Portugal och mitt nya lag Belenenses spelade vi en träningsmatch mot mitt gamla lag Benfica. Efteråt gick jag in i Benficas omklädningsrum för att snacka med de gamla lagkompisarna. Jag stod och pratade med Nuno Gomes och Simao när deras nye tränare kom. Det var ingen mindre än Giovanni Trappatoni som ledde det Italienska landslag som vi just slagit ut i gruppspelet.

Jag hälsade vänligt och påpekade strax, väldigt finkänsligt vill jag minnas, att jag spelade för Sverige i 2-2 matchen mot Danmark som beseglade Italienarnas öde. Nuno och Simao fnissade lite vill jag minnas och Trappatoni såg ut som Stefan Schwartz när han åkt på en tunnel, innan han helt sonika vände på klacken och gick därifrån.

Så kan det gå och nu är det väl bara att hoppas på fler sura italienare ikväll.

Ta hand om er så hörs vi i rutan.

Anders Andersson

Nya regler införs redan i EM

Peter Martinsson, Skånesports domarexpert. Foto: Lars Dareberg

EM i fotboll för herrar startar äntligen på fredag (läs ikväll) med öppningsmatchen Frankrike – Rumänien.

Inför slutspelet träningsspelar lagen vilket tyvärr brukar vara lika med en gäspning för oss åskådare. Jag var själv på plats när Sverige spelade mot Slovenien i Malmö vilket var en enda stor gäspning. Kul dock för barnen att Zlatan visade sig på Swedbank stadion! Domarteamet från Danmark sattes inte på några större prov och kunde lugnt genomföra 90 minuters intervallträning.

Trots att det är träningslandskamp kan det uppstå oväntat tuffa situationer. En av de allra värsta måste vara den i matchen England och Portugal! Jag tänker på Bruno Alves, Portugals mittback, som höll på att träffa Harry Kane´s huvud med en flygande karatespark! Alves touchade Kane med dobbarna i huvudet (!!!) vilket i sig är tillräckligt för ett rött kort. Detta är den värsta tacklingen jag sett i en vänskapslandskamp utan tvekan! Scenariot där Alves trycker in hela Kane´s ansikte med dobbarna får mig att tänka på Hanna Ljungbergs otäcka kollision med motståndarnas målvakt för några år sedan. Det kunde slutat betydligt värre och Kane´s karriär kunde varit över. Nu touchar Alves som tur var Kane vilket inte stoppar hans möjilgheter i EM och framöver. Ruggig situation!!

[ad_dropper zone_id=”1116″]

Reglerna i fotboll ändrades den 1 juni och gäller all internationell fotboll. Det betyder att vi kommer att få se några nyheter under EM. För nationella matcher i Allsvenskan, Damallsvenskan och Superettan gäller att från Iördagen den 9 juli införs utvalda delar av de nya reglerna för att sedan inför 2017 införas i sin helhet.

Trippelbestraffning är den ändring som många efterfrågat länge. Tidigare fick den som orsakade straffspark i samband med målchans även ett rött kort. Detta är alltså ändrat till straffspark och gult kort. Skadad spelare efter ojusthet ifrån motståndaren kan efter snabb behandling fortsätta spela. Förutsättningen är att ojustheten ger gult eller rött kort till motståndaren. Den skadade spelaren skulle tidigare lämna planen trots att det var motståndaren som gjorde fel. Nu är detta ändrat och mer logisk effekt av domarens beslut.

Situationer som händer utanför planen tex att två spelare hamnar utanför i en närkamp och en ojusthet händer ska motståndaren tilldömas frispark på spelplanen. Tidigare var rätt beslut nedsläpp. Domarna ska vara mer bestämda när det gäller straffskyttens beteende d v s om spelaren gör något regelvidrigt i samband med utförandet av straffen. Oavsett om bollen går i mål eller inte ska det dömas frispark till försvarande lag. Kan tyckas petigt men uppenbarligen finns det ett behov av klargörande kring utförandet av straffsparkar. Det blir intressant att följa vid eventuella straffsparkstävlingar i EM.

Peter Martinsson

Belgien vinner Sveriges grupp

Anders Andersson krönikerar om fotboll. Foto: Lars Dareberg

Det ska bli otroligt kul att uppleva EM på plats.
Jag kom ner i går torsdagen den 9:e och stannar till den 1:e Juli. Vår sista match är en kvartsfinal i Marseille den 31 Juni.

Vi är jag och Jeppe Hussfelt. Han och jag ska kampera ihop hela tiden och vi har redan fått en resrutt där allt (förhoppningsvis) är bokat vad gäller flyg, tåg, hyrbilar och hotell. Vi kommer att kommentera 12 matcher på 8 eller 9 arenor i diverse franska städer.

När man reser och jobbar såhär nära med en och samma person är det viktigt att allt funkar och att kemin är bra. Jag och Jesper känner varann riktigt bra vid det här laget och även om vi är olika har vi oftast väldigt roligt både på och utanför jobbet.
När jag var med Robert Perlskog under VM i Brasilien åkte vi 20 flygresor på 27 dagar. Då beslutade vi oss för att om vi skulle hinna allt fick det räcka med att ha med handbagage.

[ad_dropper zone_id=”1116″]

Inte dåligt att få in allt man behövde för en månad på resande fot, inklusive kavajer och finskor till sändning i ett handbagage va?

Denna gång blir det inte lika ofta flyg utan även marktransport vilket gör att vi beslutat att vi kan ta med större packning. Kan ju vara att Jesper är mer fåfäng än Perlskog men vad vet jag..

Hursomhelst, kul ska det bli och vi hörs i rutan!

Börjar i dag med att för skoj skull tippa gruppspelsmatcherna.

Tankar om grupperna:

Sveriges grupp först.
Belgien är ett lag som vimlar av världsartister. Detta kommer att visa sig i gruppspelet då de vinner gruppen komfortabelt.
Italien kommer nog gå vidare men ser inte särskilt starka ut i år.
De brukar växa in i turneringen och är bäst när ingen tror på dem men denna gång är jag tveksam till om de räcker till.
Sverige drar nytta av att Belgien är klara ettor när vi möter dem och går vidare som tvåa vad sägs om det va?

Grupp A
Frankrike och Schweiz känns givna. Tror och hoppas Albanien kan knipa tredjeplatsen.
I Frankrike finns den blivande skyttekungen i Antoine Griezmann. De har spelare som Pogba, Matuidi och Payet och många fler. Blir en utmanare om guldet om deras interna problem inte ställer till det.
Schweiz känns också bra och det är ganska häftigt att i första matchen möter två bröder varandra. Det är storebror Taulant Xhaka i Albanien och nyblivna Arsenalspelaren Granit Xhaka som har valt att representera var sitt landslag.

Grupp B
Roy, käre gamle Roy. Hoppas allt det bästa för mr Hodgson och tror att hans England tar hem gruppen.
Ryssland och Slovakien gör upp om andraplatsen och roligt nog för mig så jobbar vi med den fajten.
Se upp för Hamsiks Slovakien.
Wales? Nej.

Grupp C
Tyskland och Polen gör upp om förstaplatsen.
Häftigt att Polen slagit tyskarna för inte länge sedan.
Jag gör Nordirland- Polen och Nordirland-Ukraina och jag räknar med att den sistnämnda blir avgörande för vidare spel i EM för lagen.

Grupp D
Tuff grupp.
Tror att Spanien smyger lite i vassen och kan bli farliga i år. De vinner denna grupp framför namnstarka Kroatien som är ett lag jag gillar.
Här har vi en annan go match, nämligen Spanien-Turkiet i andra omgången.
Kan bli heta känslor eller vad säger du Arda Turan?

Grupp F
Österrike känns hetast här.
Visst, Portugal har Ronaldo men inte ens jag, som bott i landet i fyra år och känner lite för dem, kan gå igång på deras lag denna gång.
Tror i så fall mer på Österrike som imponerande krossade Sverige i gruppspelet.
Lagerbäck vet hur man gör och efter kryss mot Portugal och seger mot Ungern så blir det inte bara åttondelsfinal utan han blir även krönt till påve, kung och president av Island.

Mina tips till alla gruppspelsmatcherna:

Frankrike – Rumänien 10 juni 21:00 b
Albanien – Schweiz 11 juni 15:00 1-1
Rumänien – Schweiz 15 juni 18:00 1-3
Frankrike – Albanien 15 juni 21:0 2-0
Schweiz – Frankrike 19 juni 21:00 1-1
Rumänien – Albanien 19 juni 21:00 0-1
Wales-Slovakien 11 juni 18:00 1-2
England – Ryssland 11 juni 21:00 2-1
Ryssland – Slovakien 15 juni 15:00 1-1
England – Wales 16 juni 15:00 2-0
Ryssland – Wales 20 juni 21:00 3-2
Slovakien – England 20 juni 21:00 1-2
Polen – Nordirland 12 juni 18:00 3-0
Tyskland-Ukraina 12 juni 21:00 3-1
Ukraina-Nordirland 16 juni 18:00 2-1
Tyskland-Polen 16 juni 21:00 1-1
Nordirland-Tyskland 21 juni 18:00 0-2
Ukraina-Polen 21 juni 18:00 0-2
Turkiet – Kroatien 12 juni 15:00 1-2
Spanien – Tjeckien 13 juni 15:00 1-0
Tjeckien – Kroatien 17 juni 18:00 1-2
Spanien – Turkiet 17 juni 21:00 2-0
Tjeckien – Turkiet 21 juni 21:00 1-3
Kroatien – Spanien 21 juni 21:00 0-1
Irland – Sverige 13 juni 18:00 1-2
Belgien – Italien 13 juni 21:00 2-1
Italien – Sverige 17 juni 15:00 0-0
Belgien – Irland 18 juni 15:00 4-1
Italien – Irland 22 juni 21:00 1-0
Sverige – Belgien 22 juni 21:00 2-2
Österrike – Ungern 14 juni 18:00 3-0
Portugal – Island 14 juni 21:00 1-1
Island – Ungern 18 juni 18:00 2-1
Portugal – Österrike 18 juni 21:00 1-1
Island – Österrike 22 juni 18:00 0-2
Ungern – Portugal 22 juni 18:00 1-3

Anders Andersson