GÄSTLEDARE: Tuffa utmaningar för framtidens förening

Stefan Krüeger, vd Hyllie sportcenter

”Framtidens idrottsförening – Vansinnigt viktiga vägval”, skrivet av Peter Olsson, är ett häfte som gavs ut av SISU Idrottsböcker 2013.

Bakgrunden till denna skrift är idéprojektet Framtidens IF som RF-stämman fattade beslut om vid Riksidrottsmötet 2011*.

Inom Framtidens IF gjordes en omfattande research bland svenska idrottsföreningar och forskare som bland annat bidragit till Peter Olssons intressanta häfte. Innehållet är något som jag anser borde diskuteras i samtliga idrottsföreningars styrelser eftersom det handlar om hur vi som är engagerade inom idrottsrörelsen kan vara med och påverka våra föreningars framtid.

Sammanfattningsvis är det fyra metatrender i dagens samhälle som Framtidens IF har identifierat och som berör och påverkar den svenska idrottsrörelsen:
o En ökad kommersialisering.
o En ökad individualisering i kollektivet.
o Ett ökat behov av att se och synas.
o En befolkningssammansättning i förändring.

[ad_dropper zone_id=”1174″]

Eftersom jag har förmånen att vara verksam på en arbetsplats, Hyllie Sportcenter, med ett brett utbud av sporter och olika föreningar ser jag tydligt hur dessa trender har påverkat vår utveckling de senaste åren.

Vi har t.ex. fått nya aktörer som inte bedriver sin verksamhet i en ideell förening: gymkedja, privat dansskola, gymnastikakademi, flera tennisakademier och privat yoga.
I tider när det gäller att förverkliga sig själv är dessa organisationer oftast bättre än föreningar på att stärka de aktivas identitet och bekräfta deras livsstil. Vårt ökade behov av att se, synas och även utmana sig själv speglas även av vilka idrotter som växer på Hyllie Sportcenter.

Denna trend har t.ex. bidragit till att cheerleading, beachvolley, padel och parkour har ökat i popularitet hos oss, medan våra traditionella racketsporter – tennis, badminton och squash – under några år har haft det svårare med nyrekrytering.
Just när det gäller rekryteringar av nya medlemmar glädjer det mig att ett flertal av våra föreningar har riktade utbud mot den äldre generationen, som bidrar till en ökad beläggning på dagtid, och även har erbjudanden om att prova på aktiviteter gratis, som gör det möjligt för resurssvagare grupper i samhället att komma i kontakt med föreningslivet.

Framtidens idrottsföreningar står inför nya och svåra utmaningar och de som inte tar intryck av vad som händer i omvärlden kommer få svårt att överleva.
En framgångsrik förening måste kunna kommunicera sin särart och vilka mervärden den erbjuder. Detta ställer krav på att en idrottsförenings styrelse arbetar strategiskt och gör medvetna val av vad som ska prioriteras.

En uppmaning till er som är engagerade i styrelsearbete är att se till att ni minst en gång om året gör en omvärldsanalys och utifrån den tar fram en eller flera strategier som förbereder er förening inför framtiden.

Lycka till!

*Riksidrottsmötet är det samlade namnet för RF:s och SISU Idrottsutbildarnas årsmöte: RF-stämman och SISU-stämman.

Stefan Krüeger, vd Hyllie sportcenter

Idrott & affärer: Volkswagens MFF-satsning

Slavo Veljkovic på Din Bil i Malmö är mycket nöjd med utfallet av sponsorsatsningen på Malmö FF:s matchtröja.       
Foto: Christoffer Ekmark

”Det handlar om att ta samhällsansvar” säger Slavo Veljkovic om VW:s sponsorsatsning på MFF.

Sveriges mest förnäma sponsorplats är den på Malmö FF-spelarnas bröstkorg.
Under tre säsonger är det Volkswagen-loggan som kommer att synas deär.
− Huvudsakligen handlar det om att ta ett samhällsansvar, menar Slavo Veljkovic, regiondirektör för Din Bil i Malmö.
Det finns flera sorters sponsorer inom idrottsvärlden. Dels små lokala företagen som många gånger pliktskyldigt ställer upp för föreningslivet i sin bygd. Dels de stora internationella företagen som vill förknippa sitt varumärke med en idrottsorganisation och de värden som finns i sådana sammanhang.
Volkswagen är lite av båda delar.

[ad_dropper zone_id=”1174″]

Massiv satsning. Under 2016 har en massiv satsning på svensk fotboll gjorts. Flera allsvenska lag är inblandade.
De tre Stockholmslagen Hammarby, AIK och Djurgården har alla Volkswagen som huvudpartner. Jönköpings Södra har bilmärket som sin huvudpartner. Liksom Malmö FF.
I mars skrev Svensk elitfotboll och den nationella organisationen för Volkswagen dessutom ett eget sponsoravtal.
– I och med avtalet med SEF tar vi vår satsning på fotbollen ett steg vidare. Fotboll har en stark förankring hos svenskarna och hos många av våra kunder, det är en riktig folksport och det passar oss väl. Den svenska elitfotbollen skapar också möjligheter till ett brett engagemang på alla nivåer, inte minst hos barn och ungdom, säger Sten Forsberg, chef för Volkswagen Sverige.
Svensk Elitfotboll menar att de är nöjda med avtalet.
− Detta är ytterligare ett steg mot vårt mål att vara Nordens bästa liga. Volkswagen är en perfekt partner för oss i vårt fortsatta arbete med ligornas utveckling, kommenterar Mats Enquist, Generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Inte ny. I Malmö FF:s fall så är Volkswagen i sig ingen ny sponsor. Redan förra säsongen var man officiell bilsponsor.
− Vi har HIF, Malmö FF, Lugi, Falsterbo Horseshow, Malmö Redhawks och mycket annat som vi sponsrar, menar regiondirektör Slavo Veljkovic.

Men i MFF är ni ensamma på tröjan?
− Ja, där är vi tunga. Men vi är även sponsorer i betydligt mindre föreningar. Föreningar som satsar på ungdomsidrott och föreningar som står inför speciella utmaningar, som när Eslövs AI nyligen spelade Champions League-final. Vi vill vara med och hjälpa till − och samtidigt synas.
Själv har jag alltid varit med i föreningslivet − och jag lockas av situationen som uppstår när både föreningar och företag drar nytta av ett samarbete. Båda parter måste vinna något på det.

Vad är det viktigaste för Volkswagen när man sponsrar föreningslivet?
− Att vi når ut med vårat varumärke i ett bra sammanhang.

Finns det något sätt för er att mäta vad det är ni får tillbaka av att sponsra ett visst lag?
– Nja… Vi märker ju att folk pratar om oss, rekommenderar oss och faktiskt kommer hit till butiken. Vi har märkt att vi fått hit kunder vi aldrig haft förut − från både stora och små föreningar.
– Däremot går det inte att säga att vi sålt in si och så mycket tack vare en viss förening. Men vi ser helt klart att det tillför. Vi kommer i kontakt med människor och idag är det viktigt att vara aktiv inom dessa nätverk.

Turbulent tid. Volkswagens inträde i svensk fotboll och i Malmö FF skedde under en väldigt turbulent tid för det här företaget − vars eget varumärke skamfilades ordentligt på grund av en miljöskandal.

Vad har ni fått respons i samband med det?
− Vi har ändå fått fruktansvärt mycket positiv respons. kring den här satsningen. Men visst, vi har även fått negativa reaktioner i samband med att Volkswagen haft vissa avvikelser i sina avgassystem i USA. Men det känns skönt att Volkswagen i Europa nu är igång med myndighetsgodkända och för kunderna smidiga lösningar för de berörda bilarna.

En del menar att Volkswagen tvättar sig renare genom goodwillgärningar?
− Som vanligt finns det olika åsikter men utifrån det stora hela har vi fått väldigt positiv feedback.

Känns det orättvist? Ni är ändå ett företag som sedan många år är förknippat med idrottsrörelsen?
− Att det finns viss kritik får man ha förståelse för men visst kan det kännas orättvist lokalt, för vi har ju svårt att påverka sånt som gjorts i USA..

Volkswagen syns som sagt i flera allsvenska föreningar – hur mycket styr ni i Malmö hur sponsringen av föreningar styrs? Som exempelvis huvudsponsoravtalet med MFF?
− Vi har själva valt aktivt om vi vill vara med i Malmö FF och Helsingborgs IF. Det var vårat lokala val att synas i de här klubbarna.
– Vi kunde mycket väl ha valt att synas i andra sammanhang, men nu vi ett kontrat med MFF i tre år och det känns jättebra.

Vad har ni för sportsliga krav på MFF?
− Vi har inga krav på att de ska nå Champions League eller så. Det som är viktigt för oss är att MFF fortsatt förmedlar någonting positivt. Inte att det är stök och bråk på läktarna och sådär.
– Mycket glädje på hemmamatcherna − det är det viktiga för oss. MFF har en fantastisk publik och jag önskar att Redhawks kunde kopiera det på något sätt.

Hur fungerar det internt när ni ska dela upp pengar för annonsering och marknadsföring kontra föreningssponsring?
− Det är samma budget. Samma kaka vi tar av. Därför gäller det för oss att alltid noga överväga vad vi ska lägga krutet på.

Hur ser ditt historiska engagemang i MFF ut?
− Vrider man tillbaka klockan så var jag med när Nätverket startades redan 1999 av Hasse Borg och det gänget, även om jag var på ett annat företag då. Oavsett företag så har MFF:s nätverk varit nyttigt för många av de parter som vill vara med och ta ett samhällsansvar.

Just samhällsansvar och föreningssponsring går ofta hand i hand. Vad känner du inför det?
− Föreningslivet är en viktig funktion i samhället. Man får en social kompetens. Man lär sig umgås med folk och ta ansvar och framför allt blir människor en del av samhället. Därför tragiskt att höra när man drar ner på verksamheter runt om i länet. Man borde satsa mer på föreningarna − och därigenom slippa en hel del problem i samhället. Det tror jag verkligen.
− Vi vill fylla en funktion i samhället och det gynnar samhället i stort om föreningarna får bättre förutsättningar att bedriva sitt arbete. Därför är det här viktigt för oss, avslutar Slavo Veljkovic.

Christoffer Ekmark

MFF hyr träningsytan av Malmö Stad

Passagen mellan träningsplanerna som ska rivas.

Nu är MFF och Malmö stad helt överens om hur finansieringen och bygget av den nya träningsytan på Stadionområdet ska lösas.

Stötestenen var hur investeringen skulle skrivas av.

Från början var det tänkt att MFF på egen hand skulle beställa och betala bygget. Men eftersom Malmö stad har som policy att skriva nyttjanderättsavtal för sin mark på högst tio år hade MFF då i sin bokföring behövt skriva av hela investeringen på den tidsperioden. Det hade inte fungerat och blivit alldeles för dyrt.

Förra veckan klubbade därför Fritidsnämnden ett beslut att Malmö stad tar investeringen istället för MFF och står för driften. Sedan betalar MFF en årlig, rätt hög, hyra som innebär att klubben i praktiken ändå kompenserar Malmö stad för kostnaden. I Fritidsnämndens beslut anges hyran till cirka 1,4 miljoner kronor.

[ad_dropper zone_id=”934″]

– Den exakta årliga summan har jag inte, men jag såg att Fritidsnämnden hade räknat på 1,4 och där räknar vi med att den hamnar. För oss är det här en bra och nödvändig lösning, säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

Hyran blir inklusive den förändring bytet av gräs till hybridgräs innebär för driften, avtalet om MFF:s nyttjanderätt skrivs på tio år och investeringskostnaden beräknas ligga på 14-18 miljoner kronor.

Man säger också att det finns en gemensam intention att förlänga avtalet när tioårsperioden löpt ut och om båda parter vill.

Det ursprungliga tidsschemat var att man skulle påbörjat uppgrävningen av plan 5 och 6 plus allén med träden mellan planerna redan i våras. Då hade man varit färdiga med anläggningen av den nya stora träningsytan till september då VM i dragkamp ska avgöras på plan 7. Nu fick allt skjutas upp och målet är att ha allt klart till sommaren 2017.

– Det viktiga är att det blir bra. Till säsongsstarten hade givetvis varit allra bäst, men sommaren 2017 fungerar också. När vi inte kvalificerade oss till Europaspel i år blev det heller inte lika nödvändigt för oss att skynda på processen, konstaterar Niclas Carlnén.

Planeringsmässigt ligger allt dock långt framme eftersom det i praktiken enbart var upplägget av finansieringsfrågan som behövde lösas och ändras. Hur träningsytan ska se ut, hur den ska byggas och att det ska bli hybridgräs har varit klart länge. Därför är det bara att följa de gamla ritningarna.

När Fritidsnämnden tog beslutet skrevs det dessutom in ett viktigt tillägg att det är MFF som har ett absolut företräde till planen och i stort sett bestämmer själva.

– Vi ville markera detta, säger Fritidsnämndens ordförande Frida Trollmyr.

– Det är för dem planen byggs och MFF betalar. Malmö stads inställning är dessutom att det finns ingenting som enar alla Malmöbor så mycket som MFF gör, över alla stadsdelar, barn som unga. Givetvis är det viktigt för oss att göra vad vi kan för att underlätta för klubben och det tycker vi att vi gör här, betonar Frida Trollmyr.

Därför yrkade hon på Fritidsnämndens sammanträde att man i beslutet skulle lägga till en sista mening med lydelsen ”men dock att beakta MFF:s absoluta företräde”. Så blev det också.

– Nämnden var helt enig i beslutet, slår hon fast.

– Om FC Rosengård i Champions League till exempel skulle lottas mot ett lag som spelar på hybridgräs och frågar om de kan få komma in och träna lite på det underlaget inför matchen går det givetvis att lösa, lovar Niclas Carlnén.

För hybridgräs blir det på den nya ytan. Det är helt spikat och kommer också att bli ett krav i den upphandling som ska göras. Hybridgräs är vanligt gräs med en liten iblandning av konstgräs som gör det tåligare och starkare. Många storlag ute i Europa som Bayern München, Real Madrid, Juventus och Arsenal har det redan, men hittills är det inte lagt på någon idrottsplats i Sverige

Niclas Carlnén hymlar heller inte om att att beslutet att lägga det på träningsytan ska ses som ett test. Faller det väl ut kan det bli aktuellt även inne på Swedbank stadion.

– Vi är väldigt nyfikna på hybridgräs och har studerat det på flera ställen. Problemet är att det inte är lagt och testat någonstans i norra Europa med liknande förutsättningar som i vårt klimat. Därför är det här ett nödvändigt pilotprojekt som vi nu kan följa på nära håll. Mattan inne på Swedbank stadion är ny och där har vi gjort en rejäl investering. Därför var det i det här skedet inte aktuellt därinne. Men när det behövs nytt gräs där är hybridvarianten mycket intressant om allt faller väl ut på träningsytan.

Fritidsnämnden kommer också att följa utfallet av hybridgräset med spänd förväntan.

– Vi har också flera planer som kan vara aktuella. Inte minst med tanke på miljöproblemen som kan knytas till åtminstone det gamla konstgräset. Det har varit bra och nödvändigt att bygga konstgräsplaner och de nya blir allt bättre. Men hybridgräs är intressant och även på det får man ut betydligt fler timmar än på gräs, säger Frida Trollmyr.

Malmö FF blir dock inte först i Sverige med hybridgräs. Lilla Ljungby IF i division 3 har precis fått lagt det underlaget på sin hemmaplan Lagavallen. Kommunen har gjort en tung investering på 40 miljoner kronor, med bland annat ny läktare och ett entrétorg och då passade man på att även lägga hybridgräs på huvudplanen. MFF har dock för närvarande inga planer på att åka upp till Småland för att studera den planen.

– Nej, tidsskillnaden mellan de börjar spela där och vi själva får klart vår blir rätt liten. Vi vet sedan tidigare rätt väl vad vi vill ha och det finns flera olika leverantörer. Vilken det blir får upphandlingen avgöra, säger Niclas Carlnén.

När plan 5 och 6 grävs upp försvinner även allén och träden mellan planerna. Därför blir den nya ytan större än den nuvarande. MFF och Fritid Malmö kommer också att använda den danska modellen med en stor gemensam aktivitetsyta där man flyttar runt så att man inte hela tiden sliter på samma ”plan”. Då håller gräset längre.

När man gräver för den nya ytan gör man det så djupt att det går att lägga in värmeslingor under gräset. Det ökar också nyttjandetiden och ger en fördel mot nu när MFF ska spela internationella cupmatcher sent respektive tidigt på året.

Hela ytan kommer dessutom att inhägnas så att det går att kontrollera vem som tränar där och sliter på gräset.

– Ytan blir inhägnad och det blir möjligt att låsa, bekräftar Niclas Carlnén.

Vad som ska hända med plan 7 är inte klart. Efter dragkamps-VM som sliter upp stora sår i gräset lär den ta tid att återställa, men en bit in i framtiden skulle det kunna bli hybridgräs där också. När Malmö FF nu enligt årsmötesbeslut ska köra igång med flickfotboll med start i fotbollsskolan och steg för steg fylla på uppåt i flicklagen kommer det att behövas fler planer på området. Fotbollsakademierna på grundskole- och gymnasienivån på Stadionområdet behöver också planer att träna på. Inte minst för att elevantalet kommer att öka.

Den nya träningsytan är mest tänkt för att tillfredsställa MFF:s A-lags behov.

När den är färdig måste därför jobbet med att göra en helhetslösning för idrotten på Stadionområdet gå vidare och intensifieras.

Ole Törner

Ledare: Beslut som stödjer hela föreningsidén

Robert Persson, VD, Skånesport.

Skåneboll går som ett av landets största, om inte det största (beroende på hur man räknar är det bara Stockholm som är i samma division) fotbollsförbund i bräschen för att skrota den elitsatsning som funnits inom fotbollen sedan 50-talet i olika former.

På tiden säger jag eftersom 13 åringar är på tok för unga för att vara ett underlag för någon form av selektering inom barnfotbollen. Den selekteringen sker ändå och tas ofta om hand ute i föreningen.

I de flesta fall fångar föreningarna upp ”talanger” och ser till att dessa kan spela med äldre åldersgrupper och därigenom få den större individuella utmaningen som krävs för att utvecklas i den takt som krävs just för tillfället.

När föreningarna, i någon form, gör den här selekteringen och ger talangfulla spelare, killar och tjejer, mer speltid eller chansen att spela med äldre brukar ledarskapet ute i föreningslivet sättas på ganska hårda prov. Med all rätt såklart, eftersom varje förälder vill sitt barn så väl som möjligt.

Dock är det just här som förbundets nya satsning på utbildning av ledare kommer att göra nytta.

[ad_dropper zone_id=”1155″]

Hålla styr på föräldrarna!!

Och få engagemang istället!!

Barnen är oftast nöjda och glada bara genom att få vara med och spela fotboll med sina kompisar. Blir det problem sker det oftast på grund av att föräldrarna på något sätt vill leva sin egen fotbollskarriär genom barnet, och därmed för fram sina åsikter och inte barnets.

Så en satsning på ledarna ute i föreningslivet är extra välkommen i en tid då engagemanget ofta stannar vid att lämna och hämta på ”extradagiset” på kvällen.

Det inte sällan de föräldrar som syns minst i föreningens verksamhet är samma som försöker kompensera detta genom att höras mest på de få föräldramötena som de faktiskt närvarar vid.

Att kommunicera sin filosofi i föreningen, och få det stora flertalet att förstå och respektera den är en enorm utmaning. Men nödvändig att jobba med för hållbarheten över tid.

En av de största utmaningarna som föreningslivet har är att rekrytera nya ledare.

Om man då dessutom vill att ledarna inte skall vara föräldrar blir utmaningen enorm.

”Vem vill ta två eller tre dagar i veckan för att hålla på med andras ungar?”

Kan föreningen erbjuda ledarskapsutbildning bör inte förutsättningarna försämras i alla fall.

Så sätt alla resurser som bara går till att utbilda dagens och morgondagens ledare inom föreningslivet oavsett idrott, inte bara fotbollen!

Robert Persson, vd Skånesport.se

Bakåtpass: Ett bortkastat halvår

Artur Bliding. 
Foto: Lars Dareberg

Den svenska insatsen i EM-premiären mot Irland blev hårt kritiserad. Personligen förstår jag inte varför. Jag varnade för det här redan förra hösten.

När Sverige slog ut Danmark i play-off till EM skrev jag att det egentligen var synd, eftersom det innebar ett bortkastat halvår för landslaget.

Efter det uselt genomförda gruppspelet i kvalet måste ju de flesta ha förstått att det här laget inte hade något i ett slutspel att göra och vi var många som törstade efter ett byte av förbundskapten och ett nytt landslagsbygge.

Men Danmark var inte tillräckligt bra för att hjälpa fotbollsförbundet på traven och därför fick vi ytterligare drygt ett halvår med Erik Hamrén.

[ad_dropper zone_id=”1155″]

Resultatet ser vi nu. Visserligen har Hamrén slussat in en handfull spelare från det framgångsrika U21-landslaget. Men med samma gamla filosofi (om det nu ens finns någon) och samma gamla ledarskap ser vi ju att det inte hjälpt särskilt mycket.

Mot Irland, en match som blågult var pressat att försöka vinna, spelade Hamrén med ett extremt defensivt balanserat mittfält. Kim Källström som passerat sista bäst före-datum för länge sedan, Oscar Lewicki som är en extremt typisk defensiv innermittfältare och den rostige defensive yttermittfältaren Sebastian Larsson.
Tanken bakom det?

Dessutom spelade Hamrén – förstås – anonyme Marcus Berg i stället för skållhete John Guidetti.

Någon konkret spelidé fanns till synes inte och har heller inte kommunicerats vare sig före eller efter matchen och spelarnas agerande på planen antydde en uppenbar frånvaro av ledarskap. Inget mod, ingen pondus, inget självförtroende.
Jag kritiserade visserligen även Lars Lagerbäck mot slutet av dennes gärning i blågut, men när det gäller ledarskap, tydlighet och taktisk sinne är han ett geni i jämförelse med Erik Hamrén.

Det såg vi också på det isländska laget mot Portugal. Där fanns all den pondus som Hamrén tjajat om i evigheter men aldrig lyckats implementera. Inte så konstigt. De isländska spelarna vet exakt vad de ska göra och hur de ska göra det. Det märks.

Jag vet att många experter tjatar om att det kommer att se annorlunda ut mot Italien och att det kommer att öppna sig fler chanser offensivt för blågult. Skånesports expert Anders Andersson tror på annan plats i denna tidning att Sverige kommer att göra en mycket bättre match i kväll. Det är dock lätta att tycka, för sämre än 0 avslut på mål kan det ju inte bli.

Jag tror tyvärr inte att vi har skuggan av en chans.

Artur Bliding

KORTPASSNINGAR

Petersens show i VM-kvalet
Handboll. Det var en hel del negativa besked inför handbollsherrarnas VM-kval som återbud av YIF-giganterna Kim Andersson och Lukas Nilsson. Men när det väl var dags löste laget det alldeles utmärkt ändå. 27-19 mot Bosnien/Hercegovina innebär att VM-biljetten är nästan hemma. Landslaget ska i stort sett totalhaverera i bortamatchen om det ska gå åt skogen och det har jag svårt att se hända. Extra kul i kvalmatchen i Växjö förstås att det gick bra för de skånska spelare som var med – inte minst för Fredrik Petersen som snurrade friskt och stänkte in sex mål.

Plötsligt slocknade Gnistorna
Speedway. De har varit en frisk fläkt i skånsk motorsport under några år, speedwaylaget Gnistorna. Men i veckan som gick tog det roliga slut för den här gången. Pengarna var slut och laget drog sig ur Allsvenskan. För lite publik jämfört med budget sägs det – och då får speedwayfansen skylla sig själva. Personligen tycker jag att det är hur tråkigt som helst att det inte tycks finnas underlag för ett skånskt elitlag i den populära sporten.

Jordan & Zlatan på topp i OS?
Fotboll. Zlatan & Jordan Larsson på topp i OS-laget i Rio? Håll med om att det är en kittlande tanke. Zlatan som en gång i tiden bildade radarpar i landslaget med Henke Larsson är fortfarande aktuell för OS (han har inte vtackat nej ännu i varje fall) och i veckan som gick tog förbundskapten Håkan Ericsson ut Henkes son Jordan i bruttotruppen. Det ska bli spännande att följa hur truppen formeras framöver. För övrigt är MFF:s Pa Konate också uttagen i bruttotruppen. Och en del med MFF-förflutet förstås. Som Filip Helander och Isaac Kiese-Thelin.

Heta skånska skyttar mot Rio
Skytte. Det är bra drag i skånskt skytte och nyligen stod det klart att Sverige skickar tre skyttar till Rio: Håkan Dahlby, dubbeltrap, Marcus Svensson och Stefan Nilsson. båda skeetskyttar, är samtliga uttagna och kan börja sina förberedelser med att försöka göra bra ifrån sig i EM dit de ska alla tre innan det är dags att resa till Rio. Alla tre räknas för övrigt som medaljhopp. Håkan Dahlby tog hem silvret när det begav sig 2012.

FEM I BACKLINJEN

Andreas Nilsson
Årets spelare 1

En skåning från Trelleborg blev i veckan som gick utsedd till årets spelare i svensk handboll av handbollsförbundet. Det var det nog inte många som trodde när han härjade i Söderslättshallen för ett antal år sedan.

Nathalie Hagman
Årets spelare 2

Lite mer väntat har det väl varit att Nathalie Hagman, kanske den bästa spelare som lirat i Lugi någonsin, skulle utses till årets spelare på damsidan. Hagman, numera proffs i Danmark är en stor artist och väl värd priset.

Sara B Gunnarsdottir
Avslutade på topp

När hon spelade sin sista match för FC Rosengård handlade mycket förstås om Sara Björk Gunnarsdottirs egen show. Inte bara ett straffmål utan även två snygga assist. Räkna med att luckan efter Sara blir svår att fylla.

Zecira Musovic
Tillbaka i hetluften

Efter en tid ute i kylan ser det nu ut att ha vänt för FC Rosengårds målvaktstalang Zecira Musovic. Uttagen från start i klubblaget och dessutom uttagen i bruttotruppen till OS av förbundskapten Pia Sundhage. Grattis!

Marinda Petersson
OS-klar släggkastare

Det är mycket OS nu. En av de OS-klara skåningarna i veckan som gick: Marinda Petersson från Malmö som kastade nya perset 69,43 och fann nåd inför kapten Torneklint. Bara att packa väskorna. Skånesport gratulerar!

TIPS FRÅN LÄKTAREN:

■ Limhamn-STU, Superserien, Am fotboll, Hästhagen lördag kl 13
■ Ängelholms FF-Åtvidaberg, Superettan fotb, Ängelholms IP lörd kl 18
■ Kristianstads DFF-Kvarnsveden, Damallsv, fotb, Vilans IP lör kl 14
■ Kristianstad FC-Öster, division 1, fotboll, Kristianstads IP, lör kl 16
■ Borgeby-Dösjebro, div 1 dam, fotboll, Borgeby IP lördag kl 14
■ Landskrona Bois-Prespa Birlik, div 1 fotboll, Landskrona IP mån kl 19

VECKANS CITAT

Ruffen kan föda Afrikas gnuer i åratal. . .

Henrik Stenson inför US Open

Gästledare: Skånesport en positiv överraskning

Bengt Madsen. Foto: Bildbyrån

I dessa tider när våra dagstidningar får större och större problem därför att våra yngre generationer tar till sig aktualiteter via andra medier går tyvärr den tryckta delen av tidningsvärlden en sakta död till mötes. Men när problemet är som störst dyker det oftast upp en stor överraskning till mångas glädje.

I det här fallet tänker jag på Skånesport.

Vilket praktexemplar till sporttidning som täcker såväl Skåne som ett otal sporter stora som små. Håll ut för ni måste ha en framtid!

Som f d vice och ordförande i Malmö FF under mer än 20 år har jag ofta fått frågan hur jag som part i målet kan bedöma vilken betydelse MFF haft för Malmö Stad.

Eftersom MFF enda sedan Eric Perssons tid varit flitiga att visa upp sig själv över hela världen i såväl träningsturneringar som Tipscupserier under sommarmånaderna och inte minst i Europacupspel och Champions Leauge spel tror jag att betydelsen är jättestor för staden.

[ad_dropper zone_id=”1116″]

Jag menar att en Europacupfinal 1979, Championsleague spel under 2 år i rad nu senast och att dessutom ha fostrat en världskändis som Zlatan talar sitt tydliga språk.

För att då svara på frågan så är svaret delat ty under senare år är det tveklöst så att Malmö Stad definitivt både förstått och visat i handling vilken betydelse MFF haft och har för staden.

Däremot tycker jag det var stor skillnad på vad tidigare S-styre visat vilket kanske berodde på mindre intresse för just fotboll men tyvärr var det så.

Eftersom det var jag , Hasse Borg och Erling Pålsson som drog igång Nätverket för Malmö FF i slutet på 90-talet kunde vi inget annat än vända oss till det lokala näringslivet ty det var här vi hade våra personliga kontakter och supportrarna fanns.

För varje år som gick ökade vi våra intäkter och antal samarbetspartners. Det är självklart så att vi fått och får en stor stöttning från näringslivet och i takt med att tiden gått har också MFF:s motprestationer blivit alltmer högklassiga och till nytta för nätverksföretagen i deras dagliga verksamhet.

Jag vet också att dagens starka MFF-styrelse tittar på en breddning d v s om och i så fall hur man skall närma sig både stora svenska och internationella företag.

Jag måste passa på tillfället att i ord uttrycka mig över det agerande IFK Göteborgs huvudsponsor visat på grund av att MFF blev tilldömt 3 poäng för skandalmatchen i Göteborg då en smällare kastades mot Tobias Sana och en linjedomare.

Att som sponsor sätta sig i TV och försöka läxa upp svensk fotboll var det sämsta jag sett ty vad sponsorerna har att göra i sådana fall är att tiga still och inte komma med krav på att matchen skall avgöras på plan och inte som bestraffningsärende.

Blir bekymrad när sponsorer lägger sig i både klubbärenden och framförallt förbundsärenden.

Låt oss hoppas på att detta var en engångshändelse.

Bengt Madsen

Bakåtpass: Rosengård visade musklerna

Artur Bliding. 
Foto: Lars Dareberg

Marta, Lieke Martens, Gaelle Enganamouit, Ella Masar, Natasha Andonova… och senast alltså Lotta Schelin. FC Rosengård visar musklerna igen, men kan det bli för mycket av det goda?

Visserligen är Gaelle Enganamouit långtidsskadad, men fem riktigt heta forwards lär ställa tränaren Jack Jensen på svåra prov och det kan självklart bli problem att hålla alla nöjda och glada samt upprätthålla stämningen i truppen.

Men värvningen av Schelin går förstås ändå inte att kritisera. Bästa klubben i Sverige ska förstås plocka hem landets bästa forward när möjligheten bjuds. Inget snack om det. Och med Marta och Schelin på topp sätter man skräck i de flesta motståndare.

[ad_dropper zone_id=”1116″]

Klart är att FC Rosengård fortfarande siktar mot att nå längre i Champions League och värvningen av Lotta Schelin är ett nytt steg på den stegen. Ett bra steg. En tydlig signal till konkurrenterna.

Jag är ändå lite kluven till satsningen. Å ena sidan tycker jag att det är fräckt och roligt att ett Malmölag tar upp kampen internationellt och har höga ambitioner. Och visst hade det varit hur kul som helst om det lyckas.

Å andra sidan tror jag att tiden tyvärr sprungit ifrån de svenska klubbarna. Trots miljonsatsning från företagsnätverk och ambitiösa finansiärer som Dan Olofsson får man svårt att mäta sig med de riktigt stora satsningarna nere på kontinenten. FC Rosengård har haft ett riktigt bra lag även under de senaste säsongerna utan att lyckas ta sig riktigt långt i Champions League. Anja Mittag och Ramona Bachmann är inte sämre spelare än Schelin om man säger så. . .

En förhoppning är säkert att locka mer publik och det är bara att hålla tummarna för att det lyckas. Det är laget – och spelarna – förtjänta av.

Men hittills har det inte hjälpt mycket oavsett vilka stjärnor man plockat in. Det betalar sig inte ekonomiskt, vare sig i tröjförsäljning eller i publikintäkter.

Visst är det motiverande och kul för de unga spelarna att få se stjärnorna på nära håll – om de nu verkligen tar chansen att göra det. Vilket väl inte varit fallet så här långt i tillräckligt hög utsträckning. Och här klämmer skon mest: De lär knappast drömma om att få chansen att spela i laget, för i FC Rosengård blir det allt mer osannolikt att egna talanger får chansen.

Min åsikt har länge varit att svensk fotboll på herrsidan bör fokusera på att fostra talanger som sedan kan säljas till de stora aktörerna på den internationella scenen och därmed också gynna landslaget.

Jag tror att damfotbollen har kommit till samma punkt i utcecklingen. Men jag hoppas absolut att FC Rosengård kan motbevisa mig.

Artur Bliding

KORTPASSNINGAR

Nya svenska segrar i EM-kvalet
Fotboll. Den blågula maskinen ångar på i EM-kvalet i fotboll. Varken Polen eller Moldavien kunde stå i vägen för nya svenska segrar och i tennismatchen mot Moldavien (6-0) gjorde Kosovare Asllani landslagscomeback med två mål – ännu ett bra besked för Pia Sundhage. Extra kul med skånska ögon att Amanda Ilestedt gjorde mål mot Polen och att Emma Berglund fick göra sitt första landslagsmål mot Moldavien. Båda känns givna i både OS och EM. Liksom Elin Rubensson för den delen. Nu ska man dock tänka på att insatserna i det här EM-kvalet egentligen inte säger särskilt mycket om hur bra blågult är när det verkligen gäller mot de större nationerna. Men formen tycks i varje fall vara hur bra som helst.

13:e raka segern för ”Gäddan”
Boxning. Adrian ”Gäddan” Granat fortsätter vinna. I veckan som gick var det bolivianen Saul Farah som åkte på stryk, redan i första ronden. Nu hoppas vi att han snart får en motståndare värd namnet. Efter 13 segrar bör det väl vara dags? Däremot gick det tyvärr inte lika bra för Sven Fornling som fick sin segersvit spräckt. Synd.

Emil Forsberg lekte mot Wales
Fotboll. Blågult svarade för ett positivt genrep inför EM när Wales besegrades i veckan som gick och för ovanlighetens skull var det inte Zlatan som fick de största rubrikerna utan ex-MFF:aren Emil Forsberg som väl kan sägas ha fått sitt stora genombrott i landslaget med sitt 1-0 mål. Som för övrigt Zlatan assisterade till. Många jublade över ”Foppas” samspel med Zlatan och Mr Z själv berömde sin nya lekkamrat: ”Jag tycker att Emil är en spelare på väg upp i svensk fotboll.Han blir bättre för varje match han spelar. Han har gjort det bra, men jag tror att han kommer att göra mycket mer och han kan göra mycket mer.” sa Ibra till Fotbollskanalen. Hyfsat stora ord. . .

Tung titel för Ekdahl du Rietz
Handboll. Lugifostrade Kim Ekdahl du Rietz vann Bundesliga i veckan som gick med sin klubb Rhein-Neckar Löwen (som tog sin första titel). En härlig framgång för Lundasonen – som bör omvärdera sitt nej tack till landslaget. OS i Rio är en alldeles utmärkt turnering att göra blågul comeback i. Kom igen nu, Kim.

FEM I BACKLINJEN:

Jordan Larsson
Målskytt i landslaget

Debut i U21-landslaget och bara några minuter på planen. Då tog Jordan Larsson chansen och avgjorde matchen mot Georgien med ett mål på tilläggstid. Så ska en slipsten dras. Pappa ”Henke” kan vara stolt.

Henrik Stenson
Stark spurt på Bro Hof

Jag hade faktiskt räknat bort honom och började tvivla på formen. Men då tog sig Stenson samman och spurtade riktigt starkt till en fjärdeplats med en slutrunda på 66 slag. Fint formbesked inför US Open minsann!

Marta
Målskytt för Brasilien

Om någon tvivlat på Marta Viera da Silvas form så går det bra att sluta nu. Förutom att hon är FC Rosengårds bästa målskytt i allsvenskan i år så gjorde hon två snygga mål för Brasilien mot Kanada i veckan som gick. Grymt jobbat.

Olle Nordin
Seger direkt i IFK

Det har varit en av veckans stora snackisar, förre förbundskaptenen Olle Nordins comeback som tränare, i IFK Malmö. Och första matchen gick riktigt bra. Trendbrott och seger för di gule. Snacka om smakstart.

Mattias Översjö
Nytt jobb – i Polen

Eslövs AI:s Mattias Översjö stod plötsligt klubblös härom veckan – men redan nu har han fixat nu klubbadress. Polska Olimpia Unia Grudziadz som EAI mötte i Champions League-spelet. Kanske får han möta EAI nästa säsong?

TIPS FRÅN LÄKTAREN:

■ Vittsjö-Mallbacken, fotboll, damallsvenskan, Vittsjö IP lördag kl 14
■ FC Rosengård-Örebro,fotboll, damallsvenskan, Malmö IP, lördag kl 15
■ FC Höllviken-Tvååker, fotboll, division 1, Höllvikens IP lördag kl 16
■ Borgeby-Hittarp, fotboll, division 1 dam, Borgeby IP, lördag kl 14
■ Trelleborgs FF-Ängelholm, fotboll, Superettan, Vångavallen sön kl 18
■ LB07-Östersund, fotboll, Elitettan (dam), Limhamns IP söndag kl 15

VECKANS CITAT:

Svenska spelare är självgående och man behöver inte piska på dem för att få igång dem − franska spelare kan behöva det.

Lotta Schelin i Skånesport.

Bakåtpass: Cirkus Zlatan i Malmö

Artur Bliding. 
Foto: Lars Dareberg

När Zlatan är i stan stannar världen upp en stund. Säger han någonting som kan tolkas på olika sätt blir det kaos. Cirkus Ibrahimovic var onekligen veckans skånska höjdpunkt.

Med risk för att framstå som efterklok måste jag ändå påpeka att när Zlatan sa typ ”..jag kommer, vänta på mig” så drog jag genast slutsatsen att han menade i landslaget.

Att det skulle kunna handla om Malmö FF föll mig helt enkelt inte in, det var för långsökt. Men uppenbarligen var det många andra som drog slutsatsen att det kunde vara en öppning för en himmelsblå comeback.

[ad_dropper zone_id=”1092″]

Zlatan har blivit så stor att han måste vara extremt tydlig om det inte ska utbryta totalt kaos när han öppnar munnen. Men å andra sidan behöver han egentligen inte ens säfa något själv – blotta ryktet om att han var på väg att sluta i landslaget blev också en jättesnackis.

Ovanstående tolkningar och rykten krävde alltså en särskild presskonferens i onsdags. En presskonferens som bara gick ut på att dementera olika saker och som inte innehöll någon form av nyhet.

Inget som helst om framtidsplanerna som – förstås – hela den svenska mediakåren hoppats på.

Det är nog bara Zlatan i hela Sverige som kan komma undan med det utan att få kritik.

Det är förstås också bara Zlatan som kan bli det största samtalsämnet i samband med en match trots att han bara sitter på bänken.

För handen på hjärtat, vänskapslandskampen mot Slovenien på Swedbank Stadion i måndags var en totalt andefattig historia som inte gav någonting ens för den allra mest inbitne fotbollsnörden.

Men Zlatan satt ju på bänken. Det räddade kvällen. Han kunde vinka till publiken. Han kunde hyllas i pausen för sina 100 landskamper.

Det ska alla lagkamrater, Erik Hamrén och fotbollsförbundet vara extremt tacksamma för. Annars hade det nog slutat med en våldsam kritikstorm mot den svenska insatsen så här kort före EM-slutspelet.

Det fanns dock en skåning på planen som kom undan med hedern i behåll. Anderas Isaksson gjorde en helgjuten insats mellan stolparma och visade att han absolut håller för ett sista stort mästerskap i blågult.

Annars då? Ja det är bara att hoppas att Zlatan kan få fart på det här bleka gänget när han är med på planen.

Annars är det stor risk för att det blir en kort och inte särskilt ärorik sista föreställning när Erik Hamrén ska mönstra av den svenska skutan.

Artur Bliding

KORTPASSNINGAR

Kjartansson tystade kritikerna
Fotboll. Snacka om att täppa till käften på sina kritiker. Vidar Örn Kjartansson – eller Karstensson som han lär få stå ut med att kallas efter tv-referentens slarviga uttal – gjorde hattrick mot Östersund och det var väl den bästa punkten han ku nde sätta på vårsäsongen. Effektivt värre. Visserligen borde han väl bjuda Wolff Eikrem på en god middag som tack för de fina assisterna, men ändå. Det enda som är trist är väl att säsongen tar en paus just som Örnen hittat målformen. Och Malmö FF leder Allsvenskan i ”halvtid” (nåja). Därmed är det många som kan andas ut och ta EM-semester med gott samvete.

Tung antiklimax för Eslövs AI
Pingis. Vi var nog en del som följde EAI:s Champions League-final på svt play och led svåra plågor med stjärnan Xu Hui som föll igenom i säsongens absolut viktigaste match. Snacka om antiklimax, för Hui, för EAI och för klubbens fans (och alla svenska pingisfantaster). Men när det här hunnit smältas och bearbetats så förstår nog de flesta hur stort det som klubben gjort i år ändå är. Läs mer i Ole Törners pingiskrönika på sidan 14. 

Redhawks silly season-chock
Ishockey. Mitt i värsta värmeböljan kom en rejäl hockeychock härom dagen när Malmö Redhawks presenterade ett helt gäng nyförvärv på en gång. Christopher Nilstorp, stjärnmålvakten med SM-guld i bagaget, den kanske största nyheten. Dessutom gamle bekantingen Fabian Brunnström, amerikanen Rhett Rakhshani närmast från Linköpingoch så förlängde man med Mathias Tjärnqvist på kuppen. Om det räcker för att bli ett topplag nästa säsong, som en del tycks påstå, vill jag låta vara osagt. Men nog borde det kunna vara ett slutspelslag i SHL som Patrik Sylvegård nu sytt ihop.

Fler skåningar nu klara för OS
Olympiskt. Det var på tiden! I veckan som gick fick vi reda på att Lisa Nordén funnit nåd hos SOK. Jag kan inte begripa varför det skulle ta två veckor, men huvudsaken är att beskedet blev positivt. Klara även simmaren Ida Lindborg och badmintonspelaren Henri Hurskainen. Huruvida dessa båda har några chanser att nå framskjutna placeringar är jag osäker på – men Lisa Nordén kan absolut ta medalj igen om hon prickar formen.

FEM I BACKLINJEN:

Yoshimar Yotún
Kall i MFF – het i Peru

Från frysboxen i Malmö FF åkte Yotun till Copa America och slog till direkt i Perus landslag med ett riktigt snyggt mål mot El Salvador. Som mittfältare. Där gav han Allan Kuhn något att fundera över inför höstsäsongen.

Jonas Gunnarsson
På väg till NHL

Vilket fantastiskt år han haft, den unge hockeymålvakten. Inledde i Pantern i höstas och avslutar sitt suveräna genombrottsår med ett NHL-kontrakt (klubb ännu inte officiell men det ryktas om Nashville). Snacka om häftig sannsaga!

Adrian Kolgjini
Vann på Solvalla

Pappa Lutfi misslyckades i Elitloppet. Men sonen Adrian visade i ”lilla Elitloppet”, Sweden Cup, att det finns återväxt i familjen genom att vinna med Dante Boko. Och skånska travfans fick jubla på Solvalla. Bravo!

Emma Berglund
Med i all star team

FC Rosengård kom inte förbi kvartsfinalen i Champions League. Men när Uefa tog ut sitt all star-lag fanns Emma Berglund med bland alla stjärnorna. Skånesport gratulerar! Nilla Fischer (Wolfsburg) var också med i laget.

Olle Nordin
Flyttar till Malmö?

Skånska Dagbladet levererade en chocknyhet: IFK Malmö värvar gamle förbundskaptenen Olle Nordin som tränare. Om detta visar sig stämma är det en riktig skräll i skånsk fotboll. Succé eller marschtakt ner i divison tre återstår att se.

TIPS FRÅN LÄKTAREN:

■ Ängelholms FF-Varberg, Superettan, Ängelholms IP lördag kl 16
■ Kristianstad FC-Oddevold, div 1. Kristianstads IP lördag kl 16
■ IFK Malmö-Hässleholms IF, div 2, Malmö Stadion lördag kl 14
■ IFK Hässleholm-Lunds BK, div 2, Österås IP, lördag kl 14
■ FC Rosengård-Berga, div 2, Rosengårds IP, lördag kl 14
■ Prespa Birlik-Höllviken, div 1, Malmö Stadion mån kl 13

VECKANS CITAT:

”Fortfarande inte intresserad. Jag är för bra för allsvenskan”.

Zlatan om MFF-ryktena.

LEDARE: Många kulturbärare i de skånska klubbarna

Robert Persson, VD, Skånesport.

Skåne levererar!
Med ledare som vet vad som krävs och som varit med!

Att följa, filma, fota och skriva sport i Skåne är en ynnest. På alla nivåer dessutom. Roligt oavsett var vi kommer och gör djupgående reportage eller nedslag.

Vi har Sveriges just nu bästa handbollslag i Kristianstad, vi har Sveriges TVÅ bästa fotbollslag, Malmö FF med Olof Persson och Daniel Andersson som kulturbärare nära laget och FC Rosengård som även dom ligger i topp i sin serie med Terese Sjögran som sin kulturbärare i Malmö. Helsingborg har HIF som rustar för framtiden med sin ikon Henke Larsson vid rodret.

Vi har tre hockeylag där Malmö Redhawks verkligen laddat upp inför en intressant säsong med ett lag som på pappret ser utmanande ut, sen skall man få ihop det också, och just lagbygget har man haft svårt att hålla samman med tanke på alla svallvågor som kom när dörrarna öppnades för lite frisk luft efter tränarbyte och sparkade spelare. Som vanligt egentligen.. Och en Malmöhemvändare vid rodret.. Peter Andersson.

[ad_dropper zone_id=”1092″]

Rögle BK har det varit lite tystare om, men och andra sidan brukar dom få ihop laget desto bättre och är svårslagna genom sin gedigna hockeykultur… Anders Eldebrink vid rodret som för detta vidare.

Vi har Pantern, som även dom på pappret, och med ett nära samarbete med Redhawks bör kunna få till ytterligare allsvenska säsonger. Håkan Åhlund, ännu en hemvändare, och sist men inte.. jo kanske ändå minst, Limhamn Hockey, som nu får Robert Burakowsky vid rodret som sin kulturbärare.

Kristianstad har Joakim Persson, Kvarnby IK har Ola Severin och så vidare. Listan kan göras hur lång som helst oavsett sport, tjejer eller killar.

Det jag vill komma till är att förmågan som idrottsföreningar har att samtidigt som man utbildar och håller igång spelare från barn, ungdomar upp till seniornivåer så utbildar man även framtidens ledare.

Ledare som ser till att historiken inom en förening förs vidare, att kommande generationer av barn och föräldrar känner sig trygga i det föreningen man just valt att delta genom har sina förebilder.

Är detta viktigt att ta vara på då? En självklarhet i Malmö FF och andra elitklubbar såklart som berör så många människor långt utanför sin egna förening och den dagliga verksamheten. Men jag vill påstå att det kanske är ännu viktigare i småföreningarna som inte har resurser att anställa ledare, utan dessutom måste kunna lita på de band tidigare ledare i föreningen lyckats knyta till sina tidigare spelare och anhöriga.

Detta är det ENDA som skulle kunna få Zlatan Ibrahimovic att dra på sig en himmelsblå tröja igen, de band och den kärlek han känner till Malmö och de ledare som fanns där för honom som ung!

Så det är viktigt det där med kulturbärare och ledare som ”vatt mé som vi saar här i Skåne”. Och låt oss hoppas och drömma om att en spelare och ledare som Z skulle återvända till Skåne som kulturbärare.. om gud vill, eller som Z troligen själva sagt det, om Zlatan vill..

Då når vi nya nivåer även där!

Robert Persson, vd Skånesport.se

LEDARE: Sälj in din idé och ”ble ve”!

Robert Persson, VD, Skånesport.

Det har kommit in en del synpunkter på min ledare där jag berörde Allan Kuhns ledarskap, om det är starkt nog att leda en förening med så många starka individer och dess historik.
Tack för att ni hört av er, ledarskap berör, precis som Malmö FF så vi visste att det skulle komma reaktioner. Dock inte så många som det blev, och det är bara kul.

En del av er har hakat upp sig på att man måste ”sälja” in sin idé för att få gruppen med sig – det är väl bara att peka med hela handen tyckte en del.

Och det kan man tycka i en professionell miljö, men att idrotta skall ju helst vara kul också, det är först då den fulla potentialen kommer fram, ur individen, men även gruppen, och då krävs det att man dessutom tror på det man gör!

[ad_dropper zone_id=”1057″]

Min egen filosofi bygger på att du får mer ut av gruppen om du har sålt in din idé och fått en gemensam syn på hur saker skall göras.

Då skapas ofta dynamiken som ger lite extra energi och initiativkraft, och det funkar även om delar av gruppen tar sig an det på olika sätt.

I föreningslivet har du den tuffaste utmaningen av alla eftersom det är en ideell verksamhet och det då krävs ett större samtycke för att alla skall bidra.

Incitamentet pengar finns inte så det brukar funka sådär att bygga en verksamhet om du inte lyckas sälja in din idé.

Det finns inget ”tvingande” som när lön betalas, utan det bygger på egen vilja att vara med och delta. Och det är bland det tuffaste du kan utsätta dig för i ledarskap.

Vi möter detta varje vecka när vi träffar föreningar för vårt projekt.

Hur väl en fungerande struktur tar sig an frågor, och där sedan människorna som finns i föreningen tar sig an sitt uppdrag.

Där och då testas organisationen och dess individer på om man verkligen sålt in sin idé tillräckligt och når det resultat man tänkt sig tillsammans.

Och det är här vi landar resonemanget i det härliga skånska uttrycket att ”ble ve”.

Det bygger helt enkelt på kontinuitet och grundstruktur.

Sälj in din idé, följ den med korta och långsiktiga uppföljningar, gör bedömningar och stötta samt belöna vid framgång. Igen och igen och…. ble ve!

Och i detta får man enligt mig den bästa utbildningen genom att verka i föreningslivet där belöningarna oftast kommer i mänsklig form och dess uttryck.

En uppskattande kommentar från barn el föräldrar, glädjen i gruppen när man åstadkommit något tillsammans.

Detta är enligt mig belöningar större än vad som kan köpas för pengar, och det är också anledningen till att den typ av ledarskap även krävs i Malmö FF!

Så uppmaningen är – sök er till föreningslivet och testa ert ledarskap, det är utmanande!

Robert Persson, vd Skånesport.se