TFF:s damer mot eliten

janstad2

Länge var Trelleborgs FF utan ett damlag.
Förra säsongen startades dock ett nytt projekt tänkt att lyfta mot höga höjder.
– Inom tre år ska vi ha nått eliten, säger mittbacken och lagkaptenen Sofie Janstad.

Egentligen hade Sofie Janstad slutat att spela fotboll.
– Nästan hela min karriär spelade jag i Oxie, som högst i division två, det som idag är division ett. Plötsligt var det inte lika kul längre och jag saknade motivation.
Då ringde det i telefonen. I andra sidan luren fanns Dan Hellberg.
– Jag hade haft Dan som tränare tidigare. Han frågade hur det såg ut fotbollsmässigt för mig och berättade att Trelleborgs FF hade en storsatsning på gång – att damspelarna skulle få liknande förutsättningar som herrarna när det kom till sjukgymnaster, läkare, PR och sponsorer och sådär. Visserligen var det en nystart i division fyra, men med höga mål.
– Så jag tänkte ”Varför inte”.

Första säsongen för TFF:s damlag slutade med överlägsen seger i division fyra. 14 segrar på 14 matcher och 138-2 i målskillnad…
– Vi visste inte riktigt hur ”lätt” det skulle gå, men det gick förvånansvärt smidigt… En del spelare hade ingen som helst erfarenhet av seniorfotboll, andra hade erfarenhet från högre nivåer i seriespelet. Under hela säsongen hade vi väldigt kul tillsammans och det gav mersmak för fortsättningen.
Din roll på planen?
– Som mittback gäller det att styra de många unga spelarna i laget så mycket det går. Vi har en bra mix av gammalt och ungt och som lagkapten ligger det på mitt ansvar att sköta en del av kommunikationen, både på och utanför planen.

janstad1

Hur mycket av laget finns kvar till detta år?
– I princip hela laget, plus en hel drös nya. Tanken är att starta ett U-lag också eftersom vi på papperet är betydligt fler. Konkurrensen har verkligen ökat.
Vad har ni fått för reaktioner på det första året där ni krossade allt motstånd?
– Det mesta vi hört är att det bara är positivt med någonting nytt. Vi har dessutom fått en plats i svenska cupen.
Svensk Cupen ja. TFF Dam går in i den första omgången 31 maj och ställs mot Uppåkra IF i division två.

Vad har ni som klubb och du som person för målsättning?
– Att nå elitfotbollen. Det finns en tydlig målsättning I TFF att etablera damlaget i eliten inom tre år.
– Personligen tar jag tar ett år i taget och känner fortfarande ett driv. Jag vill vara med så länge som möjligt.
Om tre år möter kanske TFF FC Rosengård. Är du med då?
– Det hoppas jag verkligen.
Skåne har redan fyra damallsvenska lag. Finns det plats för ett till?
– Naturligtvis! Det är kul att damfotbollen i Skåne över huvud taget går så bra.

Christoffer Ekmark

TFF-tränaren väntar in två comebacker

170401 Trelleborgs trŠnare Patrick Winqvist under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Trelleborg den 1 april 2017 i Helsingborg.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / 91751

Trelleborgs FF har just nu få problem med skador och sjukdomar. Och snart blir truppen ännu starkare. Erik Andersson och Furkan Motori är på väg att bli färdiga med sina långa rehab-perioder.

Erik Andersson, som TFF precis som ifjor lånar in från Malmö FF, tränar för fullt med boll i Malmö och Furkan Motori är snart tillbaka efter sin korsbandsoperation.

Nästa vecka trappar Furkan Motori upp och han är tillbaka i den kollektiva träningen.

_ Fast han ligger lite efter Erik. Vi tycker givetvis att det är fantastiskt bra att båda är på väg tillbaka, men kommer att fortsätta att ta det lugnt med dem. Det får ta exakt den tid det tar, poängterar TFF-tränaren Patrick Winqvist (bilden).

Därför sköts också Erik Anderssons träning än så länge i Malmö.

_ Han var med på ett pass med oss och det såg bra ut. Annars tycker vi att det är bäst att han får fortsätta med fystränaren Ben Rosen i MFF. Sedan är vi överens med MFF och Erik själv att det är MFF:s medicinska och fysiska team som avgör när han är mogen att börja spela matcher.

_ När det blir aktuellt kommer vi också att starta med spel i MFF:s U21. Inte bara en utan säkert två matcher. Jag har sagt till Erik att det är först de två sista tredjedelarna av säsongen som vi räknar med honom, påpekar Patrick Winqvist.

Furkan Motori har inte fått riktigt samma uppmärksamhet som Erik Andersson, men den 21-årige mittfältaren och egna TFF-produkten, var rejält på gång när han skadade sig efter bara fem omgångar i Superettan 2016. Innan dess hade han övertygat i division 1 södra.

_ Furkan var väldigt bra i division 1. Hösten 2015 lovade mycket med bland annat nio assist och han fick en bra ingång i Superettan. Det är trots allt en stor skillnad. Furkan har en fantastisk fysik, balans och kropp för fotboll. Men det återstår en del innan han är tillbaka, han har varit borta nästan ett år och vi kommer att ta det mycket lugnt.

Premiären i år slutade med en 0-1-förlust mot Helsingborgs IF. Nu väntar ett annat exallsvenskt lag i hemmapremiären, Falkenbergs FF.

Då vill TFF starta en nu segersvit på Vångavallen och visa att det är en borg laget sällan förlorar i.

_ Vi spelade 23 hemmamatcher i rad utan att förlora. Sedan kom det ett par förluster i slutet av säsongen ifjor. Kontraktet var klart, men vi ville givetvis vinna ändå. Vi mötte dock två mycket bra lag i Sirius och Halmstads BK och får acceptera att de var bättre.

_ En seger över Falkenbergs FF skulle vara viktig för att ge oss tillbaka känslan att det är oerhört svårt att besegra TFF när vi spelar hemma. Det var det ju under lång tid och så ska det vara igen, säger Patrick Winqvist.

_ Ett tag höll vi nollan i nästan 1 000 minuter i rad.

Falkenbergs FF har Patrick Winqvist god koll på efter att bland annat ha sett alla Hallandslagets tre cupmatcher under försäsongen.

För TFF blev gruppspelet i cupen en succé. För Falkenbergs FF gick det sämre; seger över Ytterhogdal, oavgjort mot IFK Värnamo och brakförlust (1-6) mot IF Elfsborg.

_ Det var ingen höjdare för Falkenberg. I grunden är de ett bra lag med en stark trupp. Men visst måste det påverka att bara ta tio poäng på 30 omgångar i Allsvenskan. Att förlora så ofta sätter sig och det blir dessutom en omställning att efter att mest ha försvarat sig i Allsvenskan klara att vara spelförande igen efter att ha åkt ut, säger Patrick Wiqvist.

Ole Törner

 

TFF kan gott bli lite kaxigare

Skånesports MFF-expert Ole Törner.

Första gången Trelleborgs FF spelade i Allsvenskan var 1985.

Det är 32 år sedan. Efter det har TFF varit mer allsvenskt än icke-allsvenskt. Laget har nämligen 17 säsonger i högstaserien och det är ju mer än hälften av 32.

Så jag tycker faktiskt att klubben inte ska tveka en sekund att sätta en målsättning att komma dit igen. Klart att man ska och klart att man kan.

Alla älskar att utmåla TFF som den lille som utmanar den store.

Ibland kan jag reta mig på att alla i klubben själva så gärna spelar med i den leken!

Okej, 1985 var Trelleborgs FF småklubben som på kort tid och med en smula Åshöjden-stuk blivit stor och framgångsrikt utmanat jättarna både på nationell och lokal nivå. IFK Trelleborg var länge den största och bästa klubben i stan.

Och okej, jag kan förstå det perspektivet även i början av 90-talet. 1993 var HIF tillbaka i Allsvenskan efter över 20 år i skymningen och alla snackade MFF och HIF och derbyna som drog storpublik. Men det var TFF som blev bästa Skånelag i det årets allsvenska tabell. Och laget förlorade inte ett enda av derbyna mot MFF och HIF. TFF var bäst, men det var bara i Trelleborg man brydde sig.

Den underdogkänslan och vetskapen att laget var så mycket vassare än nästan alla trodde var säkert nyttig när TFF strax efter i UEFA-cupen besegrade Blackburn Rovers och ytterligare ett antal säsonger. Men det innebär inte automatiskt att den fortfarande är det. Jag tror faktiskt att TFF skulle ha nytta av att våga vara lite kaxigare.

Som när Trelleborgs FF nyligen var nere och vände i division 1 södra.

Då var det ju TFF som var en av jättarna! TFF ligger på 20:e plats i den allsvenska maratontabellen med sina 17 säsonger. 2014 var det bara Örgryte IS av seriekonkurrenterna som var mer klassiskt, 2015 fick man även sällskap av Östers IF. Nu är alla tre tillbaka i Superettan. Det är fullkomligt naturligt och det är lika naturligt att de siktar på att ta ett steg till.

Våga säga det, våga tro på det och när det är gjort sitt inte och vänta på den där klappen på axeln som TFF, TFF-publiken och Trelleborgarna alltför länge nöjt sig med. För TFF vill så väldigt gärna vara David som utmanar Goliat och sedan slickar i sig berömmet som egentligen går ut på att det man gör är bra mest för att man inte borde kunna göra det.

Nio av de 15 motståndarlagen i Superettan 2017 ligger EFTER Trelleborgs FF i maratontabellen.

Många av klassikernas meriter är dessutom rätt tunna i modern tid. Vilket är det pålitligaste allsvenska laget de senaste 30 åren; TFF, GAIS eller Örgryte?

Småklubbssjälen sitter djupt i Trelleborgs FF och är en del av charmen. Men jag tror alltså att man kan släppa lite på den, hämta kraft i att vara lite kagigare och samtidigt behålla myskänslan.

Jag tror att TFF spelar i Allsvenskan igen 2018 eller 2019 och den rätta frågan till dem som ifrågasätter det är inte varför utan snarare varför inte?

Skånesports MFF-expert Ole Törner.

Skånesports Ole Törner.

Web-TV: TFF:s nätverksgrupp på bortamatch

tff-tv

VI tog sikte på Trelleborg och hängde med TFF´s sponsorer på deras premiär borta mot Helsingborg, med en liten avstickare till Helsingör.


Green formar Allsvenska TFF-spelare

img_3192

Det kommer att spelas Allsvensk fotboll på Vångavallen 2017.
Både U17 och U19-laget har tagit sig till högsta serien och tränare Andreas Green ser en stor del av TFF:s återväxt i de leden.
– Vi är fortfarande i en fas där vi bygger upp ungdomsverksamheten, säger Green.

Det kommer att spelas Allsvensk fotboll på Vångavallen 2017.
Både U17 och U19-laget har tagit sig till högsta serien och tränare Andreas Green ser en stor del av TFF:s återväxt i de leden.
– Vi är fortfarande i en fas där vi utvecklar ungdomsverksamheten, säger Green.

Trelleborgs FF har, för att vara en Superettanklubbb, en närmast unikt stark ungdomssektion.
Förra säsongen tog U17-laget sig upp till Allsvenskan vilket betyder att TFF spelar i den Allsvenska serien både vad gäller U17 och U19. Mycket bättre sparkapital går knappast att få.
Visserligen är det svårt att ta steget från en U19-trupp till ett A-lag, å andra sidan har TFF goda möjligheter att faktiskt behålla de egna produkterna som man vill bygga vidare på.

2017 var Andreas Green ansvarig tränare för det U17-lag som tog steget upp i Allsvenskan. I år följer han med samma gäng i U19-serien,
Vilken är din roll i TFF?
– Förutom att vara huvudtränare för U19 är jag även koordinator för pojklagen 15,16,17 och 19 år samt instruktör på fotbollsgymnasiet.
Vad innebär koordinatorsrollen?
– Jag ser till att vi följer de värderingar klubben står för och att det finns en röd (eller blå) tråd i det vi gör, hur vi tränar och matchar spelarna.
Vad karaktäriserar den där tråden?
– Från och med 15 års ålder blir fotbollen mer elitinriktad i TFF. Både vad gäller träning och matchning. Det blir mer fokus på att vinna, men även mycket proffsigare runtomkring. Spelarna får tillgång till bland annat fystränare och sjukgymnast.

Green har varit i klubben i tre år.
– Under den tiden har mycket förändrats. Vi har fördelat upp ansvaret på fler personer. Men vi är fortfarande i en fas där vi bygger upp ungdomsverksamheten. Vi har hittat en form på organisationen som alla tror på – och den ska fortsätta att utvecklas.
Du var ansvarig för U17 ifjor – i år blir det en utmaning att hålla sig kvar i U19-Allsvenskan?
– Vi har bara spelat en match hittills mot något av det svåraste motståndet; BK Häcken borta, och det blev förlust. Men vi tror på de här killarna. Vi har ett väldigt ungt U19-lag, de flesta är 18 år. Dessutom är vi små i storlek rent generellt, så det gäller att vara snabba i fötter och tankar.
Är det något som du tror kännetecknar TFF?
– Njae. Det är såklart en fördel men inte ett måste. Vi har inte smalnat av som andra klubbar som kör på ett och samma spår med stil på spelare som ska passa in i en färdig mall. Vi använder de spelartyper som vi får tillgång till – det viktigt att komma ihåg att man kan komma långt oavsett spelstil eller storlek.

Hans Malmgren är tränare för U17-laget.
– Jag och Hans träffas på Vångavallen flera gånger i veckan och hörs mycket på telefon. Vi har varsin trupp, sedan finns en mindre grupp spelare som tränar hälften av tiden i båda grupperna. Vi kallar det för lärlingssystem och det finns även i de andra åldersgrupperna ner till 15 år.
Nog måste det vara unikt med två U-allsvenska lag för en superettanklubb?
– Ja, och nu är det ett projekt att hålla sig kvar där. Det räcker med en svagare kull så åker vi ur igen så det gäller att vi håller hög kvalité varje år.

Vad har du själv för fotbollsbakgrund?
– Som spelare höll jag till i femman i IFK Ystad och Sövestad IF, oftast som mittback. Jag spelade tills jag var 26, sedan blev det tränarrollen och nu är jag inne på min sjätte säsong som tränare.
Vilka tränarutbildningar har du?
– Jag har gått UEFA Advanced.
Nästa steg i tränarkarriären?
– Jag vill jobba med ungdomarna och få en större roll i det sammanhanget. Seniorspåret vill jag inte växla in på ännu.Det är verkligen kul jobba med ungdomar. De vill mycket och har stora drömmar.
Andreas Greens uppgift är att ge näring till dessa drömmar.

Christoffer Ekmark